”Era artiklar kan ha spelat in” – Kahns juridiska ombud om varför han fick stanna

Av | 14 december 2016
  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

Vad hände egentligen igår med Wares Kahn? Först skulle han utvisas till Afghanistan och sedan kunde vi berätta att han var kvar på förvaret i Märsta? Blankspot ringer upp hans juridiska ombud Lotta Lagnander.

– Jag har inget riktigt svar på den frågan. Vi lämnade in ett verkställighetshinder i god tid innan ett beslut togs om datum för utvisning. Det avvisades. Så vad vi gjorde då var att vi slängde in en överklagan under helgen och om den är inget beslut taget vad jag förstått. Din artikel kan ha spelat in, att han bedöms som en jobbig person att ta emot. Det kan också vara andra faktorer, jag hoppas att få klarhet i detta under dagen och det kan låta lite märkligt, men det går fort ibland i de här sammanhangen.

Har hans ärende varit uppe i hela vägen till Migrationsöverdomstolen, eller vilken är hans juridiska status?
– Det finns ett utvisningsbeslut och vi har då begärt ett verkställighetshinder, vilket innebär att vi anser att de finns nya omständigheter som gör att han inte kan utvisas. Det ansåg inte Migrationsverket och de har därför avslagit den begäran och deras avslag har vi överklagat och det ärendet ligger nu hos Migrationsdomstolen. Men sedan har han i grunden ett utvisningsbeslut och det har varit uppe i Migrationsöverdomstolen.

Hur är det möjligt att vara i Sverige i tio år: Ha ett fast jobb, betala skatt, tala flytande svenska och ändå utvisas. Finns det något svar på det?

– Nej, men det är fullt möjligt. Han har varit här vissa stunder illegalt, sedan att man är skattebetalare, att man arbetar och att man hjälper till att driva det här samhället framåt det struntar man i, den tid du är här illegalt räknas inte som tid för anpassning. Har man varit i Sverige i 12 år, men illegalt i åtta så får man bara tillgodoräkna sig fyra år. Det är så myndigheterna räknar.

Vad händer nu?

– Nästa steg är att skaffa oss kontroll över varför har han fått stanna? Vad är det för skäl som gör att man inte ville ta emot honom i Afghanistan? Mot slutet av veckan borde bilden ha klarnat.

 

Lyssna på Martin Schibbyes intervju här.

Läs också: I morgon är jag död – journalist utvisas till Afghanistan. 

Läs också: Utvisningen av Kahn stoppad. 

 

**

Följ Uppdrag Afghanistan:

Det sista dygnet har över 2 100 personer bidragit till att vi ska kunna ta fram journalistik om Afghanistan genom att ha swishat till oss. Fortsätt stödja just denna satsning på en migrationskorrespondent genom att swisha till 123 554 35 41 (glöm ej att ange mailadress och märk bidraget med Afghanistan) eller sätta in valfritt belopp här. Bankgironumret är 640-8835.

Blankspots redaktion hade under gårdagen möte med det tänkta teamet och de kommer att resa så fort det är möjligt med avseende på visum och säkerhetsförberedelser.

Under tiden så har vi startat en grupp för reportaget ”Uppdrag Afghanistan” där ni alla kan bidra med er kunskap och följa reportageteamets arbete. Gå med i gruppen redan nu. I gruppen kan man också lyssna på hela intervjun med Lotta Lagnander.

Av | 14 december 2016

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Afghanistan

”Livet blir aldrig detsamma” – Dagbok från Kabul vecka 19

Ni kanske tänker att detta var ännu ett attentat i Kabul, där det sker så ofta. Vi som bor här ser det inte så. Detta var något oerhört, skriver Mohammad i veckans dagbok.

Attack på förlossningsklinik i Kabul

Sjukhuset i Dasht-e-Barchi attackerades i dag av beväpnade män. Minst 13 personer har dödats, varav två var spädbarn.

”En blodig vecka där freden känns långt borta” – Dagbok från Kabul vecka 18

"Den här veckan finns det hur mycket som helst att skriva om all terror och elände som drabbat Kabul och andra provinser," skriver Mohammad i veckans dagbok.

”En ansiktsmask är dyrare än två bröd.” – Dagbok från Kabul vecka 18

De som inte har pengar, kommer de att köpa en mask? De föredrar så klart att köpa två bröd istället, skriver Mohammad i veckans dagbok.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.