Fortsatt spänt vid Gambias gräns

Av | 19 januari 2017

Adama Barrow har svurits in som ny president i Gambia, men läget i landet är fortsatt spänt. Vid gränsen har militär från Senegal samlats och president Yahya Jammeh vägrar att lämna sin post. Blankspots utsända, Anna Roxvall och Johan Persson, rapporterar från en bil på väg till en senegalesisk militärförläggning vid gränsen till Gambia.

Vad händer där ni är nu?

– Det har blivit mörkt nu, men innan skymningen föll, såg vi utanför staden Kaolack en lång rad stridsvagnar som stod redo att flyttas söderut. Inne i staden mötte vi fler. Det var uppenbart att Senegal gjorde sig redo, säger Anna Roxvall på telefon på väg med bil längs med gränsen.

Kan ni bekräfta att Senegals militär gått in i Gambia?

– Nej, vi har inte sett det med våra egna ögon, och det har heller ingen som vi har varit i kontakt med. De militärfordon vi sett har alla varit kvar i Senegal.

Vad tror folk kommer att hända härnäst?

– Alla vi pratar med är övertygade om att Jammeh ryker, sedan undrar folk var han är just nu och om det kommer att gå fort eller inte. En del tror att han kommer att ge sig av innan armén når fram, andra att han stannar kvar. Många är oroliga för att det ska bli stridigheter, men är samtidigt glada för att det nu sker ett maktskifte.

Vad sker om det blir ett maktskifte och Jammeh avgår?

– Även om armén deklarerat att man inte tänker slå tillbaka en invasion, tror många att de trupper som eventuellt går in blir kvar länge. Det handlar inte bara om att ersätta en person utan det är ett 22 år långt styre som då faller. Den regim som Jammeh byggt upp har varit helt centrerad kring honom och nu måste hela strukturen, inklusive armén reformeras och den processen kommer man behöva hjälpa med att försvara.

Hur är stämningen bland de ni möter?

– Det är en skräckblandad förtjusning, folk som flytt de senaste dagarna är rädda, men ända hoppfulla. Många gläds över att omvärlden verkar hålla vad de lovat och alla radiostationer sänder nyheter dygnet runt här i Senegal. I huset där vi bodde i går hade man idag på storbild sett när Adama Barrow svors in som Gambias president. Chauffören vi reser med sjöng med i nationalsången och många är glada över att det nu finns en president, som de flesta erkänner, på plats.

 

 

**

Uppskattar du vår journalistik?  Stöd Blankspot så att vi kan fortsätta att rapportera. För att stödja just denna rapportering swisha till 123 554 35 41. Då får du också tillgång till reportagets Facebookgrupp Uppdrag Gambia. Då kan du följa teamet bakom kulisserna och bidra med kunskap och frågor.

**

Relaterat: Gambias nya president vädjar till arméns lojalitet

Relaterat: Flyktingström från Gambia

Relaterat: Blankspots utsända nekas inresa i Gambia. 

Läs : tidigare reportage av Anna Roxvall och Johan Persson för Blankspot från Burundi: Skymning över Bujumbura

och ”Bujumbura Baby”

Titta: livesändning: Är Burundi på väg mot inbördeskrig?

Lyssna: Skymning över Bujumbura – som podd.

Av | 19 januari 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Var det verkligen en statskupp i Etiopien?

Våldsamheter bröt under helgen ut i Etiopien i samband med vad som beskrivs som ett kuppförsök i Amhara-regionen. Samtidigt sköts Etiopiens arméchef Seare Mekonnen till döds av sin egen livvakt i landets huvudstad Addis Abeba. I denna FAQ försöker vi reda ut vad som händer.

Krönika: Dagen då Sudan stod still

Generalstrejken i Sudan är en maktkamp mellan militärrådet och de tiotusentals demonstranterna med civilsamhället i ryggen. Det skriver Mohamed Abubakr i en krönika.

Oppositionspolitiker arresterad efter valet i Senegal

Senegals president Macky Sall vann helgens val – men oppositionen kunde inte bry sig mindre. De säger i ett gemensamt uttalande att de inte godkänner valresultatet, men också att de inte ska överklaga det. De har redan gått vidare, menar den lokala journalisten Ngoundji Dieng i Dakar.

Studentprotester i Albanien

Tusentals albanska studenter protesterar med krav på lägre terminsavgifter och mer pengar till utbildning, i bakgrunden finns också ett missnöje med regeringen.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.