Fortsatt tufft för journalister i Kongo

Av | 25 juli 2019

Joseph Kafuka fängslades för sin journalistik om våld mot kvinnor och tvingades fly sitt hemland Kongo för att skapa ett nytt liv i Sverige. Men hur har situationen i Kongo förändrats sedan han flydde?

– Det finns fortsatt stora problem idag. Det största är att korruptionen påverkar alla sektorer inklusive medierna. Om en journalist gör ett reportage om ekonomi eller politik så kommer personen att erbjudas mutor, säger Joseph Kafuka efter ett seminarium i Almedalen ordnat av Reportrar utan Gränser.

Korruptionen genomsyrar enligt Joseph också Kinshasas radio och tv-stationer i val av beslut om publiceringar.

Utöver detta kämpar medierna med sina intäkter för överlevnad och detta gör dem särskilt utsatta för pengar från affärs- eller politiska grupperingar.  Resultatet av detta blir att medborgarna inte litar på de lokala medierna utan vänder sig till internationella medierna som CNN eller BBC för information. 

– Det är pengarna som dominerar och styr medierna i Kongo, konstaterar Joseph.

Innan han själv tvingades att fly minns han flera exempel från sin tid i landet då konflikter uppstod mellan ledningen och journalisterna. Inte bara om pengar – utan också om innehållet. Resultatet blev ofta att de som protesterade avskedades. Obekväma journalister blev inte kvar länge. 

Med åren har detta lett till en avprofessionalisering av journalistikkåren.

– Men behovet av att avslöja korruption har funnits där ändå och i viss mån tagits över av medborgarjournalister men dessa får sitt material censurerat av de större medierna och får då publicera sig på de sociala medierna, berättar Joseph.

För att försöka höja statusen för yrket har de stora journalistorganisationerna i perioder försökt ta fram kriterier på vilka som få kalla sig journalister och inte. Men även om mycket jobb lagts ner så kunde de som betalade ändå ta sig in på den slutgiltiga listan utan meriter.

– Det som behövs är att man städar trappan från toppen och byter ut både ledningen och skapar nya strukturer. Men i grunden bottnar problemen i fattigdomen. Alla arbetar under extremt svåra förhållanden och den materiella fattigdomen hos medierna leder också till en intellektuell fattigdom. De enda medier som har resurser ägs och styrs av antingen politiska eller kyrkliga intressen. 

Konsekvenserna blir att medborgarna blir felinformerade, om de blir informerade alls. 

– De internationella medierna kan inte täcka upp för behovet av journalistik i Kongo. Kvar finns Facebook och Instagram som nyhetskällor. 

Men Joseph tror inte heller att mediernas problem kan lösas utan att de grundläggandena problemen i Kongo blir lösta. 

– Det behövs utbildas journalister, det behövs resurser till mediebolagen och vi behöver få till en diskussion i hela Kongo om dessa frågor. 

Innan han tvingades fly försökte Joseph Kafuka i en film skulle skildra kvinnornas situation och problemet med sexuellt våld i Kongo. 

– Det sexuella våldet mot kvinnor i Kongo är ett fruktansvärt problem, men regeringsmakten vill inte att journalister ska berätta, säger han.

Efter tre månader helt isolerad släpptes han fri efter påtryckningar från FN.

– När jag kom ut hade vi förlorat allt och hade ingenstans att ta vägen. Jag fick rådet att lämna landet. Det var för farligt för mig och familjen att stanna kvar.

Med hjälp av flera människorättsorganisationer kunde Joseph Kafuka fly med sin familj och för sju år sedan kom de han till Stockholm.

Joseph Kafuka vill gärna dela med sig av sina erfarenheter och språkkunskaper. I höst är han en del i ett projekt där Reportrar Utan Gränser tillsammans med journalistförbundet och författarförbundet ska ta tillvara nyanlända journalisternas kompetens.

– Alla journalister som arbetar här i Sverige borde följa med till mitt hemland Kongo, det går inte att beskriva hur det är att arbeta där, säger Joseph.

Av | 25 juli 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Kongo

Redaktionen tipsar: Skräpmusik av högsta kvalitet

Möt bandet som fastnade tillsammans i ett annat land under pandemin.

Republiken Kongo överdrev storleken på ett oljefynd för att få bistånd

Republiken Kongo kan ha fabricerat ett oljefynd för att utnyttja internationellt stöd, det rapporterar den tyska dagstidningen Der Spiegel.

Läs ett utdrag från boken ”Mordet på Zaida Catalán”

Journalisten Staffan Lindbergs bok om mordet på journalisten Zaida Catalán ger en tydlig motivbild till varför den 36-åriga svenska FN-arbetaren mördades. Detta genom nytt unikt material från en hemlig inspelningspenna. Läs ett utdrag ur boken här:

Tvångsinsatser mot Ebola är kontraproduktiva – varnar Läkare Utan Gränser

Världshälsoorganisationen (WHO) klassar ebolautbrottet i Kongo-Kinshasa som ett internationellt nödläge. Utbrottet har hittills krävt fler än 1 700 liv. Den kongolesiska journalisten Joseph Kafuka rapporterar om att en lyckad insats mot sjukdomen – måste bygga på en förståelse av landet och kulturen.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.