Frågor och svar kring en publicering den 11 juni

Av | 18 juni 2017

I söndags fick Blankspot uppgifter från en ung afghan i Sverige om att hans bror som utvisats omkommit i Kabul. Vår reporter som bor i Kabul sedan tre år och redaktionen har under veckan jobbat med fallet. Här svarar Blankspots redaktör på frågor vi fått kring vår publicering efter programmet Medierna i dag.

Söndagen den 11 juni fick Blankspot uppgifter om att en afghansk man, som tvångsutvisades den 30 maj från Sverige hade omkommit i Kabul, Afghanistan.

Den aktuella artikeln kan läsas här ”Utvisad från Sverige uppges ha dödats i Kabul.”

Rapporteringen kring fallet har ifrågasatts av radioprogrammet Medierna. Här svarar Blankspots chefredaktör, Martin Schibbye på frågor om vår rapportering.

Vem kom med uppgifterna om det misstänkta dödsfallet?

– Det kom från den utvisades bror som bor i Sverige. Han hade blivit kontaktad av en okänd man, som uppgav att han var polis, som hävdade att hans 17-årige bror hade dött i ett terrordåd vid en begravning i Kabul. Brodern i Sverige ville att vi skulle undersöka det inträffade.

Vad gjorde ni då?

– Vi bad vår reporter i Kabul att kontakta polismannen vilket han gjorde. Polismannen bekräftade att han hade hittat kroppen. Han hade också hittat ett visitkort hos den döde mannen till en psykiatrisk mottagning i Malmö som han skickat till brodern. Brodern bekräftade att han hade fått en bild på det visitkortet.

Det fanns luckor i berättelsen men vi valde ändå att publicera uppgifterna. Vi var dock noga med att påpeka att de var obekräftade. Vi fortsatte att undersöka historien både i Sverige och i Afghanistan genom vår medarbetare på plats.

Tvivlade ni på uppgifterna?

– Det fanns luckor i berättelsen och frågor som saknade svar. Men  vår reporter i Kabul bedömde att Polisen var ett ”ögonvittne” som höll fast vid sin berättelse.  Vi sökte kontakt med vänner, advokaten, familjehemmet och den gode mannen och fick då veta fler detaljer.

Var det för tidigt?

–  Det är mycket svårt att rapportera från Afghanistan och det är svårt att få fram officiella uppgifter kring den här typen av händelser. Vi bedömde att det fanns större möjligheter att få klarhet i vad som hänt 17-åringen genom att publicera det vi visste. Sedan Blankspot började rapportera om utvisningarna till Afghanistan har vi fått flera rapporter om personer som försvunnit eller dött. I dessa fall har vi undvikt publicering eftersom underlaget varit för tunt. Men flera av dessa personer saknas fortfarande.

Under veckan så gick andra ut med att det var ”bekräftat” att han var död, vad tänkte ni då?

– Att de visste något som inte vi visste. Vi hade ju inte publicerat några sådana uppgifter.  Det visade sig bygga på en opinionstext från Human Right Watch, som de senare avpublicerade och hänvisade till Blankspot i en tweet. Denna tweet är nu också raderad. Senare bad Human Right Watch skriftligen Blankspot om ursäkt och framförde att de inte sett något i våra publiceringar som påstått att han varit bekräftat död. Men detta var så klart olyckligt att andra vinklar hårdare men får stå för dem. Vi hade under den dagen mycket kontakt med brodern och den gode mannen kring dessa uppgifter.

Vad händer nu?

– Det viktiga är att ta reda på vad som hänt personen som är försvunnen och det jobbar vi på nu. Vår reporter i Kabul har lagt en veckas arbete på detta redan och det fortsätter. Brodern i Sverige är helt förkrossad och sitter med bilder på broderns id-handlingar. Men inte bara hans fall – vad händer med de 1000-tals personer som ska utvisas till Afghanistan. Svenska myndigheter gör ingen uppföljning och detta blir en viktig uppgift för journalistiken att göra. Vår reportageserie fortsätter.

Bakgrund om Blankspots pågående reportageserien:

Sedan den 12 december har Blankspot en reportageserie där vi följer upp vad som sker med de som tvångsutvisas till Kabul. Vi har publicerat ett 100-tal artiklar och reportage kring frågorna. Vi har också haft ett reporterteam på plats och anlitar på fast bas en Schweizisk reporter, som är stationerad i Kabul, för att följa upp vad som händer med de utvisade. Hela reportageserien kan läsas här.

 

Av | 18 juni 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.