Frågor och svar om utvisningarna till Afghanistan

Av | 21 december 2016
  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

 

Mycket är fortfarande oklart om utvisningarna av de afghaner som just nu genomförs. Blankspot har under arbetet med projektet ”Uppdrag: Afghanistan” fått många frågor om vad som sker och försöker här löpande att besvara några av dem.

 

Vad ligger bakom utvisningarna?

 Den 5 oktober skrev Sverige ett avtal med Afghanistan om att flyktingar, som fått avslag på sin asylansökan, kan sändas tillbaka. Avtalet bygger på en överenskommelse som EU tidigare hade ingått med Afghanistan. Sveriges regering vill att afghanerna ska resa självmant men om det inte sker kommer de att utvisas de med tvång.

Hur många kommer att utvisas?

Hittills i år har drygt 800 afghaner återvänt från Sverige frivilligt och 11 har utvisats med tvång. Hur många som totalt kommer att lämna Sverige är oklart men i dagsläget väntar omkring 36000 personer, med rötter i Afghanistan, på beslut om uppehållstillstånd i Sverige. Hur många av dessa som får lämna Sverige återstår att se.

Vilka garantier finns för att de utvisade inte råkar illa ut när de kommer till Afghanistan?

I Sveriges avtal med Afghanistan står det att länderna ska ”stödja ett värdigt, säkert och ordnat återvändande till Afghanistan” och att man ska ”uppnå full respekt för internationella mänskliga rättigheter och humanitära normer”. Men i avtalet finns inga överenskommelser om sanktioner som träder i kraft om något av länderna skulle bryta mot avtalet.

Blankspot kommer löpande att rapportera om vad som händer med de afghaner som hittills har utvisats och granska om några brott mot de mänskliga rättigheterna förekommer i samband med utvisningarna.

Hur är säkerhetssituationen i Afghanistan?

Det Afghanistan som flyktingar återvänder till har sedan 2014 inte längre skydd av internationella trupper. Stora säkerhetsproblem kvarstår i landet. I alla afghanska provinser förutom fem pågår väpnade konflikter. Nyligen uppgav även Migrationsverket att säkerhetssituationen hade försämrats i landet. Deras bedömning finns här.

Kunde tvångsutvisningar ha undvikits om alla asylsökande hade fått information om migrationsverkets nya säkerhetsbedömning?

 Troligen inte. Migrationsverket har visserligen gjort bedömningen att säkerhetsläget i Afghanistan har förvärrats men det påverkar inte direkt utvisningsbesluten. De som har fått beslut om utvisning kommer att skickas till Afghanistan trots ett försämrat säkerhetsläge.

Har de utvisade fått något ekonomiskt stöd för att klara att etablera sig i Afghanistan?

De som återvänder kan ansöka om ett så kallat återetableringsstöd. Stödet ska betalas ut kontant och uppgår till 30000 kronor för vuxna och 15000 för barn. Det maximala beloppet för en familj är 75000 kronor.

Det är ännu oklart hur många av de som hittills har utvisats som har fått återetableringsstöd och om det har betalts ut som det skulle.

Hur behandlas de tvångsutvisade afghanerna under resan?

Enligt Sveriges avtal med Afghanistan ska den ledsagande personalen på flyget ha genomgått en särskild utbildning och ”behandla alla återvändande med medkänsla och respekt”.

Bland de 11 personer som utvisades den 12 december uppges flera personer ha fått bära handfängsel och våld ska ha förekommit under flygresan. En av de utvisade beskrev stämningen på planet som mycket ”spänd”.

Gränspolisen, som ansvarade för utvisningen, tillbakavisar dock detta och uppger att resan den 12 december gick lugnt till.

Har Afghanistan fått någon kompensation för att ta emot de utvisade?

I dagsläget vet vi inte det. Den svenska regeringen hävdar att de vare sig har erbjudit bistånd eller någon annan kompensation till Afghanistan för att ta emot de utvisade och de som frivilligt återvänder. Om EU har erbjudit Afghanistans regering något är också oklart.

Vilka försörjningsmöjligheter har de återvändande afghanerna?

Det varierar från person till person men Afghanistan brukar beskrivas som en ”failed state”, med omfattande korruption, usel statsförvaltning och låg tillväxt. År 2015 var det världens 13:e fattigaste land.

Afghanistanexperten Anders Fänge har varnat för att de återvändande kommer tvingas bli tiggare, kriminella eller gå med i talibanrörelsen.

 

Detta dokument uppdateras kontinuerligt. Skriv gärna en kommentar och hör av dig om det finns fler obesvarade frågor eller om ny information dyker upp.

**

Följ Uppdrag Afghanistan:

Det sista dygnen har över 2 500 personer bidragit till att vi ska kunna ta fram journalistik om Afghanistan genom att ha swishat till oss. Det vi hittills publicerat finns här: Afghanistan.

Fortsätt att stödja just denna satsning på en migrationskorrespondent genom att swisha till 123 554 35 41 (glöm ej att ange mailadress och märk bidraget med Afghanistan) eller sätta in valfritt belopp här. Bankgironumret är 640-8835.

Vi har också startat en grupp för reportaget ”Uppdrag Afghanistan” där ni alla kan bidra med er kunskap och följa reportageteamets arbete. Gå med i gruppen redan nu.

 

Av | 21 december 2016

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Afghanistan

”En ny generation hazarer kräver sina rättigheter” – Dagbok från Kabul vecka 35.

Den här veckan tänkte jag skriva om historien. Om hazarernas historia. Från 1800-talet och fram tills idag. Men också om de nya proteströrelser bland hazarer som tar form.

”Äntligen regn!” – Dagbok från Kabul vecka 33.

Jag som skriver den här dagboken varje vecka heter Mohammad och utvisades 2019 från Sverige till Afghanistan. Jag skriver för att berätta om en verklighet som inte visas på tv.

Från hopp till förtvivlan – Dagbok från Kabul vecka 25

Flera parlamentariker kallar nu fredsprocessen för ett misslyckande och menar att den första tidens hopp nu förvandlats till förtvivlan.

”Kö till kyrkogården i Kabul” – Dagbok från Kabul vecka 24

Afghanistans sjukhus har inte plats för de som blir sjuka av viruset. Inte heller kyrkogårdarna.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.