Från hopp till förtvivlan – Dagbok från Kabul vecka 25

Av | 29 juni 2020

Flera parlamentariker kallar nu fredsprocessen för ett misslyckande och menar att den första tidens hopp nu förvandlats till förtvivlan.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

Jag heter Mohammad och kommer från Afghanistan. I Sverige var jag asylsökande. Det här är min dagbok från Kabul.

Det Afghanska parlamentet har i veckan slagit fast att den amerikanska fredsprocessen inte har varit till någon nytta och anser att endast talibanerna har haft nytta av processen.

Tidigare i år undertecknades ett fredsavtal mellan USA och talibanerna, men något fredssamtal mellan den afghanska regeringen och talibanerna har ännu inte inletts.

Parlamentsledamöter säger nu att frisläppandet av talibanfångar har hettat upp kriget än mer. Fredsavtalet krävde en frigivning av många talibankrigare ur fängelserna och de har nu börjat kriga igen mot civila och säkerhetsstyrkor.

Osäkerheten stiger.

 – Säkerhetsstyrkorna måste svara på talibanernas attacker och undertrycka dem. Situationen försämras varje dag och talibanerna intensifierar sina attacker mot säkerhetsstyrkor och civila, sade Khaled al-Assad, en representant för Paktika- provinsen där ett dussintals soldater och civila har dödats under den senaste veckan.

Paktikas representant kallar fredsprocessen för ett misslyckande och menade att även om förhoppningarna om fred i landet ökade under de första dagarna av den tvåstatliga regeringen, har detta hopp nu förvandlats till förtvivlan.

Han uttrycker också oro över säkerhetssituationen som blir allt mer kritisk i Kabul, liksom i andra provinser och menar att fienden använder magnetutlösta bomber i Kabul för att angripa säkerhetsstyrkor och civila. För varje dag som går försämras säkerheten och parlamentet kan inte svara för en lösning.

 – Amerikanska fredsavtalet har inte varit till någon nytta och frisläppandet av taliban-fångar har bara hettat upp slagfältet, menar Khaled al-Assad. Attacker mot säkerhetsstyrkor har ökat avsevärt och mer än hundra soldater dör varje dag.

Badia Al-Din Akhazi, en representant för Badghis-provinsen, berättar att ”Varje dag dödas dussintals barn i Badghis, men myndigheterna är likgiltiga inför deras död.” 

Han efterlyser säkerhetsstyrkornas vedergällning och att de stoppar talibanerna.

Kapisa-provinsens representant, Safi, säger att han inte har sett några framsteg vad gäller fred i landet, utan bara sett talibaner släppas ur landets fängelser.

Enligt Safi har de flesta av de befriade talibanerna återvänt till slagfältet och därmed kunnat intensifiera sina attacker.

En taleskvinna för Wardak-provinsen, som satt med vid bordet när USA’s fredsförhandlare i Afghanistan, Khalilzad, signerade avtalet, menar att denne gjort en hemlig uppgörelse om afghanernas öde.

**

Precis som i många andra länder finns det i Afghanistan nomader, som flyttar för varje årstid. 

Vilka är då nomaderna i Afghanistan?

De finns nomader som som kallas Kochi. De har vapen och makt.

Varje år när det blir vår och sommar kommer de beväpnade männen med sina familjer och djur till Behsud i Maidan Wardak-provinsen. De släpper inte bara ut sina flockar på markerna, de dödar och fångar också barn och kvinnor i dessa områden. 

Myndigheter finns inte på plats, så vanliga människor blir offer för deras makt och vapen. 

De misshandlar kvinnor och barn och dödar männen i byn, för att de ska överlämna marken till talibanerna. Men byborna har bara sina ställen och ingen annanstans att bo. De kämpar för att stanna kvar i sin by, men ofta dör de och förlorar sina hus och allt som de planterat i jorden. 

De flesta blir tvungna att fly därifrån, men de inte har råd att börja om på ett nytt ställe. Allt de ägde var sin mark och sina åkrar.

Kochis ledare, Zardad, varnade alla Hazarer att om de ger motstånd i år, så kommer även Bamiyan att anfallas. 

Just nu är det många konflikter mellan Kochi och civila. Folk är rädda för talibaner som kommer förklädda som nomader. Varje år dödar de flera hundra civila och tar deras mark. Deras flockar äter upp allt som byborna planterat, varje år. 

De utför också sexuella trakasserier mot byns kvinnor och sedan dödar de dem.

Vad kallar man såna terrorister? 

Men inga nyheter rapporteras om eländet i byarna. Inga journalister vågar sig dit för att filma och rapportera. Men människor skickar bilder på olika anfall och illdåd.

Det finns tusentals händelser runt om i landet som ingen rapporterar om. 

Det vanligaste är att bara rapportera om de farligaste dödsattackerna i Kabul.

Men andra afghanska provinser har ännu fler dödsfall.

**

Läs alla Mohammeds tidigare dagboksanteckningar här.

I kategorin ”röster” ger inbjudna skribenter perspektiv på frågor som rör Blankspots bevakningsområden. Följ arbetet med att bevaka Afghanistan i vår facebookgrupp ”Uppdrag: Afghanistan”. 

Av | 29 juni 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Afghanistan Allt om Dagbok

”IS-fångar har rymt från fängelset” – Dagbok från Kabul vecka 30.

"Fred är vad alla drömde om. Men nu pratas det om att det är fred och det är värre än någonsin," skriver Mohamed i veckans dagbok.

”Istället för att resa till Mecka borde fler hjälpa sina grannar” – Dagbok från Kabul vecka 29.

Snart firas Eid i Afghanistan, precis som i många andra muslimska länder. I dag ska jag skriva om en tradition, som det kanske är roligt att få veta mer om.

”Mammorna blir sjuka av sorg” – Dagbok från Kabul vecka 28.

I veckan som gick hände något väldigt sorgligt. Ett sextiotal personer drunknade när de skulle ta sig till Turkiet, av dem var 34 flyktingar från Afghanistan. Det skriver Mohammad om i veckans dagbok.

”En annorlunda sommar” – Dagbok från Kabul vecka 27

Att det nu är sommar märks inte minst av att man kan se nya frukter på marknaden i Kabul. Men säkerhetssituationen fortsätter att förvärras. det skriver Mohammad om i veckans dagbok.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.