Gambias nya president vädjar till arméns lojalitet

Av | 19 januari 2017
  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Västafrika

Adama Barrow har svurits in som Gambias nya president. Nationalsången spelades och den nytillträdde presidenten, klädd i vitt, reste sin högra hand och svor presidenteden.

– Vänner, jag står framför er ödmjukt på denna historiska dag. Detta är en dag ingen någonsin kommer att glömma. Det är första gången sedan självständigheten som vi byter regering.

Men ceremonin skedde inte i landets huvudstad Banjul utan i grannlandet Senegal. Yahya Jammeh som förlorade valet i december och har suttit på posten i 22 år har vägrat att erkänna maktskiftet.

Adama Barrow inledde med att tacka de demokratiska nationer och organisationer som gjort ceremonin möjlig. Men riktade skarp kritik mot sin motståndare i valet.

– Valets förlorare har inte fullgjort sina plikter, istället har man deklarerat undantagstillstånd, i strid med vårt lands konstitution och folkets vilja.

Han uppmanade sedan speciellt EU, FN och ECOWAS att stödja hans presidentskap.

– Detta är en seger för vår nation, vår flagga kommer nu att vaja där uppe bland de andra demokratiernas. Vår framtid tillhör folket och detta är första stegen på ett fredligt maktskifte. Detta val har inga förlorare, bara vinnare.

I sitt tal sträckte han även ut en hand till alla som inte röstat på honom.

– Jag är allas president och jag vill bygga ett Gambia, där vad du kan, är viktigare än vem du känner.

Avslutningsvis vände han sig till landets väpnade styrkor.

– Jag uppmanar landets arme att vara lojala med konstitutionen och svära sin trohet till mig som överbefälhavare omedelbart. Jag vill att armen stannar i sina regementen, de som blir påkomna med vapen utanför regementena kommer att behandlas som rebeller.

Ikväll kommer även FN:s säkerhetsråd att hålla ett extrainsatt möte för att rösta om en resolution kring den politiska krisen i Gambia.

Den västafrikanska samarbetsorganisationen ECOWAS har lagt fram ett förslag som föreslår att man installerar den valda presidenten Adama Barrow med alla medel.

Utrikesminister Margot Wallström (S) säger till TT att ”det gambiska folkets vilja måste respekteras och berättar att Sverige, som ordförande i FN:s säkerhetsråd, arbetar intensivt för en fredlig maktöverföring i Gambia genom att öka trycket på president Jammeh att ”respektera valresultatet och överlåta makten i enlighet med konstitutionen”.

 

**

Denna nyhetsartikel skrevs från Stockholm. Blankspot har ett team på plats som du kan följa via facebookgruppen Uppdrag Gambia. Läs deras artiklar från gränsen här:

Läs: Flyktingström från Gambia

Relaterat: Blankspots utsända nekas inresa i Gambia. 

Av | 19 januari 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Valarbetare trotsar våldet i Kamerun

Kampanjerna för de kommande valen till kommuner och nationalförsamling är i full gång i landet....

Var det verkligen en statskupp i Etiopien?

Våldsamheter bröt under helgen ut i Etiopien i samband med vad som beskrivs som ett kuppförsök i Amhara-regionen. Samtidigt sköts Etiopiens arméchef Seare Mekonnen till döds av sin egen livvakt i landets huvudstad Addis Abeba. I denna FAQ försöker vi reda ut vad som händer.

Krönika: Dagen då Sudan stod still

Generalstrejken i Sudan är en maktkamp mellan militärrådet och de tiotusentals demonstranterna med civilsamhället i ryggen. Det skriver Mohamed Abubakr i en krönika.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.