”Ge Nobels fredspris till Etiopiens premiärminister Abiy Ahmed”

Av | 16 juli 2018

Anders Österberg (S) riksdagsledamot från Järva och medlem i utrikesutskottet har under de senaste åren jobbat mycket med Etiopien. Han skriver nu i ett debattinlägg att Sverige måste ge sitt stöd till det hopp som tänts på Afrikas horn.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Etiopien

I helgen träffades ledarna för Etiopien och Eritrea. Ett fredsavtal är nu på plats. Den nya etiopiske premiärministern, Ahmed Abiy, har suttit vid makten i cirka hundra dagar. Han har inlett ett imponerande reformarbete i det mycket auktoritära landet som har varit en enpartistat under lång tid.

Den 42-årige premiärministern jämförs redan med Nelson Mandela, Justin Trudeu, Barack Obama och Michail Gorbatjov. Kanske har vi i Europa något att lära av den här ledaren som går bort från ett auktoritärt styre mot ett mer demokratiskt?

Den entusiasm som finns bland etiopier går inte att ta miste på. En svensk-etiopier berättade för mig att nu vågar han åka till Etiopien för att återigen verka politiskt. Den etiopiske premiärministern är intressant av flera anledningar. Bland annat för viljan till demokratiskt styre och för freden med Eritrea efter en 20 år lång konflikt. Upphävandet av undantagstillståndet i Etiopien är en annan mycket populär åtgärd.

I måndags undertecknade Abiy Ahmed och Eritreas president Isaias Afwerki det historiska fredsavtalet.

På punkt efter punkt visar Abiy att han menar allvar och är något helt annat än de tidigare premiärministrarna. Han har även bett om ursäkt för de övergrepp hans eget parti utfört mot den egna befolkningen. De som fått betala det högsta priset de senaste åren är alla de ungdomar som dött av kulor eller tortyr när de utövat sin demonstrationsrätt mot det gamla ledarskapet.

Det tidigare auktoritära styret visade sig vara en katastrof. För alla; Alla de som blivit dödade; Alla de miljoner människor som tvingats att fly.

”Kärleken vinner alltid. Att döda en medmänniska är ett nederlag. Till de som försökt att splittra oss, jag vill berätta för er att ni har misslyckats,” sa premiärminister Abiy efter ett mordattentat nyligen mot honom.

Troligen har han det som krävs för att ena det enorma landet med över 80 olika folkgrupper. Abiy Ahmed är min kandidat för Nobels fredspris, bättre än Trump som också är nominerad. Reformerna måste fortsätta och fortfarande måste vissa personer avlägsnas från sina maktpositioner. Det behövs valreformer och fortsatt byggande av institutioner.

Hans iver att få lugn har också fått gensvar hos många av de väpnade grupperna. Inte minst Ginbot 7:s ledare Berhanu Nega som jag träffade i Stockholm för ett tag sedan. Han kommer nu att åka tillbaka till Etiopien och verka: Inte med vapen utan med valsedlar.

Även den nu frigivne oppositionsledaren Mereru Gudina är försiktigt positiv. Men alla minns också att processer tidigare gått fel, det gamla maktpartiet TPLF är inte att leka med. Men det finns en stor chans att det går rätt den här gången.

Därför är det otroligt viktigt att omvärlden stöder de reformer och fredsarbetet som sker. Fler svenska politiker och folkrörelser måste också ut på banan och göra mer. Nu inleds det stora arbetet med att starta demokratiska partier och organisationer.

Fred och frihet på Afrikas horn kommer gynna oss i Europa också. För Eritreas del så kommer det efter freden inte finnas några svepskäl att hålla de så kallade ”2001 års fångar” fängslade heller. För Sveriges del handlar det om att få hem medborgaren Dawit Isaak. Till Eritreas ledare; Frige Dawit Isaak, låt honom komma hem. Premiärminister Abiy Ahmed är en modig ledare som frigett tusentals politiska fångar. Vi hoppas nu att Eritreas president är lika modig. Likaså finns det inte heller några anledningar för Eritrea att nu ha kvar den evighetslånga militärtjänstgöringen. Något som bidragit till att flyktingarna från Eritrea är en oproportionerligt stor andel av Afrikas flyktingar.

Fortfarande finns det risk för bakslag i Etiopien. Processen mot ett demokratiskt flerpartisystem är skör. Alla politiska fångar måste friges i landet. Regionen Ogaden, som utgör en stor del av landet, är fortfarande drabbat av svåra övergrepp och dödande.

Här måste den nya etiopiska regeringen gå fram fred med samma energi som på andra platser. Utmaningen är stor – ingen annan har lyckats särskilt väl. Dessutom måste det till någon form av försoningsprocess för att landet ska kunna läka och gå vidare. I den måste folk som begått brott mot mänskligheten ställas till svar. Detta krävs för att landet ska kunna helas.

I det här arbetet måste alla demokratiskt sinnade krafter hjälpa till. De länder som har en utrikespolitik som gynnar stabilitet i andra länder men inte demokrati och mänskliga rättigheter visar sig gång på gång vara en felaktigt strategi. Det kokar över och leder till ännu värre katastrofer. Sverige som har långa och historiska band med Etiopien passar väl att stötta Etiopiens process för demokrati och mänskliga rättigheter.

En del svenskar gav sitt blod i kampen mot de italienska fascisterna som försökte att kolonisera landet på 1930-talet.

Nu måste vi ge vårt stöd till det hopp som tänts på Afrikas horn.

 

**

Har du egna minnen och tankar om kriget eller fredsavtalet? Skicka dem gärna till [email protected] Följ arbetet med att bevaka regionen i facebook-gruppen: ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.

Bild från järvägen i Eritrea: CC BY-SA 3.0

Av | 16 juli 2018

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Etiopien

Planerna på att dämma upp Nilen orsakade krig 1956 – kommer det hända igen?

Under de senaste decennierna har man kunnat se med oro på hur spänningarna byggts upp mellan Egypten och Etiopien över byggandet av den stora etiopiska renässansdammen på den blå Nilen. Men vad finns att lära av historien?

Blankspots FAQ: Vad händer i fredspristagarens Etiopien?

Protesterna i Etiopien eskalerade efter mordet på sångaren Hachalu Hundessa. Men vad ligger bakom vreden och kommer Abiy Ahmed att rida ut krisen? Blankspot har sammanställt frågor och svar kring situationen.

Protester efter att musiker mördats i Etiopien

En av Etiopiens stora stjärnor är mördad. Haacaaluu Hundeessaas musik tonsatte den Oromorevolution som legat till grund för senaste årens omvälvningar i Etiopien. Nu på tisdagsmorgonen har mindre demonstrationer utbrutit och internet stängts ner av myndigheterna.

Etiopiens jättedamm nu en fråga för säkerhetsrådet

Spänningen stiger mellan Egypten och Etiopien över Afrikas största dammbygge när nu Egypten återigen ber säkerhetsrådet att ta upp frågan om GERD-dammen i vad som ses som en diplomatisk eskalering av konflikten om Nilens vatten.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.