Glädjescener när Gambias Jammeh lämnade landet

Av | 22 januari 2017
  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Västafrika

Så flög han sin väg. Efter 22 år på tronen promenerade igår Gambias forna ledare Yahya Jammeh uppför trappan till sitt privatplan och lämnade landet. Nu väntar alla på att den man som faktiskt vann presidentvalet ska återvända hem.

En lite ostämd blåsorkester spelade nationalsången och en bleknad röd matta var utrullad på asfalten. Gambias avgående president Yahya Jammeh var helt klädd i vitt när han gick mot planet som skulle ta honom ut ur landet.

Ute på gatorna var stämningen uppsluppen, människor jublade och spelade trummor, men på flygplatsens startbana var det hans anhängare som hade släppts in. Kvinnor och soldater skrek och grät, någon svimmade.

En 22-årig epok gick i graven.

Gambias numera avsatta president Yahya Jammeh förlorade överraskande det gambiska valet i december, efter över två decennier vid makten. Hans styre har präglats av förföljelse mot oliktänkande, oppositionella har jagats, fängslats och tvingats i exil.

Efter att valresultatet meddelats erkände han sig först snabbt besegrad och gratulerade vinnaren Adama Barrow till segern, men ändrade sig ett par dagar senare efter att valkommissionen erkänt att det hade skett en del misstag i samband med rösträkningen. Och landet kastades in i en svår kris.

Situationen är inte ovanlig. Över hela kontinenten sitter maktfullkomliga män på övertid. Men den här gången stod omvärlden inte passiv och såg på. För tre dagar sedan sände den västafrikanska samarbetsorganisationen Ecowas in trupp över gränsen och hotade med att avsätta Jammeh med våld om han inte avgick frivilligt. Det fick fart på förhandlingarna igen.

Och i går flög han till sist sin kos.

 

IMG_7433

Firande utbröt på gatorna i Banjul i natt. 

Det tog mindre än en timme efter det att Jammehs plan var i luften, innan människor började samlas på de gator som legat öde de senaste dagarna. Medan militären plockade ned sina posteringar rullade barerna i turistområdet Senegambia upp sina jalusier och vred på musiken.

24-åriga studenten Soukay Jallow var en av dem som firade avslutet på det som under den gångna veckan antagit formen av en demokratisk thriller.

– Det har varit så många besked, i flera dagar har folk felaktigt påstått att han har avgått eller lämnat landet, så jag vågade först inte tro det, men detta är verkligen ett mirakel för alla gambier! skrattar hon.
Nu väntar alla på att valvinnaren och den nye presidenten, Adama Barrow, ska återvända hem från sin tillfälliga exil i grannlandet Senegal.

Taxiföraren Bouba räknar med att det blir mer fest.

– Vi har lidit och gått utan jobb och utan rättigheter i så många år, men nu är det över. Det enda vi väntar på nu är vår folkvalda president. När han kommer ska vi fira igen.

 

Text: Anna Roxvall Bild: Johan Persson.

Relaterat: Efter 22 år ville folk ha förändring.

Relaterat: Gambias Jammeh avgick inatt

Relaterat: Har Gambias Yahya Jammeh avgått?

Relaterat: Fortsatt spänt vid Gambias gräns

Relaterat: Gambias nya president vädjar till arméns lojalitet

Relaterat: Flyktingström från Gambia

Relaterat: Blankspots utsända nekas inresa i Gambia. 

**

Uppskattar du vår journalistik?  Stöd Blankspot så att vi kan fortsätta att rapportera. För att stödja just denna rapportering swisha till 123 554 35 41. Då får du också tillgång till reportagets Facebookgrupp ”Uppdrag: Gambia” och kan följa teamet bakom kulisserna och bidra med kunskap och frågor.

 

Läs: tidigare reportage av Anna Roxvall och Johan Persson för Blankspot från Burundi: Skymning över Bujumbura och ”Bujumbura Baby”

Titta: livesändning: Är Burundi på väg mot inbördeskrig?

Lyssna: Skymning över Bujumbura – som podd.

 

 

Av | 22 januari 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Valarbetare trotsar våldet i Kamerun

Kampanjerna för de kommande valen till kommuner och nationalförsamling är i full gång i landet....

Var det verkligen en statskupp i Etiopien?

Våldsamheter bröt under helgen ut i Etiopien i samband med vad som beskrivs som ett kuppförsök i Amhara-regionen. Samtidigt sköts Etiopiens arméchef Seare Mekonnen till döds av sin egen livvakt i landets huvudstad Addis Abeba. I denna FAQ försöker vi reda ut vad som händer.

Krönika: Dagen då Sudan stod still

Generalstrejken i Sudan är en maktkamp mellan militärrådet och de tiotusentals demonstranterna med civilsamhället i ryggen. Det skriver Mohamed Abubakr i en krönika.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.