Granskning av det svenska säkerhetsföretaget Securitas

Av | 17 juni 2015

Som en del av det allra första reportageteamet för Blank Spot Project, #blankspot1, har jag varit i Peru för att granska det svenska säkerhetsföretaget Securitas inblandning i konflikterna kring landets gruvindustri.

Sedan många år tillbaka är Securitas säkerhetsleverantör åt Minera Yanacocha, världens näst största guldgruva som ägs av det amerikanska gruvbolaget Newmont Mining. Gruvverksamheten i regionen har mötts av stort motstånd från lokalbefolkning, som menar att gruvdriften medför svåra miljökonsekvenser. Det har lett till våldsamma sammandrabbningar mellan polis, säkerhetsstyrkor och demonstranter.

Jag har undersökt vilken roll det svenska säkerhetsbolaget har spelat i gruvkonflikten och det finns efter mitt arbete flera obesvarade frågor som jag vill att Securitas besvarar. Jag har försökt intervjua dem i Peru utan framgång och de bjöds även in till Blank Spots direktsändning för att ge sin syn på vittnesuppgifterna, men kunde inte medverka. Jag har därför bett Securitas att svara på dessa frågor:

  • Vilken roll har Securitas haft i fallen som rör Maxima Chaupes som jag intervjuat?
    Enligt Blank Spots uppgiftslämnare har Securitas personal haft en aktiv roll i att rasera byggnader på Maxima Chaupes marker. Kommentar?
  • Vilket ansvar tar Securitas för sina underleverantörer och deras agerande?
  • Vilka avtal har Securitas med PNP (Perus nationella polissstyrka)?
  • Kan Blank Spot Project få ta del av dessa avtal?

Under en Blankspot-meetup  i veckan berättade jag om hur det har varit att göra reportaget, vad vittnena berättade för mig och vad jag funnit. Dessutom berättar jag om hur det varit att bygga upp en relation med medlemmarna i den stängda Facebookgruppen.

Uppdatering: Blank Spot Project fick den 24 juni 2015 svar på ovanstående frågor och kommer att redogöra för dessa när reportaget publiceras i sin helhet den 24 september.

Teamet i Peru bestod av mig som reporter, fotograf/video Bear Guerra och tolken Luis. Granskningen fortsätter nu med att fortsätta söka Securitas för att besvara frågorna.

Av | 17 juni 2015

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Peru Allt om Securitas

The Swedish Guardians of the Inca Gold

Securitas is one of the largest security companies in the world. They work in unstable countries with quashed legal systems, police brutality and systematic corruption. They see themselves as ethical role models. Blank Spot travelled to Peru to investigate if their claim holds true.

Inkaguldets svenska väktare

Securitas är ett av världens största säkerhetsföretag. De arbetar i länder med havererade rättssystem, polisövergrepp och systematisk korruption. Själva anser de sig vara ett etiskt föredöme. Blank Spot åkte till det gamla Inkariket, i Perus högländer, för att undersöka om det stämmer.

Bakom kulisserna – Inkaguldets svenska väktare

Blank Spot-journalisterna är lika mycket samtalsledare som journalister under ett reportagearbete för oss. Vi vill vara transparenta där vi kan och låter oss kritiseras såväl som peppas i samtal med läsarna. Vi kallar våra betalande läsare för medlemmar för att visa respekt för dem och deras längtan efter fler perspektiv på världen.

Blankspotta i Almedalen

Nästa vecka är det Almedalsvecka i Visby och vi på Blank Spot Project deltar i...

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.