Gui Minhai föreslås bli hedersmedlem i författarförbundet

Av | 13 december 2018

Författarförbundets förbundsstyrelsen föreslår att Gui Minhai blir hedersmedlem. 

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Kina

I författarförbundets stadgar står: ”Den som gjort förbundet synnerlig tjänst kan på förslag av förbundsstyrelsen av ordinarie förbundsstämma utses till hedersmedlem.”

– Gui Minhais litterära gärning och mod förkroppsligar förbundets stadgars första paragraf, vilken handlar om att ständigt försvara yttrandefriheten. Det har han gjort. Med sin frihet som insats, säger Patrik Lundberg, vice ordförande i ett pressmeddelande.

Författaren och förläggaren Gui Minhai föddes i Kina, flydde till Sverige efter massakern vid Himmelska fridens torg år 1989 och är i dag enbart svensk medborgare.

Den 15 oktober 2015 blev han frihetsberövad i Thailand, varpå han fördes till Kina där han fortfarande sitter fängslad.

– Sveriges uppfattning är känd sedan tidigare och kvarstår – Gui Minhai måste släppas fri och kunna återförenas med sin familj”, har utrikesminister Margot Wallström sagt upprepade gånger under hösten.

Den kinesiska staten har angett en rad svepskäl för frihetsberövandet, men allting tyder på att det handlar om Gui Minhais regimkritiska förlagsverksamhet och författarskap.

– Inskränkningar av yttrandefriheten får alltid motsatt verkan. Därför leder också alla försök att tysta Gui Minhai till en större medvetenhet om yttrandefriheten som demokratins nödvändiga förutsättning, säger Grethe Rottböll, ordförande.

Gui Minhais dotter Angela Gui har i en intervju med Blankspot sagt sig vara tacksam över allt som görs men har haft svårt att acceptera att det tog så lång tid innan både myndigheter och svenskt civilsamhälle reagerade.

– När väl omvärlden fått alla fakta på bordet och äntligen agerade – var det för sent, menar Angela Gui.

Kina hade då hunnit gå från att anklaga honom för en trafikförseelse till att hävda att han smugglat statshemligheter. Ett illavarslande tecken på att möjligheterna till en snabb och smidig lösning under radarn för länge sedan hade passerat.

Beslut om inval sker vid författarförbundets ordinarie stämma 2019. Tidigare har förbundet utsett en hedersmedlem i sin frånvaro: den svensk-eritreanske journalisten och författaren Dawit Isaak fick sitt hedersmedlemskap vid årsstämman 2010.

Av | 13 december 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Kina

Googles planerade censurerade sökmotor i Kina läggs på is

Google tvingas backa om en censurerad sökmotor i Kina efter protester från hundratals medarbetare.

Gui Minhai föreslås bli hedersmedlem i författarförbundet

Författarförbundets förbundsstyrelsen föreslår att Gui Minhai blir hedersmedlem. 

Manifestation för Gui Minhai i Stockholm

Med anledning att det var 17 oktober 2015 som Gui Minhai först kidnappades av kinesiska säkerhetsagenter i Thailand, anordnas nu samma datum tre år senare en stödmanifestation för honom utanför Kina ambassad på Djurgården i Stockholm.

Kina anklagas för att sätta muslimer i läger

I veckan kom nyheten att minst en miljoner muslimer låsts in i läger för politisk omskolning, utan någon som helst föregående juridisk process. Men Kina tillbakavisar anklagelserna.