Gui Minhais kollega öppnar bokhandel på Taiwan

Av | 9 september 2019

Gui Minhais kollega drar in över en miljon kronor genom crowdfunding för att öppna ny bokhandel på Taiwan.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Kina

Näst efter Gui Minhai, så är Lam Wing-kee den mest uppmärksammade av de fem kollegor som kidnappades hösten 2015 på grund av den bokhandel de drev tillsammans i Hongkongs shoppingdistrikt Causeway Bay. Medan Gui nästa månad har suttit fängslad i fyra år utan rättegång, så lyckades Lam som genom ett mirakel att fly från sin fångenskap redan juni 2016.

Detta skedde genom att Lam lovade kinesisk polis att åka till Hongkong för att hämta bland annat en databas över bokaffärens kunder, och sedan återvända till fastlandskina för att överlämna denna information till polisen. 

Väl i Hongkong anordnade dock Lam istället en presskonferens, där han berättade att han blivit kidnappad och hotad till att ”erkänna” brott, samt att han inte avsåg att återvända till fångenskapen. 

Denna uppmärksamhet omöjliggjorde i princip för kinesiska myndigheter att föra bort Lam på nytt. Tack vare Lams modiga vittnesmål kan vi också försäkra oss om att även Gui Minhais ”erkännanden” framtvingats genom hot.

Här mitt bland modebutiker och en nagelsalong låg Gui Minhais bokhandel i Hongkong. Bild: Wikimedia Commons.

Lam Wing-kee har sedan dess fortsatt kampen för civila och politiska rättigheter i Hongkong, och skapade denna vår nya rubriker. Detta eftersom han bestämt sig att lämna Hongkong för att bosätta sig på Taiwan. Ett beslut som Lam motiverade med att Hongkong inte längre är säkert nog att vara kvar i, med anledning av det kontroversiella utlämningsavtal med Kina som startade sommarens proteströrelse.

Redan innan Lam flyttade till Taiwan så talades det om att Causeway Bay Books – den bokhandel han drev tillsammans med Gui Minhai – skulle öppna på nytt i Taipei. Våren 2017 gjorde jag en kortare intervju med Lam, som resulterade i artikeln ”Hong Kong Bookseller Lam Wing-kee Touts Plan to Open Store in Taiwan as ‘Symbol of Resistance’” för Taiwan Sentinel.

Nu har Lam slutligen gjort slag i saken. Förra veckan startade han en crowdfunding-kampanj för att öppna en ny bokhandel i shoppingdistriktet Ximending här i Taiwans huvudstad. Kampanjen, som pågår till 4 november, har som mål att dra in 2,8 miljoner taiwanesiska dollar, vilket motsvarar drygt 850 000 kronor.

Detta mål har redan nåtts och det med råge. Sedan i fredags har kampanjen redan dragit in över fyra miljoner taiwanesiska dollar, vilket alltså motsvarar drygt 1,2 miljoner kronor. Insamlingen har i helgen uppmärksammats av flera medier, som också citerar Lam angående insamlingen och tanken bakom den.

Lam menar att crowdfunding är det enda alternativet för att finansiera en ny bokhandel för känslig litteratur i Taiwan, eftersom det medför en alltför stor politisk risk att förlita sig på blott en eller ett par finansiärer.

Plakat utanför Kinas ambassad i London som kräver att Gui Minhai ska friges.

Vidare säger Lam att han inte har några planer på att återvända till Hongkong, trots att utlämningsavtalet med Kina nu ska skrotas. Han tror nämligen inte att den personliga faran för honom att stanna i Hongkong upphör även om avtalet inte blir av.

Om allt går som planerat kommer den nya bokhandeln nu att öppnas i mitten av nästa år. Och det vore svårt att föreställa sig varför så inte skulle ske. Taiwans myndigheter har nämligen välkomnat det ökade antalet invånare från Hongkong som vill bosätta sig här med öppna armar. 

”Vi välkomnar dem”, sade Taiwans inrikesminister förra månaden, med anledning av att antalet invånare från Hongkong som kommit för att bosätta sig i Taiwan ökat med 30 procent under sommaren, och sammantaget nästan fördubblats hittills i år jämfört med samma period i fjol.

En stor del av denna ökade invandring från Hongkong till Taiwan bedöms ha att göra med de pågående protesterna samt den oroliga politiska situationen i allmänhet i Hongkong. Taiwan har ingen övre gräns på antal personer från Hongkong som tillåts bosätta sig i landet.

Också Taiwans president Tsai Ing-wen har sagt att asylansökningar från aktivister i Hongkong ska hanteras enligt ”humanitära principer”, vilket jag i juli skrev närmare om i inlägget ”Dussintals personer flyr Hongkong för att söka politisk asyl i Taiwan och Tyskland” här på InBeijing.

**

Texten publicerades först på sajten inbeijing.se och återpubliceras här på Blankspot med tillstånd av författaren.  Man kan stödja Jojje Olsson direkt via Patreon. Då kan han skriva oftare och längre och vi kan återpublicera flera av hans artiklar.

Av | 9 september 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Stakston: Marionettspel med media

Den kinesiska staten har en omfattande verktygslåda för att driva propaganda och kontrollera medier världen över.

Kinesiska mobilnät splittrar väst

Vissa regeringar drar sig för att släppa in ett företag med nära band till Kina i sin infrastruktur. Andra öppnar sina marknader för Huawei.

Ny lag i Kina: inget internet utan ansiktsavläsning

Kina vidtar kontroversiella åtgärder för att verifiera identiteten hos över 850 miljoner internetanvändare.

Gui Minhais kollega öppnar bokhandel på Taiwan

Gui Minhais kollega drar in över en miljon kronor genom crowdfunding för att öppna ny bokhandel på Taiwan.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.