Hänt i veckan

Av | 28 mars 2019

Blankspots chefredaktör Martin Schibbye punktar här upp vad han läst och gjort under veckan och vad som händer bakom kulisserna hos Blankspot.

Jag har varit i en skrivbubbla under veckan och jobbat med detaljer i ett kommande reportage från Ronneby som bara växer och växer. En historia som föll ut under researchen kring obevakade historier i Blekinge som snart är redo att publiceras.

Annars var resan till Blekinge den första av flera för att besöka de platser i landskapet som Selma Lagerlöf skrev om. Tillsammans med praktikanten Marie hyrde jag en kanot och paddlade längs med Ronneby å som har en central roll i kapitlet. Och formeln för reportageserien ”Verkliga Sverige” att tiden gånger platsen är lika med historien fortsätter att leverera. Kollegan Brit Stakston har parallellt jobbat på med kulturanalyser genom att spendera tid i framför allt Bräkne-Hoby.

Utrikes så jobbar vi på med planerna inför den ”årliga” reportageresan till Afghanistan med både insamling för att hitta resurser och med research.  

Samtidigt skriver jag på med de sista kapitlen i boken om Eritrea och Dawit Isaak. 

Vi har med glädje noterat att flera precis som vi börjar publicera reportage och artiklar med CC-BY licens och Blankspot har i veckan publicerat en del av Emanuel Karlstens rapportering från EU-parlamentet inför omröstningen av upphovsrättsdirektivet.

Vi har med stor igenkänning följt den insamling och de reflektioner han gjort om hur det är att vara en crowdfundad medieaktör. Allt ifrån krav på transparens, skillnad mellan journalistik och aktivismcreative commons licensiering samt hur det är få intervjuer när man är en mer okänd spelare.

Vad gäller läsning, kan jag denna vecka tipsa om OCCRP:s genomgång av hur Gambias Jammeh stal miljoner från landet innan han tvingades bort, vilket vi rapporterade om när det begav sig.

Samtidigt publiceras det många kloka analyser om utvecklingen i Etiopien, missa inte The Economist genomgång av den uppblommande pressfriheten i Etiopien och dess utmaningar. Mycket skrivs också om de etniska utmaningarna i landet, här en av de skarpare texterna på det ämnet i New York Times: The Trouble With Ethiopia’s Ethnic Federalism”. Texterna har också diskuterats i vår Facebook-grupp för bevakningen av Afrikas horn ”Uppdrag: Etiopien och Eritrea”.

I fjol var jag i Botswana och berättade i ett avsnitt av Presspodden om mitt tänkta reportage om ”Pangolinen” som fortfarande står på att-göra-listan, men det gjorde att jag inte kunde slita mig från denna genomgång av rasism och ekonomi bakom safariindustrins kulisser, publicerad i New York Review of Books.

Två nya journalistikpoddar som jag lyssnat på i veckan är dels Afrikapodden av de finlandssvenska journalisterna Hanna Nordenswan och Liselott Lindström samt Asienpodden av utrikesjournalisterna Axel Kronholm och Vilhelm Stokstad. Missa inte dem.

En text som jag hittat i dagarna och mailat till vänner och kollegor för inspiration är en om olika tekniker och metoder för att ”komplicera narrativet” när man skriver, vars ambition jag verkar uppskattar. Läs den: ”22 Questions that ‘Complicate the Narrative”

Ses i flödena! Eller i nästa veckobrev.

Trevlig helg, så småningom.

Av | 28 mars 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Vill du vara med i Blankspots redaktionsråd?

Vi firar 5 år och bjuder in dig som är Blankspottare att bli del av ett redaktionsråd.

Poddtips: Fallet Dawit Isaak – med Martin Schibbye

Martin Schibbye gästade nyligen Benjamin Elfors podd "Kunskap bit för bit" för ett samtal om reportageboken "Jakten på Dawit".

Ditt stöd betyder allt

Till dig som stöttat oss de senaste veckorna.

Läsarfinansierad journalistik i fokus

Mediebranschen drabbas hårt av pandemins inverkan på ekonomin. Det finns ett allt större intresse att undersöka alternativa inkomstkällor. Blankspot har intervjuats om hur vi gör.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.