Historiskt frihandelsavtal i Afrika

Av | 9 juli 2019

Det afrikanska frihandelsavtalet, African Continental Free Trade Area infördes i veckan. Målet är att kontinentens 55 länder och dess närmare 1,2 miljarder invånare ska bilda en gemensam marknad. Men dit är det ännu långt.

Vad är detta för avtal?

Sammanlagt 54 av de 55 länder som ingår i Afrikanska unionen har nu skrivit under avtalet, som beräknas vara i bruk från och med juli 2020. Det enda landet som inte undertecknat avtalet är Eritrea. Ökad handel mellan de afrikanska länderna kommer i förlängningen innebära att Afrikas BNP-tillväxt kan stiga avsevärt, beräknar FN:s handelsorgan Unctad.

Eventuellt kommer avtalet framöver att även innehålla skrivningar om fri rörlighet för människor och en gemensam valuta. 

Varför vill länderna ha en gemensam marknad?

Stats- och regeringschefer hoppas att en gemensam marknad ska öka handeln mellan länderna. I en FN-rapport från Unctad det FN-organ som arbetar med handel, slår man fast att handeln mellan länderna endast står för 10 procent av kontinentens totala handel. Förhoppningen är att ett avtal ska ändra på detta faktum, vilket i sin tur kan spåras tillbaka till kolonialismen då länderna slutade att handa med varandra för att istället handla med kolonialmakterna i Europa och USA.

Vilka är då utmaningarna? 

Sedan en lång tid har Afrikanska unionen (AU) diskuterat en överenskommelse, men när länderna skulle skriva under avtalet under ett möte i Rwanda förra året valde kontinentens största ekonomi, Nigeria, först att ställa sig utanför.  Men nu är man med.

Fackföreningar i Nigeria (NLC) har varnat för att avtalet kan skapa en ”radioaktiv, nyliberal policy”.  Det finns också en oro för att de starkare ekonomierna kommer att tjäna betydligt mer på avtalet än fattigare länder. 

Ytterligare farhågor är att utan en stark tillverkningsindustri i länderna kommer det i slutändan mest bli produkter från Europa som man handlar med över gränserna. 

Av | 9 juli 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Afrikanska unionen

Historiskt frihandelsavtal i Afrika

Det afrikanska frihandelsavtalet, African Continental Free Trade Area infördes i veckan. Målet är att kontinentens 55 länder och dess närmare 1,2 miljarder invånare ska bilda en gemensam marknad. Men dit är det ännu långt.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.