Historiskt maktskifte kan ske i Montenegro

Av | 1 september 2020

Tre oppositionspartier ser ut att kunna få majoritet i Montenegros parlament. Det sittande partiet förlorar i så fall makten för första gången på 30 år.

Det regerande partiet DPS, Demokratska Partija Socijalista, gjorde sitt sämsta resultat sedan 1990 i söndagens val i Montenegro och förlorade sju mandat jämfört med 2016. De förblir det starkaste partiet med sina 30 mandat men saknar ännu en koalitionspartner för att nå en majoritet.

En koalition är dock vad tre oppositionspartier som bildat en allians har, bestående av det högerinriktade serbienvänliga ZBCG, ”För Montenegros framtid”, med 27 mandat, EU-vänliga MNN, ”Fred är vår nation”, med tio mandat samt progressiva URA ”Enade reformåtgärder”, som enligt prognoserna fått fyra mandat.

De uppnår i så fall en majoritet med 41 mandat av de 81 i parlamentet.

Vinner de majoritet har de redan idag aviserat att de avser att fortsätta arbeta för ett EU-inträde.

Det socialdemokratiska partiet som var en av det sittande partiet DPS koalitionspartner tidigare beräknas enbart få 2 mandat och en annan koalitionspart fick inte tillräckligt med röster för att knipa något mandat. Sammantaget uppnår därför inte DPZ tillräckligt många mandat för en styrande koalition med 39 eller 40 mandat.

Det pågår i skrivande stund ett pusslande och Montenegros starke man, partiledaren för DPS och presidenten Milo Đukanović har ännu inte gett upp med hänvisning till att de är det största partiet. Detta trots att övriga partier hittills uteslutet samarbete med dem. DPS har sitt ursprung i Jugoslaviens kommunistförbund och detta är första gången de inte med hjälp av andra småpartier kunnat regera.

Đukanović kan enligt konstitutionen sitta kvar till 2023 men har öppnat att han avgår om den nya koalitionen får majoritet.

Oro finns för att de religiösa och etniska konflikterna ska öka när oppositionen firar sina valframgångar de kommande dagarna. I Montenegro identifierar sig 45 procent som montenegriner, 29 procent som serber och cirka 8 procent som serber.

Flera eftervalsanalyser pekar på att de protester runt den omdiskuterade religionsfrihetslagen med hårda krav på kristna församlingar har påverkat valutgången. Det är en lag som den serbisk-ortodoxa kyrkan i Montenegro menade kommer att leda till att de kommer att berövas sin egendom. Den polarisering som lagen orsakade anses nu ha gynnat oppositionen. En annan bidragande faktor är att den sittande regeringen återkommande anklagats för korruption bland annat i omfattande protester under året.

Oron som fanns för att lågt valdeltagande under coronapandemin var inte befogad. Valdeltagandet var högre än 2016 och beräknas landa på cirka 75 procent.

Valet bevakades av en internationell delegation från OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, med 12 valobservatörer och leddes av riksdagsledamoten Margareta Cederfelt från Moderaterna.

Delegationens uppgift var att följa om valet i Montenegro var öppet och genomfördes på ett korrekt sätt. De var på plats i huvudstaden Podgorica under valdagen och observerade valtillfället, förseglade röstsedlar och övervakade rösträkningen i vallokaler.

Igår lämnade valdelegationen ett preliminärt uttalande och uppger att valprocessen hanterades transparent och korrekt men menar också att missbruk av statliga resurser gav regeringspartiet en orättvis fördel under kampanjandet med en dominerande roll i medier på grund av bristande mediemångfald.

De noterar också att kampanjen var fredlig men med en konfrontativ ton. Valobservatörerna lyfter fram att trots en pågående pandemi kunde valkandidaterna nå ut till väljarna genom nätet, kampanjbussar och mindre möten.

De betonar dock att bristen på oberoende medier leder till att medborgare hänvisas till egenproducerade informationsfilmer från partierna vilket sänker kvaliteten på den information en väljare får inför sitt beslut.

Det är också den bristen samt luckor i lagstiftningen som medförde att valobservatörerna riktar kritik mot att statliga resurser användes för det sittande partiets kampanj.

Läs mer:

Montenegro´s Disjointed Opposition Faces Challenge in Forming Govt

Montenegros election

Election in Montenegro: Opposition parties jointly win a tight majority of seats

Av | 1 september 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Demokratiutveckling

Pandemin tände gnistan hos belarusierna

En omtumlande vår bäddade för stort politiskt engagemang hos det belarusiska folket. Men varför reste sig medborgarna just i år? Blankspot har talat med Alesia Rudnik, ordförande i organisationen Sveriges Belarusier.

Montenegros nya majoritet på väg att bilda regering

Igår valdes Aleksa Bečić från center-koalitionen MNN till riksdagens talman i Montenegro vid ett historiskt installationsmöte, där Zdravko Krivokapić från konservativa ZBCG föreslogs till premiärministerposten.

Reklam som undergräver folkviljan – Nej tack!

Politisk annonsering online har blivit en demokratisk risk. Nätjättarna bär ett särskilt ansvar för att avvärja den.

Etiopiens Tigrayregion utmanar genom att arrangera ett ”illegalt val”

På grund av Covid-19 har val ställts in över hela världen. Inklusive Etiopien. Men i veckan hålls det regionala val i Tigray-provinsen. Så varför trotsar regionens politiker centralregeringen? Blankspots har sammanställt en FAQ om veckans val.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.