Hitta pressfrihetens vita fläckar med oss

Av | 3 juni 2016

I år firar Sverige ett världsunikt jubileum. För 250 år sedan klubbade riksdagen en utopisk lagstiftning som än i dag ter sig som en ouppnålig dröm för medborgare i de flesta av världens länder. Sedan 1766 har den så kallade tryckfrihetsförordningen gjort det möjligt för varje svensk medborgare ”att ha rätt att taga del av allmänna handlingar”.

Denna offentlighetsprincip ger allmänheten, och svenska medier, exceptionellt goda förutsättningar att granska landets makthavare, förebygga korruption och utkräva ansvar. När som helst kan en lokalreporter i Alingsås eller Flen begära ut en redovisning av kommunalrådens representation eller utlandsresor. Ingenting får smusslas undan eller döljas. Makthavarnas affärer ska alltid vara öppna för granskning.

Under jubileumsåret för tryckfrihetsförordningen planeras en rad evenemang och svenska politiker kommer att slå sig för bröstet för att vara arvtagare, och förvaltare, av denna hedervärda svenska förvaltningstradition vars rötter kan spåras ända tillbaka till Axel Oxelstiernas dagar på 1600-talet.

Men frågan är hur väl detta arv egentligen har förvaltas?

Är verkligen den svenska öppenheten större än i andra europeiska länder?

Och lyckas den fria svenska pressen verkligen ge allmänheten den information de behöver om vad som sker i sammhället omkring dem?

Under några månader ska vi på Blankspot undersöka detta. Tillsammans med journalisten och författaren Lisa Bjurwald som kommer att göra en resa bland ”pressfrihetens vita fläckar” – de områden där lokaljournalistiken har lagts ner, hotas eller ägnar sig åt annat än att granska komunpolitikernas handlingar. Eller där den fungerar alldeles utmärkt.

I Facebookgruppen ”Pressfrihetens vita fläckar” kommer du som är prenumerant/medlem i Blankspot kunna följa med på resan, diskutera pressfrihet och offentlighetsprincipen, eller komma med idéer om nya platser som är angelägna att besöka. Vilka är Sveriges Blank Spots?

Lisa Bjurwalds reportage och krönikor kommer du att hitta du på blankspotproject.se.

Välkomna.

 

Läs mer om Blankspot  här.

 

 

Av | 3 juni 2016

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Journalister måltavlor i USA

En svensk journalist, Expressens Nina Svanberg, träffades i helgen av en av polisens gummikulor under oroligheterna i Minneapolis i USA. Nu vittnar flera redaktioner om polisvåld och gripanden.

S-ledamöter uthängda i turkiska medier

Socialdemokratiska riksdagsledamöter har hängts ut i turkisk press med namn och bild tillsammans med anklagelser om att stödja terrorism. Nu kräver de att utrikesminister Ann Linde agerar.

Minskad pressfrihet kräver ökad säkerhet

På söndag är det pressfrihetens dag. Med anledning av det vill vi tipsa om vår säkerhetshandbok.

Ukrainsk journalist dömd av pro-ryska separatister

Journalisten Stanislav Aseyev har dömts till 15 års straffkoloni och förbjuds ägna sig åt journalistik i 2 år av pro-ryska separatister i Donetsk.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.