”Hot mot journalister får väldigt mycket utrymme i medierna”

Av | 18 maj 2017

Under Blankspotdagen intervjuades branschorganisationen Utgivarnas ordförande, Sofia Wadensjö Karén. Lite oväntat sade hon att medierna har börjat tala för mycket om vikten av en fri press och hotet mot journalister.

– Det finns ju andra grupper, som till exempel åklagare och socialarbetare, som också hotas väldigt mycket. Ändå skriver vi mer om journalister. Jag tycker vi ska vara vaksamma och jag tycker att vi närmar oss en gräns där det finns en risk för megafonjournalistik som jag inte tror gagnar någonting, sade hon under en intervju om förtroendet för medierna på Blankspotdagen den 9 maj.

Sofia Wadensjö Karén, chefredaktör för tidningen Vi och ordförande i Utgivarna, poängterade dock att hot mot journalister, och frågor om pressfrihet och tryckfrihet, är väldigt viktiga principiella frågor som ytterst handlar om fundamentet för vår demokrati.

Men hon anser att medierna, under senare tid, har gett dem för mycket utrymme vilket kan  slå tillbaka mot trovärdigheten.

– Jag är rädd för att det kan bli en bekräftelse på vad en del tycker – att vi talar i egen sak och att vi väljer de ämnen som vi anser vara viktigast, sade hon.

Av | 18 maj 2017

Stöd oss för mer journalistik

Vår journalistik är fri att läsa och byggs tillsammans med engagerade läsare. Men det kostar att göra journalistik.

Stöd oss genom att Swisha valfritt belopp till 123 554 35 41 eller genom att beställa en årsprenumeration.

Stöd oss genom att bli prenumerant

Köp boken Utvisad!

Sedan december 2016 har Blankspot tack vare ditt stöd kunnat bevaka de svenska tvångsutvisningarna av ensamkommande afghaner. Vi har kunnat göra det i ett nära samspel med er engagerade läsare.

Nu berättar vi om hur det är att jobba med deltagande journalistik på detta sätt. Samtidigt lyfter vi även fram några av de bästa reportagen från året som gått. Beställ boken "Utvisad" idag.