”Hot mot journalister får väldigt mycket utrymme i medierna”

Av | 18 maj 2017

Under Blankspotdagen intervjuades branschorganisationen Utgivarnas ordförande, Sofia Wadensjö Karén. Lite oväntat sade hon att medierna har börjat tala för mycket om vikten av en fri press och hotet mot journalister.

– Det finns ju andra grupper, som till exempel åklagare och socialarbetare, som också hotas väldigt mycket. Ändå skriver vi mer om journalister. Jag tycker vi ska vara vaksamma och jag tycker att vi närmar oss en gräns där det finns en risk för megafonjournalistik som jag inte tror gagnar någonting, sade hon under en intervju om förtroendet för medierna på Blankspotdagen den 9 maj.

Sofia Wadensjö Karén, chefredaktör för tidningen Vi och ordförande i Utgivarna, poängterade dock att hot mot journalister, och frågor om pressfrihet och tryckfrihet, är väldigt viktiga principiella frågor som ytterst handlar om fundamentet för vår demokrati.

Men hon anser att medierna, under senare tid, har gett dem för mycket utrymme vilket kan  slå tillbaka mot trovärdigheten.

– Jag är rädd för att det kan bli en bekräftelse på vad en del tycker – att vi talar i egen sak och att vi väljer de ämnen som vi anser vara viktigast, sade hon.

Av | 18 maj 2017

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Ge ett bidrag!

Mer från Blankspot

Allt om Medieutveckling

Presspodden #13 – Att vidröra en pangolin

I det trettonde avsnittet av Presspodden pratar Martin Schibbye och Brit Stakston om vad som hänt Blankspot det gångna året, och blickar fram emot nästa.

Brit Stakston om Facebooks förändringar: ”Smartaste de gjort på länge”

Facebook förändras – igen. Sociala medier-jätten vill tillbaka till grundidén med fokus på vänner och familj och färre nyheter i flödet. Men vad innebär det för medier som får mycket av trafiken från Facebook? 

Presspodden #11 – En nazist på biblioteket

I avsnitt elva, som spelats in i Blankspots monter på Bokmässan i Göteborg, gästas Presspodden av Patrik Lundberg, författare och krönikör.

Presspodden #10 – Jesus hade sju bröder

I avsnitt tio, som spelats in i Blankspots monter på Bokmässan i Göteborg, gästas Presspodden av Karin Linder, generalsekreterare för Svensk biblioteksförening.