Krönika: Hoten mot pressfriheten

Av | 10 juni 2016

För Blank Spots räkning kommer journalisten och branschbevakaren Lisa Bjurwald att utforska ett medielandskap i snabb förändring. I en första krönika beskriver hon varför pressfrihetens välmående är en ödesfråga för den svenska demokratin.

 

Pressfrihetens välmående är en ödesfråga för den svenska demokratin, skriver journalisten och branschbevakaren Lisa Bjurwald i en krönika. För Blankspots räkning kommer hon nu att bevaka ett medielandskap i snabb förändring. 

”Ingen sa när jag började på Aftonbladet att jag skulle kallas hora varje vecka i tio år. Men så har det blivit.”

Den prisbelönta journalisten Carina Bergfeldt, ny USA-korrespondent för Sveriges Television, sammanfattade i podden Värvet (22/5) den arbetsmiljö av hat, trakasserier och rena hot som har blivit vardag för många av landets journalister. Fyra av tio svenska mediehus har utsatts för hot och det är inte ett övergående problem: tvärtom har hotbilden stärkts under de senaste fem åren.
Vi som föreläser i ämnet kan vittna om att det initiala motståndet vittrat ned till resignation – trots, eller på grund av, att journalister i dag är mer hotade än politiker, domare, åklagare, poliser och tulltjänstemän. För hur många som kallats hora, bögdjävel eller landsförrädare varje dag i ett decennium orkar till slut göra annat än att trycka ”radera” på ännu ett avskyvärt mejl?
Medan presskåren sviktar under trycket från nätmobben – en tredjedel av landets journalister erkänner att de har utövat självcensur – står allt fler områden utan dagstidning. Den västsvenska tidningskoncernen Stampens pågående kris har satt problemet på kartan, liksom Reportrar utan gränsers senaste globala mätning där Sverige till mångas förvåning fallit i pressfrihetsindex. Anledningen, menar organisationen, är just hoten och trakasseriernas påverkan på journalisters möjligheter att utföra sitt arbete.

Enligt en studie från 2014 har mer än var tredje svensk lokalredaktion lagts ned under de senaste tio åren. TV4 har släckt ned sina lokala nyhetssändningar, TT har övergett stora delar av landet och anrika tidningar som 115-åriga Dagbladet i Sundsvall har gått i graven. Vem bevakar korrupta lokalpolitiker och misskötta skolor när reportrarna lämnat bygden?

De stora mediehusen satsar på nya, ofta osäkra affärsmodeller samtidigt som de gör sig av med själva hjärtat i verksamheten: journalister och fotografer. Vissa mediekritiker menar att branschen därmed begår självmord.

När de stora katterna är borta dansar nätets råttor på bordet. Bakom uppsjön av främlingsfientliga nätmedier står allt från enstaka högerextrema individer till landets tredje största parti – och deras påverkan på samhället är tydlig, från förskjutningen i den offentliga debatten till såväl vuxnas som ungas bristande kunskaper i källkritik.

Konspirationsteorier om medier och journalister, som att dessa medvetet skulle mörka ”sanningen” om invandringen, har fått fäste på bred front. Oberoende journalistik från svenska dagstidningar jämställs med politisk propaganda på nätet. Det är en farlig utveckling.

I en serie reportage frågar Blankspot därför: Hur är det ställt med den svenska tryckfriheten? Vad händer när ett område plötsligt hamnar i medieskugga? Vilka lokalnyheter missar de stora medierna? Blankspot kommer också att lyfta positiva exempel på ståndaktiga redaktörer och kämpande lokalmedier.

Allt detta vill vi göra i samverkan med er Blankspot-supporters. Faktum är att vanliga läsares erfarenheter av nyhetsbevakningens vita fläckar runt om i landet är helt centrala för denna reportageserie.

Så om detta är ett ämne som engagerar dig, anmäl dig här till vår Facebook-grupp eller mejla [email protected] med tips och tankar. Din röst behövs!

 

Lyssna gärna Blank Spot podden där projektet diskuteras. Läs även Nils Resare som ger en bakgrund till vår nya satsning på att hitta pressfrihetens vita fläckar.

Av | 10 juni 2016

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

”Det viktigaste vi kan göra är att lära oss deras namn”

I dag den tredje maj, på Internationella pressfrihetsdagen, uppmärksammas hoten mot yttrande- och pressfriheten. Bakom statistiken finns människor av kött och blod. Här skriver Blankspots Martin Schibbye om kollegorna som ikväll somnar bakom galler.

”Trumps krig mot medierna är ett hot mot pressfriheten i världen”

Hoten mot USA:s pressfrihet är på allvar, menar Committee to Protect Journalists (CPJ) som anser att Trump har lånat ett blad ur de latinamerikanska populistledarnas bok. Nu kraftsamlar de för att bevaka utvecklingen.

Blankspot nominerade till ”Open knowledge award”

Blankspots satsning ”Pressfrihetens vita fläckar” en reportegareserie av Lisa Bjurwald producerad i samverkan med läsarna...

”Sweden – stop bragging!”

This year marks the 250th anniversary of the Swedish public records law. It will be...

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.