Hungerstrejk i OLF-gerillans läger

Av | 18 mars 2019

De före detta rebellerna i OLF som numera slutit fred med den etiopiska regeringsarmén har inlett en hungerstrejk i protest mot villkoren i lägren. – Vi behandlas inte som människor, ingen bryr sig om oss och många kamrater är sjuka på grund av dålig mat, säger en av soldaterna till BBC Afan Oromo.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Etiopien

Över 1 000 soldater, som innan fredsavtalet bedrev en väpnad kamp i regionen, befinner sig i Tolay-lägret i sydvästra Etiopien.

Den senaste månaden har lägret omringats av soldater från regeringsarmén vilket lett till att gerillan känt sig utsatt. Sammandrabbningar har också skett i regionen och båda sidor anklagas nu för att bryta mot villkoren i fredsavtalet.

Hungerstrejkande före detta gerillasoldater i Etiopien.

Oromo är Etiopiens största region och folkgruppen uppgick i den senaste folkräkningen till 25 miljoner av en befolkning på 74 millioner. De har under lång tid varit marginaliserade och kan närmast beskrivas som ”Afrikas kurder”.

OLF har under flera decennier fört en kamp för ett självstyre i området Oromia, den största regionen i landet, vilket ledde till att de listades som en terrororganisation av Etiopien 2008.

I juli 2018 blev rebellgruppen av med terrorstämpeln. Det skedde i samband med att den nytillträdde premiärministern Abiy Ahmed – själv av oromiskt ursprung – genomdrivit en rad olika reformer i det repressiva landet.

Efter det gick Oromo Liberation Front (OLF) med på att lägga ner sina vapen och gick in i semi-permanenta läger för att vänta ut utvecklingen.

De hungerstrejkande kräver förutom bättre mat att de oromo-ledare som fängslats ska släppas och att vad de upplever som en jakt på aktivister ska upphöra. Man kräver också att organisationens kontor som stängts ska tillåtas öppna igen och att även regeringsarmén ska hålla sig till sina regementen.

Se vår livesändning från den 3:e mars om utvecklingen i Etiopien. 

**

Genom att stödja Blankspot hjälper du oss att fortsätta rapportera. Du kan stödja oss på många olika sätt. Här finns insamlingen för denna reportageserie på facebook alternativt att du startar en egen insamling för Blankspot där. Du kan också swisha valfritt belopp till 123 554 35 41 eller genom Patreon. Du kan också prenumerera för 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året. Som supporter får du vårt särskilda nyhetsbrev och inbjudningar till redaktionella evenemang.

Av | 18 mars 2019

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Etiopien

Dissidentbloggen och Blankspot i gemensamt projekt – unika texter om Etiopien

Dissidentbloggen och Blankspot möts nu i ett gemensamt projekt för att lyfta fram litteraturen och journalistikens roll i Etiopien. I samband med världsdagen för pressfrihet den 3 maj släpper de båda nättidskrifterna texter skrivna av författare och journalister i såväl Etiopien som i exil. Bland de medverkande märks poeterna Liyou Libsekal, Chaala Hailu Abata, Sosina Ashenafi, författaren Lena Bezawork Grönlund och journalisten Woubshet Taye.

”Det enda jag begär är att veta om han är i livet och vad han är anklagad för”

Sedan ett år tillbaka har Helen Zemichael liv varit upp och ner. Då försvann hennes man Ermias Tekie i Etiopien. Nu vädjar hon till svenska UD att söka svar om vad som hänt. Samtidigt framkommer nu uppgifter om att mannens dator stals från hotellrummet en vecka innan försvinnandet.

Nytt avsnitt av Blankspotpodden – möt Mesfin Negash

I den nya Blankspotpodden kommer Martin Schibbye att intervjua aktuella personer och läsa in reportage. I det senaste avsnittet möter han Mesfin Negash.

Hungerstrejk i OLF-gerillans läger

De före detta rebellerna i OLF som numera slutit fred med den etiopiska regeringsarmén har inlett en hungerstrejk i protest mot villkoren i lägren. – Vi behandlas inte som människor, ingen bryr sig om oss och många kamrater är sjuka på grund av dålig mat, säger en av soldaterna till BBC Afan Oromo.