Hungerstrejken sprider sig till förvar i Göteborg

Av | 19 april 2020

Det började med att ett tjugotal personer på Migrationsverkets förvar i Åstorp hungerstrejkade, sedan följde Flen och nu strejkar även 15 personer i Kållered mot att hållas inlåsta i coronatider.

En äldre coronasmittad man på Migrationsverkets förvar i Märsta har dött och nu växer oron på förvar runt om i Sverige. 

– Vi är rädda, säger Bushovski Kiril på förvaret i Kållered.

Coronapandemin har fått land efter land att stänga gränserna och för förvarstagna Bushovski Kiril som väntar på utvisning ser väntan ut att kunna bli lång. 

På förvaret i Kållered gick därför i veckan alla utom en intagen med diabetes ut i en hungerstrejk med kravet att släppas ut och anmäla sig hos polisen tills det blir möjligt att utvisa dem.

– Gränserna är ju stängda och polisen säger att de inte kan utvisa mig, så hur länge ska jag stanna här, det vet ingen. Vi har alla boenden i Sverige där vi kan vänta på en deportering och vi är till och med redo att sätta en gps på våra fötter för att visa att vi garanterat kommer att vara hemma, säger Bushovski Kiril.

Stämningen på förvaret i Kållered beskriver han som ”orolig” med flera personer boende i små rum. Handsprit saknas men det finns tvål på toaletterna.

Han säger sig inte ha fått någon information om hur de kan minska smittspridningen.

– Vi är oroliga för våra liv. Förr när vi åt så tog alla mat, bröd och tallrikar från ett stort bord så om någon hostar där så kommer alla att vara smittade. 

För en tid sedan isolerades en av de intagna i Kållered men de har sedan dess inte fått information om vad som hänt honom. 

– Vi är stressade, nu med viruset så är jag orolig för min familj och mina tre barn, jag är orolig för att jag ska bli sjuk, säger Bushovski Kiril

Beslutet att han ska hållas i förvar för att han annars skulle rymma ger han inte mycket för. 

– Skulle jag lämna min familj? Ett av mina barn är dessutom sjukt nu, så jag skulle aldrig rymma ifrån dem. 

Han hoppas att strejken ska få gränspolisen och Migrationsverket att ompröva besluten. 

– Nu när vi protesterar så känner vi hopp. 

Blankspot har under helgen sökt Migrationsverket utan framgång, men i ett mail till Aftonbladet skriver presstjänsten att ”det är klart att det bland personalen och förvarstagna kan finnas en oro och den har vi förståelse för när sådana här händelser sker. Vi gör vårt yttersta för att vardagen ändå ska kunna fungera med alla de trygghetsåtgärder vi har satt in”.

Migrationsverket skriver också att de minskat antalet platser på avdelningarna för att öka den sociala distansen samt satt upp affischer och annan skriftlig information på olika språk.

”Utöver det ska förvarstagna som känner sjukdomssymptom hållas isolerade från andra inne på förvaret. Då tas också kontakter med sjukvården. Det är sjukvården som avgör när och om läkare ska kontaktas” skriver Migrationsverket.

**

Som du märkt är Blankspots journalistik fri för alla att läsa. r 70 kronor i månaden kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen. Genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende journalistik, du ger den även till din granne.

Av | 19 april 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Coronavirus

Nya coronaregler för Wiens restauranger

Alla gäster ska från och med idag uppge namn, telefonnummer och e-post när de äter ute. Det är Österikes senaste svar på den ökande smittspridningen.

Så drabbar viruset utbildningen för världens barn

Brit Stakston tittar närmare på två aktuella rapporter från OECD och Human Right Watch som visar hur allvarligt coronapandemin slagit mot utbildningsväsendet runt om i världen.

Pandemin tände gnistan hos belarusierna

En omtumlande vår bäddade för stort politiskt engagemang hos det belarusiska folket. Men varför reste sig medborgarna just i år? Blankspot har talat med Alesia Rudnik, ordförande i organisationen Sveriges Belarusier.

Österrike: Den andra vågen är här

Antalet coronasmittade per dag når nästan samma nivåer som i mars när landet var stängt. Nyligen har ett trafikljussystem introducerats för att åskådliggöra smittoläget i varje region – men det har redan fått kritik för att förvirra mer än vägleda.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.