”Hur många fler ska behöva dö”

Av | 2 juni 2017

I veckan skrev 14 socialdemokratiska Riksdagsledamöter under en debattartikel som krävde att utvisningarna till Afghanistan stoppas och att partiet hittar en lösning för de ensamkommande. En av undertecknarna var Elin Lundgren, Socialdemokratisk riksdagsledamot från Gävleborg.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

– Jag är ingen expert på utrikespolitiska frågor, men som medmänniska och det är ju också som sådan man sitter i Riksdagen, så känns det väldigt, väldigt konstigt att Sverige bedömer Afghanistan som ett land man kan skicka unga människor till och jag funderar över vad mer som skulle behöva ske för att man ska stoppa utvisningarna?

I tisdags tvångsutvisades 13 afghaner till Kabul. Samma dag som de landade inträffade ett bombattentat i ambassadkvarteren som krävde 90 människors liv.

– Hur många fler ska behöva dö? Vilka terrororganisationer behöver göra fler attentat? säger Elin Lundgren på telefon.

Intresset för Afghanistan började med att hon i början av året bjöds in av lärare på en gymnasieskola i Gävle för att träffa ensamkommande.

Mötet fick henne att börja läsa in sig på Afghanistan och en kort tid senare följde hon med en av de asylsökande som fått avslag på sin ansökan när han fick information om vad Sverige erbjöd de som återvände frivilligt.

– Jag började fundera på om det var rimligt att vi i Sverige kunde erbjuda ett säkert återvändande och bad handläggaren om siffror. Men det fick jag inga, berättar Elin Lundgren.

Däremot fick hon en broschyr på engelska och en uppmaning om att ”maila till Afghanistan och fråga”.

Bristen på statistik och information väckte hennes nyfikenhet och oro.

I en 14-sidig rapport från Migrationsverket kunde hon konstatera att av de 465 fall som granskats de senaste tre åren – visste man inte vart hundratals personer som återvänt tagit vägen.

– Det kan vara självvalt, men för mig var det ett tydligt exempel på att vi inte vet hur det går för de människor som vi utvisar och det känns inte hållbart. Som ansvarig Riksdagspolitiker känns det inte bra att inte få ordentliga svar på de frågor jag ställt, säger Elin Lundgren.

– Vi vet inte om de kan försörja sig, om de är med i terroristorganisationer eller om de ens lever och det känns inte stabilt.

När hon lyft frågorna i sitt eget parti, som nyligen på den socialdemokratiska partikongressen röstade emot en flyktingamnesti för just ensamkommande afghaner, har hon mött många som delar hennes oro, som är bekymrade och tycker situationen är ”knepig”.

– Men det är svårt för många att se och säga hur vägen framåt skulle se ut. Jag är inte för fri invandring, men som det är just nu är det inte en bra situation, inte för de det gäller och inte heller för ”Sveriges heder”.

Elin Lundgren anser att Sverige, precis som Tyskland, behöver frysa utvisningarna mot bakgrund av det försämrade läget i landet.

Att berättelserna från de utvisade inte vittnar om att mottagandet är ”ordnat, värdigt och säkert” menar hon också borde väcka oro.

– Om det är så att Afghanistan bryter mot avtalet, så finns det inget avtal. Det är så avtal brukar fungera.

Till hösten ska en utvärdering av den senaste tidens utvisningar göras, men det är för sent menar Elin Lundgren.

– Att i detta läge fortsätta med dessa utvisningar kan jag inte försvara.

Av | 2 juni 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

”Livet blir aldrig detsamma” – Dagbok från Kabul vecka 19

Ni kanske tänker att detta var ännu ett attentat i Kabul, där det sker så ofta. Vi som bor här ser det inte så. Detta var något oerhört, skriver Mohammad i veckans dagbok.

Attack på förlossningsklinik i Kabul

Sjukhuset i Dasht-e-Barchi attackerades i dag av beväpnade män. Minst 13 personer har dödats, varav två var spädbarn.

”En blodig vecka där freden känns långt borta” – Dagbok från Kabul vecka 18

"Den här veckan finns det hur mycket som helst att skriva om all terror och elände som drabbat Kabul och andra provinser," skriver Mohammad i veckans dagbok.

”En ansiktsmask är dyrare än två bröd.” – Dagbok från Kabul vecka 18

De som inte har pengar, kommer de att köpa en mask? De föredrar så klart att köpa två bröd istället, skriver Mohammad i veckans dagbok.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.