”Hur många fler ska behöva dö”

Av | 2 juni 2017

I veckan skrev 14 socialdemokratiska Riksdagsledamöter under en debattartikel som krävde att utvisningarna till Afghanistan stoppas och att partiet hittar en lösning för de ensamkommande. En av undertecknarna var Elin Lundgren, Socialdemokratisk riksdagsledamot från Gävleborg.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

– Jag är ingen expert på utrikespolitiska frågor, men som medmänniska och det är ju också som sådan man sitter i Riksdagen, så känns det väldigt, väldigt konstigt att Sverige bedömer Afghanistan som ett land man kan skicka unga människor till och jag funderar över vad mer som skulle behöva ske för att man ska stoppa utvisningarna?

I tisdags tvångsutvisades 13 afghaner till Kabul. Samma dag som de landade inträffade ett bombattentat i ambassadkvarteren som krävde 90 människors liv.

– Hur många fler ska behöva dö? Vilka terrororganisationer behöver göra fler attentat? säger Elin Lundgren på telefon.

Intresset för Afghanistan började med att hon i början av året bjöds in av lärare på en gymnasieskola i Gävle för att träffa ensamkommande.

Mötet fick henne att börja läsa in sig på Afghanistan och en kort tid senare följde hon med en av de asylsökande som fått avslag på sin ansökan när han fick information om vad Sverige erbjöd de som återvände frivilligt.

– Jag började fundera på om det var rimligt att vi i Sverige kunde erbjuda ett säkert återvändande och bad handläggaren om siffror. Men det fick jag inga, berättar Elin Lundgren.

Däremot fick hon en broschyr på engelska och en uppmaning om att ”maila till Afghanistan och fråga”.

Bristen på statistik och information väckte hennes nyfikenhet och oro.

I en 14-sidig rapport från Migrationsverket kunde hon konstatera att av de 465 fall som granskats de senaste tre åren – visste man inte vart hundratals personer som återvänt tagit vägen.

– Det kan vara självvalt, men för mig var det ett tydligt exempel på att vi inte vet hur det går för de människor som vi utvisar och det känns inte hållbart. Som ansvarig Riksdagspolitiker känns det inte bra att inte få ordentliga svar på de frågor jag ställt, säger Elin Lundgren.

– Vi vet inte om de kan försörja sig, om de är med i terroristorganisationer eller om de ens lever och det känns inte stabilt.

När hon lyft frågorna i sitt eget parti, som nyligen på den socialdemokratiska partikongressen röstade emot en flyktingamnesti för just ensamkommande afghaner, har hon mött många som delar hennes oro, som är bekymrade och tycker situationen är ”knepig”.

– Men det är svårt för många att se och säga hur vägen framåt skulle se ut. Jag är inte för fri invandring, men som det är just nu är det inte en bra situation, inte för de det gäller och inte heller för ”Sveriges heder”.

Elin Lundgren anser att Sverige, precis som Tyskland, behöver frysa utvisningarna mot bakgrund av det försämrade läget i landet.

Att berättelserna från de utvisade inte vittnar om att mottagandet är ”ordnat, värdigt och säkert” menar hon också borde väcka oro.

– Om det är så att Afghanistan bryter mot avtalet, så finns det inget avtal. Det är så avtal brukar fungera.

Till hösten ska en utvärdering av den senaste tidens utvisningar göras, men det är för sent menar Elin Lundgren.

– Att i detta läge fortsätta med dessa utvisningar kan jag inte försvara.

Av | 2 juni 2017

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Utvisade Musatafa Nauibi är tillbaka i Sverige

Mustafa Nauibi, ”brottaren” som utvisades till Afghanistan i mitten av december 2016 och som Blankspot träffat i Kabul är nu tillbaka i Sverige.

Wares Khan har fått jobb som studieorganisatör

Blankspot har sedan december 2016 följt den utvisningshotade journalisten Wares Khans öde. Efter nästan ett år i förvar och två avbrutna deportationer har han i dag anställts av studieförbundet NBV.

Stor rymning från flyktingförvar

Vid midnatt rymde 14 personer från migrationsverkets förvar Sagåsen i Kållered. Polisen har fått informationen men är inte aktivt ute och letar efter de som har rymt.

Den långa vägen tillbaka

Vardagen präglas av osäkerhet och arbetslöshet för de ensamkommande som utvisats från Sverige. Blankspot återvände till Afghanistan för att träffa några av de personer vi tidigare rapporterat om som fortfarande kämpar för skapa sig ett nytt liv.