Hur ska Blankspot fira 5-år?

Av | 9 februari 2020

Häng med bakom kulisserna hos Blankspot den här veckan och få lite koll på vad som sker under året också.

Det stora i veckan har varit att vi efter åtta månaders arbete kunde publicera Göran Engströms unika reportage från Afghanistan. Ni som läst förstår varför det tagit tid.

I Facebookgruppen ”Uppdrag: Afghanistan” skriver han i samband med publiceringen att: ”Ett år efter min första kontakt med familjen sitter jag med ett reportage som är helt unikt. Det har så vitt jag vet aldrig gjorts något liknande, vare sig i Sverige eller utomlands.” 

En läsare skriver: ”Tack för belysningen av det, välkommet i den alltför polariserade debattklimatet runt migration där allt ofta ses som svart eller vitt”, en annan läsare skriver att detta ”visar på varför organisationer som Blankspot behövs” och visst är det så att i en polariserad tid så är journalistikens roll att komplicera skeenden och ta fram gråskalorna.  Hoppas ni har tid att läsa reportaget i helgen och diskutera gärna vidare med Göran i gruppen.

Se en längre intervju med Göran Engström om reportaget på Blankspots youtube-kanal.

Tack till er som bidragit till att göra denna journalistik möjlig genom ert medlemskap i Blankspot. Här kan ni läsa mer om bakgrunden till reportaget.

Själv jobbar jag inför nästa vecka på en längre intervju jag gjort med OLF:s ordförande om maktskiftet i Etiopien och oroligheterna i Oromoregionen.

Vi har sedan en tid ett särskilt fokus på demokratiutvecklingen i Etiopien och följer skeendena dagligen. Här är er kunskap som vi alla kan ta del av i facebookgruppen ”Uppdrag: Eritrea och Etiopien” också ovärderlig. Vi på redaktionen läser alla era inlägg och tankar och de är värdefulla inspel till vår journalistik och leder ofta till ytterligare artiklar.

Vi bevakar också demokratirörelser i andra delar av världen och arbetar under året vidare med vårt demokratiprojekt ”Demokratier föds och utvecklas” . Vi ser framemot att senare i år få ge oss ut i Sverige med den utställning som är en del av det projektet.

Några aktuella texter på den tematiken är Elin Sundins analys ”Vem ska rädda Brasilien från kollaps?” och Brit Stakstons analys om demokratiutvecklingen i världen utifrån en ny unik rapport, ”Hur sjuk är demokratin?”. Vår journalistpraktikant Jennifer Sandberg har skrivit om hur valet i Azerbajdzjan kan ge demokratikämpar luft.

Denna vecka är Jennifer i EU-parlamentet och söker svar. Mer om detta nästa vecka.

Vår senaste bok ”Kom levande hem” som släpptes nyligen har fått sin första recension. På sajten ”Mänsklig säkerhet” skriver Lotta Schüllerqvist att: Här finns konkreta råd om riskhantering, första hjälpen vid akuta skador och hur man kan genomskåda lögner och ljuga effektivt för att skydda sig själv, sin information och sina källor. Men också om stresshantering och hur man ska bete sig i hotfulla situationer, under beskjutning eller när man blivit kidnappad. Det genomgående budskapet är vikten av planering, riskanalys, mental beredskap och självkontroll.”

Är du intresserad kan du beställa boken här.

I vår fyller Blankspot fem år och det kommer vi att uppmärksamma. Vi kommer också vilja involvera er i det. Vill du vara med och berätta om Blankspot för andra på något sätt? Vill du vara med på en dag under våren då vi spånar på lite utvecklingsspår av Blankspot som sedan presenteras på 5-årsdagen?

Eller har ni andra tankar och idéer om själva 5-årskalaset?

Första året gjorde vi en tidning i jätteformat, andra året en heldag på på Scala-teatern om medier och demokrati, tredje året ett magasin med det bästa från Blankspot och sist en maratonsänding med gäster.

Var ska vi vara i år och har du idéer om upplägg, lokal eller annat. Hör av er vi ser verkligen framemot detta!

Ses i flödena! Eller i nästa veckobrev.

Trevlig helg,

/ Martin Schibbye, chefredaktör för Blankspot.

Av | 9 februari 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Blankspot

Poddtips: Röster från vardagen

Brit Stakston och Martin Schibbye om senaste nytt från Blankspot.

Poddtips: Det nya normala

Brit Stakston och Martin Schibbye om senaste nytt från Blankspothorisonten.

Vill du vara med i Blankspots redaktionsråd?

Vi firar 5 år och bjuder in dig som är Blankspottare att bli del av ett redaktionsråd.

Poddtips: Fallet Dawit Isaak – med Martin Schibbye

Martin Schibbye gästade nyligen Benjamin Elfors podd "Kunskap bit för bit" för ett samtal om reportageboken "Jakten på Dawit".

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.