”Idag kan ingen säga att de inte vet” – Dagbok från Kabul vecka 22

Av | 5 juni 2020

Situationen i landet är svår och därför försöker många ta sig över gränsen till Iran trots riskerna, skriver Mohammad i veckans dagbok.

Jag heter Mohammad och kommer från Afghanistan. I Sverige var jag asylsökande. Det här är min dagbok från Kabul.


Många vet vad som hände vid Iran gräns mot de afghanska flyktingar som försökta ta sig till Iran för att jobba eller försörja sig själva och familjen. 

För några månader sedan kastades några av flyktingarna i floden.  De var då redan döda. Det är inte bara EU som behandlar flyktingar dåligt, utan också Iran. Landets regering verkar starkare än Afghanistans och följer sina egna lagar och regler och inte de mänskliga rättigheterna när de behandlar flyktingar.

Afghanistan kan inte heller försvara sig, eller be om hjälp efter alla år av krig, när landet försöker stå upp för sina medborgare så tittar omvärlden bara på.

Det är tyst när afghanska flyktingar dödas vid gränserna. Men även vår regeringen är tyst och kan inte berätta varför medborgare dör. Här mäts människors liv i pengar, kontrakt och avtal skrivs med EU för att flyktingar från Europa ska kunna utvisas hit. Men pengarna som ska användas för att ta hand om dessa flyktingar försvinner. Ibland redan samma dag som de betalas ut. 

Korruptionen är ett hinder för att vi ska kunna bygga ett självständigt land. De flyktingar som i veckan dött varav flera har bränts kräver svar. Svar som de inte får. Afghanistan blir svaret skyldigt men också Iran är skyldiga. Inte lika skyldiga, men de har ett ansvar för de som dör. 

Våra politiker måste försvara flyktingarnas liv så vi inte dör i olika länder. 

Flyktingarna själva har svårt att protestera i ett land som Iran där de saknar rättigheten att tala. De som ändå talar förlorar sin frihet och försvinner. Ingen vet vart de hamnar. Afghanistan kan inte vänta på att Iran ska läka våra sår. Politiken i landet som tvingar så många att fly borde läggas om. Människor ska inte riskera sina liv för att hitta jobb i andra länder. 

Vi människor skapades för att fly till de länder som människor inte flyr från. De som är från de länderna kan resa billigt och lagligt. Här är det annorlunda. De som är trött på lovet och hoten måste använda smugglare och ta sig ut olagligt. 

I veckan som gick dog minst 20 personer i en gruva i Dara-Sof i Samangan provinsen.

Det finns flera tusen som jobbar i hela Afghanistan mot lite betalt. Afghanistan är ett land som har olja men de kan inte använde eller utvinna de. 

Nästan hela Afghanistan värmer sina hus med stenkol eller ved.

De som jobbar har inte heller sjukförsäkring och de flesta dör i gruvan idag eller senare. En stenkolsgruva är dessutom en farlig gruva som är lättare att falla ner i än andra gruvor. 

Alla som jobbar där måste jobba med händer. Det är ett skrämmande jobb men utan stenkol fungerar inte landet. 

Många blir offer för att andra ska kunna leva i Afghanistan. Andra faller offer på vägen för att lämna Afghanistan och jobba.  Ytterligare pesoner faller offer i krigen runt om i landet. 

Dessutom är stenkol onyttigt. 

**

Läs alla Mohammeds tidigare dagboksanteckningar här.

I kategorin ”röster” ger inbjudna skribenter perspektiv på frågor som rör Blankspots bevakningsområden. Följ arbetet med att bevaka Afghanistan i vår facebookgrupp ”Uppdrag: Afghanistan”. 

Av | 5 juni 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Dagbok

”Afghanistans barn måste få lära sig vad fred är” – Dagbok från Kabul vecka 37.

Dag efter dag passerar med krig, mord och elände. Men det beror inte enbart på andra. Vi kan inte skylla ifrån oss. Det beror också på att vi försummat våra barns rätt till utbildning. Det skriver Mohammad i veckans dagbok.

Barnkonventionen rår inte på krigets eldar – Dagbok från Kabul vecka 36

Nästan hälften av Afghanistans befolkning är under 15 år. Våld och konflikter är ett stort hot mot deras möjligheter att utvecklas. Om det skriver Mohammad i veckans dagbok.

”En ny generation hazarer kräver sina rättigheter” – Dagbok från Kabul vecka 35.

Den här veckan tänkte jag skriva om historien. Om hazarernas historia. Från 1800-talet och fram tills idag. Men också om de nya proteströrelser bland hazarer som tar form.

Vad händer om man blir sjuk? – Dagbok från Kabul vecka 34

Oron för att bli sjuk finns hos många Kabulbor. Och vid attentat blir sjukhusen snabbt fulla. Det skriver Mohamed om i veckans dagbok.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.