Ilska mot New York Times efter bilder på terrorns offer i Kenya

Av | 16 januari 2019

I veckan tog sig sex beväpnade män in på ett hotell i Nairobi och öppnade eld. Terrorgruppen al-Shabaab har tagit på sig attacken där minst 15 personer har dött. Men medan Kenya sörjer de döda har en hätsk diskussion utbrutit om New York Times bilder från händelsen som visar döda kroppar. – Det är kanske det som gör mest ont, att se att svarta kroppar inte behandlas med samma respekt eller värdighet som de förtjänar, säger fotografen Mutua Matheka till Blankspot.

Varför är det skillnad på hur medier rapporterar om terror beroende på vem som dör? Det frågar sig många läsare i Kenya efter attacken igår.

På twitter har både New York Times och tidningens Östafrikachef Kimiko de Freytas-Tamura attackerats för hennes artikel med bilder från AP på skadade och döda kroppar från terrorattacken.

Hashtaggen #WeShallOvercome kompletterades under onsdagen av arga twittrare som krävde journalistens utvisning ur landet under taggen #DeportKimiko på grund av vad man upplevde som en kränkande publicering.

Den togolesiska människorättsaktivisten Farida Bemba Nabourema skriver på twitter till New York Times: ”Varför publicerar ni inte bilder av kroppar efter attacker i USA? Varför är det afrikanska offer som behöver visas upp för att kunna visa ”verkligheten såsom den är”.

Många som twittrade under hasthaggen menade att detta var ännu ett exempel på hur grafiska bilderna ofta är på svarta afrikaner efter terrorattacker jämfört med bilder från attacker i europeiska huvudstäder.

Under eftermiddagen började också taggen #SomeoneTellNYTimes spridas där användare visade upp bilder på hur kenyaner hade skyddat, donerat blod och hjälpt varandra efter attacken. Bilder som man menade visade en mer sann bild av situationen. Även mer positiva bilder från Nairobi började spridas.

 

Till slut blev angreppen så pass många att tidningen gick ut med ett försvar och en förklaring av bildpubliceringen.

I det skriftliga svaret som också spreds på twitter menade tidningen att: ”Det är viktigt att ge våra läsare en tydlig bild av hur fruktansvärd en sådan här attack är. Det inbegriper att visa bilder som inte är sensationslystna men som ger en tydlig känsla för situationen”.

New York Times skriver också att de kan förstå upprördheten i Kenya och att de försöker vara så känsliga och lyhörda som möjligt i båda val av ord och bilder.

Även det kenyanska förbundet för utrikeskorrespondenter vädjar om att debattörerna ska lugna sig och har i ett uttalande uttryckt sympati med offren samtidigt som man uppmanar människor att inte uttrycka sig hatiskt mot journalister som riskerar sina liv för att försöka förmedla vad som sker till läsarna vid en terrorattack.

Samtidigt som man uppmanar till en diskussion om bildjournalistik och de svåra val som redaktioner ställs inför vid denna typ av händelser fördömer man det hat som New York Times reporter fått ta emot.

Terje Lindblom som är lärare i bildjournalistik och forskare vid Mittuniversitetet skriver i en kommentar till Blankspot från New York att: ”generellt sätt är bilder och video från nyhetshändelser från andra länder mer explicita än bilder och video från nationella händelser, som exempelvis attacken på Drottninggatan”.

Han har också sett bilderna i artikeln och menar att endast en av dem kan anses vara på gränsen och pekar på den bild som föreställer offer som skjutits på en restaurang, ”man ser dock inte offrens ansikten så de är anonyma enligt de internationella journalistiska etiska reglerna, vilket är vad New York Times implicit lutar sig emot i sitt försvar”.

Den kenyanska fotografen Mutua Matheka (@truthslinger på instagram) som arbetar med bilden av Afrika är även han tagen av veckans händelser. Han sörjer vänners vänner som dött och har sett bilderna i New York Times och även följt debatten:

– Jag känner igen sensationalismen som kommer fram när västerländska medier ska rapportera om Afrika och framför allt när det gäller döda svarta kroppar.

Han menar också att han sett hundratals reportage om attacker i USA och Europa men att där visas sällan döda kroppar. Egentligen är han inte heller förvånad.

– Det är kanske det som gör mest ont, att veta om att svarta kroppar inte behandlas med samma respekt eller värdighet som de förtjänar. Värdighet verkar medierna reservera för döda västerlänningar.

Av | 16 januari 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Kenya Allt om Mediekritik

Stakston: Den perfekta sexköparen

En framgångsrik man med såväl inslag av våldsamhet i sin bakgrund som en väldokumenterat sunkig och daterad kvinnosyn blev den perfekta sexköparen för aktivister att spinna kring.

Ny vecka. Nu släpper vi Paolo.

Paolo Roberto köper sex i en lägenhetsbordell på torsdagskvällen. Händelsen ger vid sidan av frågan om sexköp en dyster inblick i opinionsbildning och den nya medielogiken. Och återigen blir det bekymrande tydligt att så många inte förstår vad journalistik är. Det skriver mediestrategen Brit Stakston i en analys.

Därför är det viktigt att intervjua förövare

En namninsamling vill stoppa sändningen av Jenny Strömstedts intervju med Paolo Roberto. Men är det inte just förövarna vi behöver höra och ställa till svars, frågar sig Martin Schibbye i en krönika.

Stakston: Är vi beredda på en helt förändrad vardag?

Vi kommer nu behöva ta en mängd beslut om helt nya situationer i vår vardag. Det kommer att krävas såväl ”social disciplin” som en stor dos medmänsklighet. Själv står jag inför ett av mitt livs svåraste beslut.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.