Imorgon tvångsutvisas kristna Hakim till Afghanistan

Av | 9 oktober 2017

Hakim har just fyllt 20 år och har varit i Sverige i ganska exakt två år. I morgon tisdag ska han skickas tillbaka till Afghanistan. – De säger att jag ska prova att bo i en by, eftersom Kabul inte är säkert. Men hur ska jag kunna provbo om de dödar mig?

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

I morgon lyfter ett plan från Landvetter med 15 unga afghanska män. Tolv av dem befinner sig på Migrationsverkets förvar i Kållered i Mölndal. Förvar är enligt utlänningslagen en låst institution där flyktingar kan placeras inför en tvångsutvisning.

Hakim är precis som majoriteten av de afghanska unga flyktingarna hazar. Han och hela hans familj tvingades bort från den by de bodde i efter att Hakim blev kär i sin kusin.

Han hotades med stening om inte hela familjen gav sig av, och de flydde – som många andra – till Iran.

Idag är det fullt i alla besöksrum i förvaret. De afghanska killarna får besök av de familjer de bott hos och de kompisar de har fått under sin tid i Sverige.

Hakim ville också få träffa en kompis men det var fullbokat när han bad om tid. Till sist får jag träffa honom i ett mötesrum. Vi sitter på var sin sida av ett kontorsbord. Hakim insisterar på att jag ska sitta i den stol som ser bekvämast ut.

Hakim är välklädd och har en modern frisyr med lång lugg. Han ber hela tiden om ursäkt för sin – goda – svenska.

Han berättar att han hade det bra i Iran där han arbetade som murare. Han var nöjd med livet, men en dag greps han av polisen som ville skicka honom till Syrien för att kriga. De sa till honom att han skulle få uppehållstillstånd om han stred för Iran i fem år.

Då flydde han till Turkiet och vidare med en liten båt över till Grekland och sedan upp genom Europa till Sverige.

Han sökte asyl i Malmö och hamnade sedan på Öland där han bodde på flyktingförläggningen i nio månader. Sedan flyttades han till Boden. På Öland fanns ingenting annat att göra än att titta på film, men i Boden började han gå på språkcafé, bibliotek och vuxenskolan och lärde sig svenska.

– Allt var bra i Boden men jag fick negativt besked 29 dagar efter att jag intervjuats. Det var en person från migrationsverket som ringde mig, min jurist hörde aldrig av sig.

Juristen hjälpte honom ändå att överklaga till migrationsdomstolen men när han sedan ville byta jurist fick han nej och överklagade då på egen hand till migrationsöverdomstolen.

Han fick nej i alla instanser.

På förvaret finns just nu 60 män, inga kvinnor och inga familjer. En del av männen har bott många månader i förvaret, men de afghanska unga männen bara har varit här en kortare tid.

Det är lugnt i uppehållsrummen där teveapparaterna står på, ute på rastgården tränar några killar boxning. Men avvisningen påverkar alla som bor på förvaret. Risken finns att någon av de afghanska ungdomarna vill skada sig i desperation och därför får männen inte ut sina rakhyvlar och nagelsaxar som hålls inlåsta av säkerhetsskäl.

Imorgon kommer polisen och tar över ansvaret för de afghanska männen från migrationsverkets personal.

Under morgondagen får ingen av de intagna ta emot några besök. Men utanför kommer det att stå många människor och försöka stoppa bussen från att köra de tolv flyktingarna till det väntande planet på Landvetter.

Trots avvisningen har Hakim inte tappat modet. Han säger att han vet att Jesus Kristus kommer att vara med honom i morgon och under resan till Kabul via Österrike där fler afghanska flyktingar ska kliva ombord.

Han kom i kontakt med kyrkan i Boden, blev frälst och lät sig döpas.

Det är viktigt för Hakim att ingen i Afghanistan får veta att han har konverterat och därför ber han oss att inte skriva ut hans efternamn.

– Jag vet inte var min familj finns, jag vet inte var jag ska bo, och jag har inga pengar så att jag kan fly från Afghanistan igen, säger Hakim. Det känns som att jag har levt en dröm här i Sverige. Men drömmen tog slut.

Personen på bilden är inte personen i artikeln. 

  • Reportageteam till Afghanistan

  • Hur kommer det att gå för Hakim och de andra? Blankspot planerar att återigen skicka ett reportageteam till Afghanistan. Var med och gör det möjligt.
Av | 9 oktober 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Från hopp till förtvivlan – Dagbok från Kabul vecka 25

Flera parlamentariker kallar nu fredsprocessen för ett misslyckande och menar att den första tidens hopp nu förvandlats till förtvivlan.

”Kö till kyrkogården i Kabul” – Dagbok från Kabul vecka 24

Afghanistans sjukhus har inte plats för de som blir sjuka av viruset. Inte heller kyrkogårdarna.

”Livet blir aldrig detsamma” – Dagbok från Kabul vecka 19

Ni kanske tänker att detta var ännu ett attentat i Kabul, där det sker så ofta. Vi som bor här ser det inte så. Detta var något oerhört, skriver Mohammad i veckans dagbok.

Attack på förlossningsklinik i Kabul

Sjukhuset i Dasht-e-Barchi attackerades i dag av beväpnade män. Minst 13 personer har dödats, varav två var spädbarn.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.