Ingen amnesti för ensamkommande på s-kongressen

Av | 9 april 2017
  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

Ett kompromissförslag med en ökning av antalet kvotflyktingar och att Sverige ska trycka på i EU för permanenta uppehållstillstånd tystade de interna kritikerna under socialdemokraternas kongress.  De motioner som krävde amnesti för ensamkommande röstades ner.

Under söndagen kom ett nytt förslag från partistyrelsen som innehöll texten: ”Socialdemokraternas principiella inställning är att permanenta uppehållstillstånd och möjlighet till familjeåterförening ökar tryggheten och främjar en bra etablering. Vi kommer i EU att arbeta för en förbättring i dessa avseenden”.

Det fick talare efter talare att gå upp och argumentera för partiledningens linje under den migrationspolitiska debatten. Håkan Andersson från Södra Älvsborg kallade den nuvarande politiken för ”inhuman” men yrkade bifall. Elina Gustavsson, menade att ”utvisningarna till Afghanistan måste upphöra omedelbart,” men yrkade också bifall.

Jonas Gunnarsson, menade att trots denna revidering, så hade partiledningens ordval hösten 2015 skadat frågan.

– Ovarsamheten med språket gjorde ont. Nu är vi tillbaka vid våra principer, jag är inte 100 procent nöjd men vi har tagit många steg framåt.

Ulf Bjereld, från Broderskapsrörelsen mindes med glädje hur landet slöt upp för de nyanlända 2015 och hade förståelse för regerings omläggning av politiken, men menade att situationen i dag var annorlunda med väsentligt färre flyktingar och att den nuvarande situationen med tillfälliga uppehållstillstånd inte bidrog till ”ordning och reda i migrationspolitiken”.

– Om det är någonting som skapat oordning och oreda så är det de tillfälliga uppehållstillstånden, sa han.

Men Ulf Bjereld menade också att partistyrelsens nya förslag var ”värdefullt” då det innehåll kraven på familjeåterförening och permanenta uppehållstillstånd.

– Jag kommer att ta med mig detta i det fortsatta arbetet, för en hållbar solidarisk migrationspolitik, sa Ulf Bjereld.

Få ledamöter  valde att ta strid med partiledningen. De flesta ombud yrkade bifall för partistyrelsens reviderade förslag.

Mot slutet tackade Morgan Johansson för en bra debatt.

– Många har sagt att vi ska minnas 2015 för allt som vi gjorde då, men vi måste också minnas hur situationen var. Och hur det hade kunnat bli – om vi inte hade agerat. Jag var orolig för att vi skulle ha hamnat i en situation med 20 000 människor som sov utomhus under den svenska vintern.

Morgan Johansson berättade för kongressledamöterna att för ett år sedan hade Sverige 149 000 som väntade på beslut, i dag har 67 000 av dessa fått uppehållstillstånd. I dagsläget väntar 70 000  på besked.

– Många har talat om amnesti, jag vill säga så här: alla som kommer till Sverige ska ha rätt till en rättssäker prövning, och vi har enligt UNHCR en av världens mest rättsäkra prövningar. Om man bedöms ha ett skyddsbehov – då får man stanna, men om man inte har det, måste man vara beredd på att resa tillbaka. Om vi upphäver detta, och inför amnesti, då går vi bort från den reglerade flyktingpolitiken. Då är vi snabbt tillbaka till samma situation som rådde 2015.

Enligt Morgan Johansson innehåller frågan en målkonflikt och han menar att ett parti med ”höga ideal”  också måste vara beredda att ”ta ansvar”.

Vägen framåt menar Morgan Johansson ligger på EU-nivån och han jämförde EU med en ö med 500 människor och menade att en sådan ö kan ta emot en ny person om året.

– Men ett enskilt land kan inte klara detta. I de nya skrivningar säger vi att vi ska driva på för permanenta uppehållstillstånd och familjeåterförening inom EU, avslutade Morgan Johansson debatten med att säga.

Under den följande voteringen bifölls partistyrelsens reviderade förslag.

**

Övriga artiklar i reportageserien:Uppdrag: Afghanistan

Följ reportageserien på Facebook: Gå gärna med i Facebookgruppen ”Uppdrag: Afghanistan” där du kan följa arbetet bakom kulisserna och bidra med kunskap till den pågående reportageserien.

Av | 9 april 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Från hopp till förtvivlan – Dagbok från Kabul vecka 25

Flera parlamentariker kallar nu fredsprocessen för ett misslyckande och menar att den första tidens hopp nu förvandlats till förtvivlan.

”Kö till kyrkogården i Kabul” – Dagbok från Kabul vecka 24

Afghanistans sjukhus har inte plats för de som blir sjuka av viruset. Inte heller kyrkogårdarna.

”Livet blir aldrig detsamma” – Dagbok från Kabul vecka 19

Ni kanske tänker att detta var ännu ett attentat i Kabul, där det sker så ofta. Vi som bor här ser det inte så. Detta var något oerhört, skriver Mohammad i veckans dagbok.

Attack på förlossningsklinik i Kabul

Sjukhuset i Dasht-e-Barchi attackerades i dag av beväpnade män. Minst 13 personer har dödats, varav två var spädbarn.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.