”Ingen kan hjälpa oss nu”

Av | 30 maj 2017

På tisdagkvällen utvisades ett 20-tal personer till en oviss framtid i Afghanistan. En av dem är Waseem som hotas av talibanerna. Blankspots Göran Engström var på plats.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

Åstorp i norra Skåne. Utanför Migrationsverkets gula tegelbyggnad, som officiellt går under namnet ”Förvaret”, strömmar demonstranterna till. De är här för att protestera mot de planerade utvisningarna som ska äga rum senare under dagen.

Ett 20-tal poliser står lugnt vid sidan och tittar på.

Spridda talkörer hörs från de uppskattningsvis hundratalet demonstranter som samlats utanför polisens avspärrningar.

– Yalla, yalla. Ett Sverige för alla!

Och:

– Afghanistan är inte säkert! Afghanistan är inte säkert!

Talkörerna dör ut efter några minuter och ersätts av traditionell afghansk musik från en rapsig megafon.

Inne i förvaret väntar ett 20-tal afghaner, som har fått avslag på sina asylansökningar, på att skickas till Kabul. En av dem som ska utvisas är Waseem, som Blankspot skrivit om tidigare.

Waseem, som hotats av talibanerna, tvångsutvisades till Afghanistan.

Waseem flydde från Afghanistan för fyra år sedan. Blankspot når honom över mobiltelefon. Han låter ledsen och uppgiven när han berättar att de nyss fått besked av förvarets personal att de ska göra sig redo för avfärd. Inom en halvtimme kan det bli aktuellt att ge sig iväg med bussen mot Kastrup, för vidare transport med flyg till den afghanska huvudstaden Kabul.

– Allt är så fruktansvärt. Vi är 20 personer som ska utvisas, och vi mår inte alls bra, förklarar Waseem.

I bakgrunden hörs sporadiska rop. Det är svårt att uppfatta vad som sägs. Första beskedet var att transporten skulle ske kl 15, men strax efter klockan 16:30 sitter de fortfarande och väntar.

Waseem låter förtvivlad.

– Vi har sagt till personalen här att vi inte kan återvända till Afghanistan, att de måste stoppa utvisningen, men de säger att de inte kan påverka beslutet.

Waseem kommer från provinsen Logar, söder om huvudstaden Kabul. Precis som på många andra platser i landet är situationen i Logar mycket spänd. Det gäller även huvudstaden Kabul, som de senaste månaderna drabbats av många attacker.

Waseem säger att han fruktar för sitt liv.

Osäkerheten och oron förstärks ytterligare av att hans närmaste familj befinner sig i Sverige. I Afghanistan har han inga kontakter längre, säger han.

– Hur ska jag kunna klara mig där? Situationen är så dålig.

Via en bekant i Sverige har han fått kontakt med en afghansk kvinna som han kan ringa när han landat i Kabul imorgon. Men det är en person som han inte känner alls.

Plötsligt under samtalet säger Waseem att han måste bryta. Flera poliser har kommit in i rummet där de utvisade sitter, och nu säger de att de ska samla ihop sina tillhörigheter.

– Har du någon mer fråga så ställ den nu. Jag måste gå. Det är över. Ingen kan hjälpa oss nu, jag vet att jag kommer att dö, säger Waseem och lägger på.

Utanför Förvaret väntar demonstranterna tålmodigt. De flesta verkar vara överens om att det inte längre går att göra något för att stoppa de planerade utvisningarna. Det de kan göra är att visa sina sympatier och i bästa fall, genom att bara finnas på plats när bussen lämnar förvaret, visa de utvisade att det finns människor som tänker på dem.

En kvinna kommer gående längs polisens kravallstaket. Hon stöder sig på en käpp och måste parera de ojämna grästuvorna utanför avspärrningarna.

Masoumeh Hassanzade har rest till Åstorp för att ta farväl av sin systerson som ska tvångsutvisas till Kabul.

Kvinnan heter Masoumeh Hassanzade och är född i Afghanistan. De senaste 40 åren har hon och familjen levt som flyktingar i Iran. En tuff tillvaro, konstaterar hon.

För fyra år sedan fick hon visum till Sverige och har nu beviljats uppehållstillstånd.

Masoumeh Hassanzade berättar att en av de som ska utvisas idag är hennes 19-årige systerson Hamzeh Nouri. Han kom till Sverige för två år sedan, men är alltså född i Iran.

Nu ska han utvisas till ett land han aldrig satt sin fot i.

– Jag är jätteorolig för min systerson. Jag har kommit hit för att jag vill träffa honom en sista gång innan han skickas tillbaka, men jag vet inte om de kommer att släppa in mig.

– Jag har pratat med honom på telefon. Han säger att han är livrädd och är säker på att han kommer att dö om de skickar tillbaka honom, säger Masoumeh Hassanzade och linkar vidare stödd på sin käpp.

Strax efter klockan 17 rullar två turistbussar genom polisens avspärrningar. Demonstranterna som slagit sig ner i gräset vaknar till liv. De rör sig mot en liten kulle där de kan se in på Förvarets gård. Talkörerna återupptas.

Det går en dryg timme utan att någon buss kommer ut genom avspärrningarna, men genom en glipa i stängslet går det att se hur de utvisade börjar ledas ombord på bussarna.

Av | 30 maj 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Utvisningarna till Belarus fortsätter – trots oroligheterna

Stängda landsgränser till följd av coronapandemin har gjort att väntan blivit lång för många i förvar, men nu fortsätter utvisningarna, även till Belarus.

”En ny generation hazarer kräver sina rättigheter” – Dagbok från Kabul vecka 35.

Den här veckan tänkte jag skriva om historien. Om hazarernas historia. Från 1800-talet och fram tills idag. Men också om de nya proteströrelser bland hazarer som tar form.

”Äntligen regn!” – Dagbok från Kabul vecka 33.

Jag som skriver den här dagboken varje vecka heter Mohammad och utvisades 2019 från Sverige till Afghanistan. Jag skriver för att berätta om en verklighet som inte visas på tv.

Från hopp till förtvivlan – Dagbok från Kabul vecka 25

Flera parlamentariker kallar nu fredsprocessen för ett misslyckande och menar att den första tidens hopp nu förvandlats till förtvivlan.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.