Ingen vill ta i de känsliga Jas-affärerna

Av | 17 januari 2017

Sveriges export av stridsflygplanet Jas kantas av skandaler. Åtalet i Brasilien är den nionde brottsutredningen i ordningen. Men ingen person har dömts för något brott och ingen har behövt betala ett politiskt pris för affärerna, skriver Nils Resare i en krönika.

I veckan har Blankspot kunnat rapportera att det pågår samtal mellan brasilianska och svenska korruptionsåklagare. Men vad som sägs, och hur intresserade svenskarna är av att utreda ytterligare en Jas-affär, går inte säga.

Ett Jas-åtal är nämligen inget som svenska åklagarna vill ta i med tång. Christer van der Kwast, som ledde de svenska förundersökningarna om mutbrott mot Saab i Ungern, Tjeckien och Sydafrika har beskrivit uppdraget så här:

– Den här typen av utredningar är något som katten drar in. Det är ingen som vill höra talas om det.

Van der Kwast, som hävdar att han mötte ett politiskt motstånd under sina utredningar, brottades också med bristande resurser. Totalt hade han mindre än två personer till sitt förfogande för att utreda den största korruptionshärvan i svensk historia.

Enheten var knappast rustad att granska en avancerad internationell brottslighet där miljardbelopp hade slussats via hemliga agenter i olika ljusskygga skatteparadis.

Resursbristen gjorde att Riksenheten mot korruption i hög grad tvingades förlitade sig på sina utländska kolleger.  Under en period var det inga problem. Mutanklagelser i spåren av Jas-affärerna, och de svenska försäljningsförsöken, utreddes av rättsvårdande myndigheter i åtta länder samtidigt: Tjeckien, Österrike, Schweiz, Sverige, USA, Lichtenstein, Sydafrika och Storbritannien.

Men inte i något av dessa länder lyckades man komma i mål. I flera länder stoppades utredningarna efter att höga politiker valde att lägga locket på. Det skedde både i Storbritannien och i Sydafrika.

I båda länderna blev den direkta konsekvensen också att man minskades polisens resurser för att utreda mutbrott. I Sydafrika lade man till och med ner specialenheten för ekonomisk brottslighet, the Scorpions, när deras arbete hade börjat hota regeringspartiet ANC.

Och när dessa brottsutredningar stoppades tvingades även Christer van der Kwast begrava sin utredning – trots att han misstänkte att brott hade begåtts.

Idag vet vi att det betalades mutor på över en miljard kronor i Sydafrika tack vare att delar av den brittiska polisens förundersökning läckte ut. I Tjeckien och Ungern betaldes också stora mutor för att få ansvariga politiker att köpa svenska flygplan.

Under galgen har Saabs koncernchef Håkan Buskhe erkänt vissa av dessa mutor i Sydafrika. Men Saab har konsekvent lagt skulden på sin forne partner BAE och hävdat att de själva inte hade någon vetskap om den brottsliga verksamheten. De hade blivit lurade av de förslagna britterna. Men detta visade sig inte vara sant. Så sent som 2015 kunde Expressen avslöja att Saabs ledning hade haft insyn i mutaffärerna.

När det blev klart hur uselt rustad Riksenheten mot korruption var fick de nya resurser. En hel trupp svenska poliser utbildades just för att kunna granska gränsöverskridande korruption.

Men frågan är om det kommer att hjälpa. Även om Riksenheten mot korruption bedömer att de brasilianska kollegerna har ett fall som skulle kunna vinnas i en svensk domstol så är storskalig korruption inom vapenindustrin en känslig fråga. Ingen vill ta i något som katten dragit in.

Foto: Saab

 

Löfvens hemliga karriär som vapenlobbyist

Stefan Löfven indragen i Jasutredning

Saab riskerar åtal för mutbrott

Av | 17 januari 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Filippinerna allt närmare ett köp av JAS-plan

Enligt sajten defpost.com så testar det filippinska flygvapnet för närvarande de svenska JAS-planen som är tänkta att vid ett köp ersätta 12 stycken äldre koreanska stridsflygplan.

Brasiliens daglönare hårt drabbade av viruset

Brasiliens president Jair Bolsonaro kallar coronaepedemin ”en liten influensa” och beskyller medierna för att ”piska upp hysterin”. Samtidigt är landet det hårdast drabbade i Sydamerika – så hur är situationen bland landets otaliga daglönare? Brasilienkännaren Elin Sundin ringde upp vänner och bekanta för att höra sig för.

Biltvättsskandalen skördar nya offer

Därför är journalisten Glenn Greenwald anklagad för elektronisk avlyssning i Brasilien.

Vem ska rädda Brasilien från demokratisk kollaps?

Elin Sundin följer den politiska utvecklingen i landet på nära håll och ger här sin syn på krisens orsaker och lösning.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.