IS på uppgång i Filippinerna

Av Lennart Hofman & Andreas Ståhl | 19 maj 2016

Den Islamiska staten är på uppgång i Filippinerna och det är främst unga som dras till deras sak. Detta får inte bara konsekvenser för invånarna på öarna, utan utgör ett hot mot hela Sydostasien.

  • Se Andreas Ståhls film från resan

En svartklädd man pekar mot kameran. Bakom honom vajar den svarta IS-flaggan omgiven av ett fyrtiotal tungt beväpnade unga män. Framför dem ligger två män i orangefärgade overaller i en blodpöl. Deras huvuden har lagts på deras stympade kroppar.

Detta är bilder vi förknippar med Syrien och Irak, men det här dådet utfördes och filmades i april 2015 på den sydligaste ön i Filippinerna: Mindanao.

I staden Marawi har dvd-försäljarna på marknaden denna och andra IS-filmer till salu.

– Vi säljer ungefär tio om dagen, säger en försäljare.

Lite längre in på marknaden finns IS-flaggor till salu.

De filippinska myndigheterna förnekar att männen på bilderna är IS-medlemmar. Enligt dem är det existerande islamistiska grupper som kopierar IS brutala metoder för att förstärka sitt rykte.

Men är det verkligen så? Vi reste till hjärtat av den Islamiska staten på Filippinerna, i Lanao del Sur, för att ta reda på det.

Skärmdump från IS-video

Skärmdump från IS-video

På väg till Butig, en av oroshärdarna i provinsen Lanao del Sur, är effekterna synliga – stridsvagnar, soldater och vägspärrar är utplacerade längs vägen. Jihadister som är lojala mot IS besöker byarna för att samla in pengar från invånarna, men hamnar konstant i konflikter med filippinska regeringstrupper.

Den 31 maj hade fler än 2 000 människor flytt regionen efter att ett militärt ingripande mot jihadisterna slutade med att två soldater dog och 37 jihadister blev skadade.

I Butig har vi stämt träff vi ”Tajree”, en högt uppsatt befälhavare inom MILF (Mindanao Islamic Liberation Front), som gått med på en intervju under pseudonym. När vi dyker upp på mötesplatsen hoppar han snabbt in i bilen och säger åt oss att skynda på därifrån.

– Det finns IS-lojala jihadister i närheten.

Han vet vilka de är, en del är till och med familjemedlemmar, men han lyckades inte stoppa dem ifrån att lämna MILF och gå med i en annan grupp som sympatiserar med IS, säger han.

– De känner sig lurade av regeringen och har tappat tron på MILF, som förhandlade i åratal med dem. I deras ögon kan endast de [IS] försvara islam och etablera en sann islamisk livsstil, så det är dem de kommer att stötta, säger Tajree och suckar uppgivet.

Hans oro är befogad.

Endast några dagar efter intervjun anslöt sig fler än 100 unga MILF-soldater från Lanao del Sur till IS och accepterade al-Fillibini som IS-ledare på Filippinerna. I några foton som sprids online i april, förklarar de att de inte längre tror på regeringen och svär att de ska hämnas på de otrogna.

– Jag oroar mig för framtiden. Om fredsavtalet misslyckas kommer många av mina män att ansluta sig till grupper som svurit trohet till IS.

Orsaken många anger är den amerikanska invasionen av Irak, situationen i Palestina, våldet i Syrien och våldet från den egna regeringen.

– De frågar sig: ”Är inte dessa exempel på våld mot muslimer? Är dessa orättvisor mot vilka vi bör motverka?”

Själv menar Tarjee att frågorna är svåra att besvara.

– I själva verket är det mycket enkelt för dem [IS] att nå ungdomar med sina budskap och profetior. De kan räkna upp hur många exempel som helst för att bekräfta att de har rätt, eftersom det är så mycket som gått snett här: våld, arbetslöshet, fattigdom, korruption, säger Tajree.

Skärmdump från IS-video

Skärmdump från IS-video

I samma veva som de unga MILF-soldaterna ansluter sig till IS sker en serie våldsamheter på ön. Alla har terroristorganisationens signum – halshuggna soldater, gisslan i orangefärgade overaller och fler och fler professionellt gjorda videor, där man uppmanar tittarna att sälla sig till det heliga kriget.

Samtidigt blir kopplingarna till IS i Syrien och Irak alltmer synliga. Efter striderna den 8 april där 18 filippinska soldater och 35 jihadister dödades, tog IS-ledare i Syrien och Irak för första gången ansvar för en attack på ön Mindanao. I en annan video från den 21 juni ser man en filippinsk medborgare och två sydostasiatiska IS-krigare avrätta vad som sägs vara ”spioner” i Syrien. De uppmanade också sina landsmän som inte kunde resa till Irak att stödja kampen i Filippinerna.

Budskapet går igen i en serie av filmer från IS-ledarskap i Syrien där Mindanao nämns som en del av det självutropade kalifatet. IS tog också den 13 april på sig attacken på 100 regeringssoldater i Basilan. Under striderna sköt den filippinska armén ihjäl den marockanska IS-rekryteraren Mohammad Khattab. Efter det följde ytterligare attacker på Filippinerna som IS tog på sig ansvaret för.

Halshuggningen av den kanadensiska affärsmannen John Ridsdel i maj och Robert Hall i juni, uppmärksammades internationellt efter att lösensumman på 6,5 miljoner dollar inte kom fram i tid. Att IS-ledaren på Filippinerna Isnilon Hapilon tog på sig avrättningen för gruppen Abu Sayafs räkning tros ha sin orsak i uppblossande interna konflikter inom rörelsens ledning.

Skärmdump från IS-video

Skärmdump från IS-video

Sedan Filippinerna blev självständigt 1946, har muslimerna (moros) på den korrupta och fattiga sydligaste ön, Mindanao, kämpat för självständighet i Bangsamoro-regionen där den största delen av innevånarna är muslimer.

Men varje gång ett fredsavtal skrivits på, tar implementeringen tid, löftena blir hängande i luften och ytterligare en moro-grupp slår sig fri för att försöka tvinga fram förhandlingar med våld.

Det senaste fredsavtalet slöts i mars 2014 av MILF med hjälp av 11 000 soldater, och är den största och mäktigaste rebellgruppen på ön. De lovade autonomi för muslim-bebodda delar av den sydligaste ön, vilket skulle sätta stopp för 47 år av blodiga konflikter som har krävt minst 120 000 liv.

Tidsfristen löpte ut den 9 maj 2015, när filippinarna valde ny president, och ansvaret att ro avtalet i hamn ligger nu på president Rodrigo Duterte, som tillträdde den 30 juni 2016.

Under månaderna innan den 9 maj 2015 eskalerade våldet mellan rivaliserande falanger. De gjorde allt i sin makt för att stoppa fredsavtalet så att de kan kliva in och ta makten under det maktvakuum som uppstår i en sådan situation.

Sedan 2014 har fyra islamistiska falanger svurit trohetsed till IS självutnämde kalif Abu Bakr al-Baghdadi. I januari 2015 sammanslöt de sig som Jundul Khilafah (Soldater av kalifatet) och utsåg Abdullah al-Fillibini, mer känd som Isnilon Hapilon, ledaren för den ökända terroristgruppen Abu Sayyaf, som sin toppman.

IS-ledningen nämner sammanslagningen i Al-Naba, tidningen som är kopplad till organisationen, och kallar al-Fillibini ”emiren av soldater av kalifatet i Filippinerna”. Det är första gången de vidkänns en beväpnad grupp i Filippinerna och det verkar som om det inte kommer att dröja länge innan Mindanao tas upp som en provins (wilayah) av kalifatet, varnar Rohan Gunaratna, terrorismexpert vid The Technical University of Singapore.

Mindanao verkar vara det perfekta stället för IS att växa på i Sydostasien. Ön är laglös och extremistgrupper kontrollerar stora landområden. Länder som Indonesien och Malaysia, där miljontals muslimer bor, ligger inte långt borta.

Skärmdump från IS-video

På ön finns också en tyst majoritet som ser med oro på utvecklingen. Det eskalerande våldet är ett horn i sidan på imam Mohamed Lakas från Marawi.

– Islam representerar fred, men de unga tänker bara på jihad, säger han.

Lakas anser att det sinande förtroendet för samhällsledare som han själv bland ungdomar, har att göra med det misslyckade fredsavtalet, vilket skapar starka känslor. Frustrerade och arga, vänder de sig till sociala medier för att leta svaren på sina frågor och funderingar.

– Om vi predikar dawah [’läran om islam’ här: icke-våldsam], säger de unga: ’Varför ska vi vara fredliga om vi blir anfallna? Så står det inte i Koranen’. Men de misstolkar budskapet av Koranen och hadith och gör det till något extremt, säger Mohamed Lakas.

En av de ungdomar som köpt argumenten för IS är Abdul, som anmälde sig frivilligt till militärutbildning hos MILF efter en predikan där det visades bilder på förtrycket av muslimer i Mellanöstern.

Under utbildningen var det någon som berättade för honom att MILF inte var att lita på, med tanke på deras samarbete med regeringen, och då bytte Abdul till Kalifatet Islamiyah Mindanao (KIM), en grupp som sammanslutit sig med och svurit trohet till IS.

Vi träffas i Ilegan av säkerhetsskäl. Han har rest hit för att inte bli igenkänd och som en extra försäkring bär han huvudduk och vägrar att avslöja sitt rätta namn.

– Prästerna tvingar inte på dig någon predikan, deras mål är att nå din hjärna och ditt hjärta. Efter det kommer du att finna din egen väg. Den väg de vill att du ska gå, säger han.

Isoleringen av gruppen gör att radikaliseringen utvecklas automatiskt, säger han. Det är sagt att muslimer inte skasamarbeta med icke-muslimer, att när du dör i en fight med en kristen eller annan icke-muslim, då är din plats i himlen säkerställd. Det, och att en muslim som bor tillsammans med en icke-muslim, är att synda.

– De läste alltid verser från Koranen och hadith för att förstärka sitt resonemang. Det gör att det är väldigt svårt att inte hålla med, säger Abdul.

När han fick veta att han kunde bli skickad till Syrien, där vägen till paradiset skulle vara mycket kortare än i Mindanao, började han tvivla. Han skulle dö i Syrien, men självmord är något som är förkastat i islam.

– Deras tro på jihad är extrem, de har den här bilden i sitt huvud. De fokuserar bara på jihad och tappar flera andra viktiga saker i tron, som till exempel att vara inkluderande och medveten om alla delar i ett samhälle. Jag såg många olika exempel av islam som de här jihadisterna inte utövar, säger Abdul.

Abdul lämnade så småningom gruppen, men i motsats till honom känner sig allt fler unga dragna till dem.

Abduls grupp har växt från tio personer 2014 till fler än hundra nu och Abdul uppskattar att fler än 2 000 soldater har svurit trohetsed till IS.

Även om framtiden kommer att utvisa hur seriösa dessa allieringar till IS verkligen är bland de lokala beväpnade grupperna, är det på fullaste allvar för de unga frustrerade filippinska muslimerna som ansluter sig.

Abdul oroar sig för framtiden och han anser att extremistprästers predikningar bör förbjudas, liksom dvd-skivor med propagandamaterial som säljs på marknaden, bilderna som distribueras via sociala medier och böckerna som manar till våld mot kristna.

För många av hans vänner kommer en sådan möjlighet försent. Några är döda, två åkte till Syrien och andra slåss fortfarande för gruppen.

– Jag ser dem fortfarande ibland och då pratar vi. Men det är inte som förut och vi pratar inte längre om gruppen eller vad de gör. Vänskapen kommer alltid att finnas, men jag kan inte göra något för att hjälpa dem. Om de dör blir de martyrer, det är deras tro. Jag hoppas, för deras skull, att den här martyridén är sann, säger Abdul.

Alla namn har ändrats för att skydda källorna.

Bilderna är skärmdumpar från filippinsk IS-video.

Vill du läsa mer om IS? Läs reportaget ”Föremalen som avslöjar dödskulten”. 

Av Lennart Hofman & Andreas Ståhl | 19 maj 2016

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Filippinerna Allt om IS

Filippinernas jeepney-chaufförer i strejk mot utsläppskrav

De gamla motorerna spyr ut förorenande avgaser men nu strejkar jeepneyförare mot nya miljölagar. Det rapporterar frilansjournalisten Purple Romero från Manilla.

Filippinernas Duterte hotar med att dumpa skräp i Kanada

Filippinerna trappar upp skräpbråket med Kanada. Landet har tidigare återkallat sin ambassadör i Kanada till följd av ett avfallsgräl mellan länderna. Nu skickar man tillbaka soporna.

Massaker på sockerarbetare i Filippinerna

I veckan mördades nio arbetare på en sockerplantage i Filippinerna. Bakgrunden tros vara sockerarbetarnas långa kamp för land och fackliga rättigheter.

Regeringen säljer Jas på Filippinerna

I dag landar en svensk handelsdelegation i Filippinernas huvudstad Manila. Med på planet är handelsminister Mikael Damberg och vapentillverkaren Saab som hoppas få sälja Jas-plan. Men resan är kontroversiell. Filippinernas nye president, Rodrigo Duterte, anklagas för grova övergrepp mot de mänskliga rättigheterna.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.