IS tar på sig självmordsattentat mot moské i Kabul

Av | 13 mars 2018

Islamiska staten säger sig ligga bakom det självmordsattentat som dödade en polis och sex civila i en moské i Kabul i fredags.

  • I en nyhetsartikel berättar vi om något som just har hänt. Händelseutvecklingen kan ha förändrats efter att artikeln skrevs.

IS har tagit på sig flera attacker som drabbat shiamuslimska moskéer och hazarer de senaste två åren. Nu har de även tagit på sig den senaste attacken som skedde i fredags då många hazarer hedrade minnesdagen av en avliden shiamuslimsk ledare.

Väldigt lite är känt om gruppens utbredning och deras kapacitet att genomföra attacker är fortfarande omdiskuterad. Enligt nyhetsbyrån Reuters tvivlar både afghanska och västerländska säkerhetsansvariga på att gruppen arbetar ensam.

– IS pratar öppet om shiamuslimer som otrogna avfällingar. De har gett shiamuslimer två val och det är att konvertera eller dö, säger Anders Fänge som är styrelsemedlem i Svenska Afghanistankommittén och som har 20 års erfarenhet av utvecklings- och humanitärt arbete i landet.

Han menar att när attackerna har tydliga shiamuslimska mål så är det ofta IS som ligger bakom. Talibanerna riktar in sina attacker mot myndigheter, afghanska regeringsanställda och internationell militär.

Enligt Ander Fänge är talibanernas syfte att visa att de har makt att slå till var och när de vill och därigenom visa att regeringen är oduglig. Enligt honom har talibanerna aldrig utmålat shiamuslimer som några motståndare.

– Sen kan det ju finnas enskilda kombattanter som inte lyder ledningen, säger Anders Fänge.

Enligt Anders Fänge har säkerhetssituationen i Afghanistan försämrats, även om antalet civila dödsoffer har sjunkit de senaste åren. Han säger att säkerhetsläget är väldigt flytande och att det är svårt att säga vilka platser som är mer eller mindre säkra.

– Medan talibanerna riktar in sina attacker mot statliga mål så har etableringen av IS gjort det farligare för civilbefolkningen jämfört med för tre, fyra år sedan, säger Anders Fänge.

Foto: Heinrich-Böll-Stiftung (edited.)

Av | 13 mars 2018

Stöd oss för mer journalistik

Vår journalistik är fri att läsa och byggs tillsammans med engagerade läsare. Men det kostar att göra journalistik.

Stöd oss genom att Swisha valfritt belopp till 123 554 35 41 eller genom att beställa en årsprenumeration.

Stöd oss genom att bli prenumerant

Köp boken Utvisad!

Sedan december 2016 har Blankspot tack vare ditt stöd kunnat bevaka de svenska tvångsutvisningarna av ensamkommande afghaner. Vi har kunnat göra det i ett nära samspel med er engagerade läsare.

Nu berättar vi om hur det är att jobba med deltagande journalistik på detta sätt. Samtidigt lyfter vi även fram några av de bästa reportagen från året som gått. Beställ boken "Utvisad" idag.

Artikeln fortsätter på Facebook

Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.

Till gruppen om Afghanistan