IS tar på sig självmordsattentat mot moské i Kabul

Av | 13 mars 2018

Islamiska staten säger sig ligga bakom det självmordsattentat som dödade en polis och sex civila i en moské i Kabul i fredags.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

IS har tagit på sig flera attacker som drabbat shiamuslimska moskéer och hazarer de senaste två åren. Nu har de även tagit på sig den senaste attacken som skedde i fredags då många hazarer hedrade minnesdagen av en avliden shiamuslimsk ledare.

Väldigt lite är känt om gruppens utbredning och deras kapacitet att genomföra attacker är fortfarande omdiskuterad. Enligt nyhetsbyrån Reuters tvivlar både afghanska och västerländska säkerhetsansvariga på att gruppen arbetar ensam.

– IS pratar öppet om shiamuslimer som otrogna avfällingar. De har gett shiamuslimer två val och det är att konvertera eller dö, säger Anders Fänge som är styrelsemedlem i Svenska Afghanistankommittén och som har 20 års erfarenhet av utvecklings- och humanitärt arbete i landet.

Han menar att när attackerna har tydliga shiamuslimska mål så är det ofta IS som ligger bakom. Talibanerna riktar in sina attacker mot myndigheter, afghanska regeringsanställda och internationell militär.

Enligt Ander Fänge är talibanernas syfte att visa att de har makt att slå till var och när de vill och därigenom visa att regeringen är oduglig. Enligt honom har talibanerna aldrig utmålat shiamuslimer som några motståndare.

– Sen kan det ju finnas enskilda kombattanter som inte lyder ledningen, säger Anders Fänge.

Enligt Anders Fänge har säkerhetssituationen i Afghanistan försämrats, även om antalet civila dödsoffer har sjunkit de senaste åren. Han säger att säkerhetsläget är väldigt flytande och att det är svårt att säga vilka platser som är mer eller mindre säkra.

– Medan talibanerna riktar in sina attacker mot statliga mål så har etableringen av IS gjort det farligare för civilbefolkningen jämfört med för tre, fyra år sedan, säger Anders Fänge.

Foto: Heinrich-Böll-Stiftung (edited.)

Av | 13 mars 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Afghanistan

Finland återupptar utvisningarna till Afghanistan

Den finska motsvarigheten till Migrationsverket, Migri, avbröt i början av september arbetet med afghaners asylansökningar efter att FN-organet UNHCR kommit med nya riktlinjer. Men nu återupptas utvisningarna.

Två journalister döda i självmordsattentat

När journalisten Samim Faramarz och hans kameraman Ramiz Ahmadi rapporterade om ett bombattentat i Kabul smällde en andra explosion på platsen, i vilken de omkom.

Kampen mot döden på akuten i Kabul

Över 10 000 civila dog eller skadades i våldsdåd förra året - ett av de värsta åren i Afghanistan det senaste decenniet. FN har erkänt att den “lågintensiva konflikten” återigen eskalerat till krig. Hundratusentals människor har flytt från sina hem och enligt vissa beräkningar har talibanerna och andra väpnade grupper tagit kontrollen över 70 procent av landet.

Polis river migrantläger i Paris

Ungefär 1500 migranter fick lämna sina tält i samband med rivningen av ett migrantläger i Paris norra delar.