IS tar på sig självmordsattentat mot moské i Kabul

Av | 13 mars 2018

Islamiska staten säger sig ligga bakom det självmordsattentat som dödade en polis och sex civila i en moské i Kabul i fredags.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

IS har tagit på sig flera attacker som drabbat shiamuslimska moskéer och hazarer de senaste två åren. Nu har de även tagit på sig den senaste attacken som skedde i fredags då många hazarer hedrade minnesdagen av en avliden shiamuslimsk ledare.

Väldigt lite är känt om gruppens utbredning och deras kapacitet att genomföra attacker är fortfarande omdiskuterad. Enligt nyhetsbyrån Reuters tvivlar både afghanska och västerländska säkerhetsansvariga på att gruppen arbetar ensam.

– IS pratar öppet om shiamuslimer som otrogna avfällingar. De har gett shiamuslimer två val och det är att konvertera eller dö, säger Anders Fänge som är styrelsemedlem i Svenska Afghanistankommittén och som har 20 års erfarenhet av utvecklings- och humanitärt arbete i landet.

Han menar att när attackerna har tydliga shiamuslimska mål så är det ofta IS som ligger bakom. Talibanerna riktar in sina attacker mot myndigheter, afghanska regeringsanställda och internationell militär.

Enligt Ander Fänge är talibanernas syfte att visa att de har makt att slå till var och när de vill och därigenom visa att regeringen är oduglig. Enligt honom har talibanerna aldrig utmålat shiamuslimer som några motståndare.

– Sen kan det ju finnas enskilda kombattanter som inte lyder ledningen, säger Anders Fänge.

Enligt Anders Fänge har säkerhetssituationen i Afghanistan försämrats, även om antalet civila dödsoffer har sjunkit de senaste åren. Han säger att säkerhetsläget är väldigt flytande och att det är svårt att säga vilka platser som är mer eller mindre säkra.

– Medan talibanerna riktar in sina attacker mot statliga mål så har etableringen av IS gjort det farligare för civilbefolkningen jämfört med för tre, fyra år sedan, säger Anders Fänge.

Foto: Heinrich-Böll-Stiftung (edited.)

Av | 13 mars 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Afghanistan

Rapport från reportageresan till Afghanistan

Just nu är journalisten Göran Engström i Afghanistan för att skildra situationen i landet och hur det det går för några av de som utvisades 2016.

Krönika: Stöd fortsatt bevakning av Afghanistan

"Idag fick jag mitt visum, och om allt går som det ska åker jag om några veckor. Jag hoppas få möjlighet att träffa flera av dem jag skrivit om förut, för att se hur de klarar sig", skriver Göran Engström i denna krönika.

FN: 2018 värsta året som dokumenterats för civila i Afghanistan

Antalet civila dödsfall i kriget i Afghanistan nådde den högsta nivån som någonsin dokumenterats förra året, meddelar FN i en ny rapport.

Finland återupptar utvisningarna till Afghanistan

Den finska motsvarigheten till Migrationsverket, Migri, avbröt i början av september arbetet med afghaners asylansökningar efter att FN-organet UNHCR kommit med nya riktlinjer. Men nu återupptas utvisningarna.