Isaias Afwerki landar i Addis Abeba till helgen

Av | 13 juli 2018

Blankspot kan bekräfta uppgifterna att Isaias Afwerki följer upp Abiy Ahmeds resa till Asmara genom att själv göra en historisk resa till Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Eritrea

I veckan blev det stora rubriker när Etiopiens premiärminister reste till Asmara. Kort därefter meddelade de båda grannländerna i ett gemensamt uttalande att de inte längre var i krig med varandra. Nu kommer nästa stora nyhet i den intensiva fredsprocessen när besöket följs upp i Addis Abeba.

Det rapporterades först av den etiopiska tidningen The Reporter, men Blankspot kan nu också med egna källor bekräfta uppgiften.

 

Den gemensamma deklarationen satte punkt för en av Afrikas mest långdragna konflikter, gränskriget mellan länderna 1998–2000 då omkring 80 000 människor dödades.

Sedan dess har alla diplomatiska band varit brutna.

Helgens besök kommer enligt källor att handla om den praktiska implementeringen av avtalet.

Av | 13 juli 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Eritrea

Säkerhetsrådet röstar om sanktionerna mot Eritrea

I dag röstar säkerhetsrådet om en resolution som innebär att sanktionerna mot Eritrea lyfts. Beslutet beskrivs som historiskt och många hoppas att det ska bidra till att den positiva utvecklingen i regionen fortsätter i samma takt.

FN planerar att häva sanktionerna mot Eritrea

Omvärlden har i flera år upprätthållit sanktioner mot Eritrea, eftersom landet anklagats för att ha finansierat terrorgruppen al-Shabaab. Men om ett resolutionsförslag från Storbritannien röstas igenom hävs de den 14 november i år.

Ny bok av Martin Schibbye: Jakten på Dawit

Nu på lördag 27 oktober, fyller Dawit Isaak 54 år. Under nästan en tredjedel av den tiden har han suttit inlåst i ett eritreanskt fängelse. Martin Schibbye skriver nu en bok om Eritrea och Dawit Isaak som kommer ut nästa år. Varför en bok just nu?

Nyårsfirande på gränsen mellan Eritrea och Etiopien

Politiker från både Eritrea och Etiopien besökte under dagen det gemensamma gränsområdet för att fira nyår.