Isaias Afwerki landar i Addis Abeba till helgen

Av | 13 juli 2018

Blankspot kan bekräfta uppgifterna att Isaias Afwerki följer upp Abiy Ahmeds resa till Asmara genom att själv göra en historisk resa till Etiopiens huvudstad Addis Abeba.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Eritrea

I veckan blev det stora rubriker när Etiopiens premiärminister reste till Asmara. Kort därefter meddelade de båda grannländerna i ett gemensamt uttalande att de inte längre var i krig med varandra. Nu kommer nästa stora nyhet i den intensiva fredsprocessen när besöket följs upp i Addis Abeba.

Det rapporterades först av den etiopiska tidningen The Reporter, men Blankspot kan nu också med egna källor bekräfta uppgiften.

 

Den gemensamma deklarationen satte punkt för en av Afrikas mest långdragna konflikter, gränskriget mellan länderna 1998–2000 då omkring 80 000 människor dödades.

Sedan dess har alla diplomatiska band varit brutna.

Helgens besök kommer enligt källor att handla om den praktiska implementeringen av avtalet.

Av | 13 juli 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Eritrea

Inga svar om Dawit Isaak för FN-kommitté

FN kräver att Eritrea utreder anklagelser om svåra brott mot mänskliga rättigheter och klargör vad som hänt med tiotals försvunna fångar – däribland den svensk-eritreanske journalisten Dawit Isaak

Alexander Isak om resan till Eritrea

Alexander Isaks föräldrar är från Eritrea och i somras besökte han landet. I en intervju med Voetbal International berättar han nu att han känner att han både representerar Sverige och Eritrea.

Sorg i Eritrea efter rapparen Nipsey Hussles död

Rapparen Nipsey Hussle har skjutits till döds i Los Angeles i USA. Enligt den lokala polisen skadades även två andra i samband med skjutningen.

Nytt avsnitt av Blankspotpodden – möt Meron Estefanos

I  den nya Blankspotpodden kommer Martin Schibbye att intervjua aktuella personer och läsa in reportage. I det första avsnittet möter han Meron Estefanos.