”Istället för att resa till Mecka borde fler hjälpa sina grannar” – Dagbok från Kabul vecka 29.

Av | 29 juli 2020

Snart firas Eid i Afghanistan, precis som i många andra muslimska länder. I dag ska jag skriva om en tradition, som det kanske är roligt att få veta mer om.

Jag heter Mohammad och kommer från Afghanistan. I Sverige var jag asylsökande. Det här är min dagbok från Kabul.

Avslutningen på fastemånaden Ramadan firas med en fest som kallas Eid och nästa fest är i nu veckan, den kallas för Eid Al Adha.
Eid-festen är mycket viktig för afghaner och människor i muslimska länder. Under Eid slaktas miljontals djur, både får och kor. Djuren slaktas för att man ska kunna dela med sig av köttet till de som lever i fattigdom.
Många delar sitt kött med fattiga, andra delar med sina grannar eller med sina släktingar.

De som är rika brukar åka till Saudiarabien för att besöka Mecka under firandet. Den som har åkt till Mecka för att fira, får namnet Haji. Och människor är stolta över att få det namnet.

Men i år åker nästan ingen till Mecka på grund av coronaviruset.

Jag och många andra som bor i Afghanistan, tycker att rika afghaner inte ska slösa många miljoner dollar på att resa till Mecka i Saudiarabien. Framför allt inte eftersom det är ett land som stöttar samma talibaner som orsakar så mycket lidande i Afghanistan.

Med dessa miljarder kan man göra mycket annat. Till exempel hjälpa flera som är fattiga här och inte har mat hemma, istället för att slösa bort pengarna i Saudiarabien.

Islam säger att om man har en fattig granne, måste man hjälpa denna granne i första hand. Och inte åka till Saudiarabien alltså. Men många följer inte traditionen – de åker ändå till Mecka.

Alla som åker Saudiarabien måste slakta ett djur i Mecka, så om många miljoner reser dit för att blir Haji varje år, betyder det att många miljoner djur slaktas där också.
Problemet är att om så många djur slaktas samma dag – under dagen som är Eid – blir det tusentals kilo kött. Dessutom slaktar var och en själv ett djur i sitt hem här hemma.
De blir för mycket kött. Folk blir så mätta att de inte orkar äta upp det. De kommer att gräva ner djuren i marken.

När man tänker på att de gräver ner köttet i marken här i Afghanistan där många inte har mat hemma, där 80-90 procent av folket lever i fattigdom, där många människor dör av undernäring, så är det konstigt att vi ska kalla dem som åkt till Saudiarabien för Haji efteråt.

Hur kan många tusen ens vilja bli Haji varje år – när deras granne inte har bröd hemma?

Saudiarabien tjänar också på alla som vill bli Haji. För en Haji satsar minst 10 000 dollar på resan och på att köpa grejer som gåvor till sina släktingar.
De flesta som är rika i Afghanistan hjälper inte alls fattiga. Kanske att vissa gör det, men de flesta brukar inte göra det.

Den största delen av hjälpen till de fattiga kommer från USA eller EU och vissa grannländer som hjälper Afghanistan. Annars skulle många fler människor dö på grund av fattigdom.

**

Ni som bor i Sverige kanske inte tänker på el eller vatten?

Vi som bor här har elavbrott minst fem till åtta gånger om dagen och det är otroligt irriterande: Banken, kontoren, sjukhusen och andra ställen, fungerar ju bara med el.

Utan el fungerar ingenting.

Vi som bor här har wifi och kylskåp, som behöver el dygnet runt. Men det finns ingen el som fungerar bra. Ibland finns det inte el på dagen och ibland finns det ingen på kvällarna.

Vi har en solcell, men den fungerar bara för att få ljus och ladda mobilen. Men den fungerar i alla fall.

Här är det rätt varmt på dagen, så man måste ha fläkt om det blir för varmt. Men tyvärr, ibland finns det ingen el just då.
Ibland förstörs mat i kylskåpet när det inte finns el. I två dagar hade vi ingen el och allt vi köpte blev varmt fast det skulle förvaras kallt. Mjölk och annat förstörs i affärernas kylskåp, när de inte har el på två dagar. De flesta har generatorer, men många använder dem inte på grund av att bensinen som driver dem är dyr.

Talibaner försöker också ofta spränga elstolpar.

Vilket land bor vi i när ingenting fungerar som det ska?

Jag är säker på att om Afghanistan skulle bygga egna kraftverk för elförsörjning, så skulle talibanerna spränga dem. Det är inte lätt att hålla ordning på dem.

Nu kommer elen från utlandet och färdas jättelånga sträckor innan den kommer till Kabul. På vägen hit finns det tusentals elstolpar som talibanerna kan spränga.
Använder inte talibanernas familjer el? De behöver ju också el. Talibaner verkar inte förstå inte att när de blir sjuka och behöver vård, så behöver vårdcentralen el för att fungera.

Jag blir så irriterad på att bo i Afghanistan. Varje gång elen försvinner, tänker jag att det kanske är talibanerna som sprängt en elstolpe. Och om de har gjort det, tar det minst två dagar innan elen kommer tillbaka.

Jag blir så trött på Afghanistan och allt elände här.

Ni måste tacka Gud för att ni har ett fint land, där allt fungerar som ni vill.

**

I kategorin ”röster” ger inbjudna skribenter perspektiv på frågor som rör Blankspots bevakningsområden. Följ arbetet med att bevaka Afghanistan i vår facebookgrupp ”Uppdrag: Afghanistan”. 

Läs alla Mohammeds tidigare dagboksanteckningar här.

Av | 29 juli 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Dagbok

”IS-fångar har rymt från fängelset” – Dagbok från Kabul vecka 30.

"Fred är vad alla drömde om. Men nu pratas det om att det är fred och det är värre än någonsin," skriver Mohamed i veckans dagbok.

”Istället för att resa till Mecka borde fler hjälpa sina grannar” – Dagbok från Kabul vecka 29.

Snart firas Eid i Afghanistan, precis som i många andra muslimska länder. I dag ska jag skriva om en tradition, som det kanske är roligt att få veta mer om.

”Mammorna blir sjuka av sorg” – Dagbok från Kabul vecka 28.

I veckan som gick hände något väldigt sorgligt. Ett sextiotal personer drunknade när de skulle ta sig till Turkiet, av dem var 34 flyktingar från Afghanistan. Det skriver Mohammad om i veckans dagbok.

”En annorlunda sommar” – Dagbok från Kabul vecka 27

Att det nu är sommar märks inte minst av att man kan se nya frukter på marknaden i Kabul. Men säkerhetssituationen fortsätter att förvärras. det skriver Mohammad om i veckans dagbok.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.