”Jag har börjat odla grönsaker” Dagbok från Kabul vecka 17

Av | 27 april 2020

”Jag och de andra utvisade håller på att odla grönsaker. Det finns en stor tomt där vi kan bo där man kan odla hur mycket som helst,” det skriver Mohammad i veckans dagbok.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

Jag heter Mohammad och kommer från Afghanistan. I Sverige var jag asylsökande. Det här är min dagbok från Kabul.

Mitt under allt pågående elände fortsätter talibanerna med sina våldsamma attacker runt om i landet. Nu saboterar de dessutom elstolpar som dragits in från utlandet så att vi får elavbrott.

Afghanistan är beroende av strömmen från utlandet, vi har en del solceller men de räcker inte till allt. Nu är Kabul nedsläckt på kvällen. Sjukhusen kämpar för att ta emot och vårda alla coronapatienter. Jag är rädd att elavbrotten ska orsaka patienters död om det till exempel sker under en pågående operation. 

I Afghanistan bor det ungefär 34 miljoner människor och de allra flesta är rädda för talibanerna. Det finns förstår de som stödjer talibanerna med. Jag kan inte förstå hur de tänker eller vad de tror på.

Talibanerna fortsätter att döda folk trots att de påstår att de skrivit på ett fredsavtal. Jag tror att de talibaner som nu släppts ur fängelset som en del av förhandlingar med regeringen kommer att skada vårt land. Många har redan gripits igen för explosioner i Kabul. 

Det kostar många dollar varje gång talibanerna saboterar en elstolpe. När strömmen är borta och många hus står mörka tror jag de blir enkla mål för inbrottstjuvar. I coronatider är det otroligt svårt att inte ha el hemma. Elavbrottet har varit besvärligt för oss och orsakat problem. Så länge strömmen är borta har vi inte tillgång till wifi där vi bor, vilket är väldigt irriterande.  

Afghanistan är ett utav de länder som tar störst skada av coronaviruset. Det finns inte lika många smittade här som de gör i många andra länder, men många är fattiga och går hungriga när de inte får jobba.

Jag och de andra utvisade håller på att odla grönsaker. Det finns en stor tomt där vi kan bo där man kan odla hur mycket som helst. Jag odlade ganska mycket med min pappa när jag barn och vet en del om hur man får en bra skörd. Problemet är att vi inte alltid har vatten och att det kan bli ganska dyrt att odla mycket.

Men det blir ändå billigare att odla tomater och potatis själv än att köpa det. Vi har också odlat andra grönsaker som är bra att ha hemma. 

Idag planterade jag också olika sorters blommor på tomten, det luktar jättegott. Det är inte lika vanligt här i Afghanistan att man planterar blommor i trädgården eller att ha blommor i huset som det är i Sverige, men jag tror att det kanske kommer att bli vanligare.

Jag har bott hos svenskar och besökt många svenskar, jag har aldrig sett ett svenskt hem som inte haft blommor inomhus. Här är majoriteten av befolkningen fattiga, så de har nog svårt att köpa blommor, de behöver köpa mat istället.

Nu har Ramadan börjat. Ramadan är den absolut viktigaste högtiden för muslimer, och jag tänkte berätta lite om den för de av er som inte vet. Under Ramadan får man inte äta eller dricka på offentliga platser eller inför andra som kan se.

Under Ramadan fastar muslimer från soluppgången till solnedgången. Fasta finns i vissa andra religioner också. Men om man bor i norra Sverige och Ramadan infaller på sommaren blir det svårt eftersom det blir mörkt så sent. Därför finns det särskilda regler för de muslimer som bor i norra Sverige; vissa religiösa ledare säger att man får fasta efter Meckatiden, andra säger att man måste vara i ett muslimskt land under fastan. 

Om man är muslim kan det vara besvärligt att bo i Sverige under Ramadan. För oss som följer Sveriges regler är det istället svårt att bo här i Afghanistan under Ramadan.

Sverige utvisade mig till Afghanistan och tyckte att jag kunde bo här.

Jag försöker att klara mig.

**

Läs alla Mohammeds tidigare dagboksanteckningar här.

I kategorin ”röster” ger inbjudna skribenter perspektiv på frågor som rör Blankspots bevakningsområden. Följ arbetet med att bevaka Afghanistan i vår facebookgrupp ”Uppdrag: Afghanistan”. 

Av | 27 april 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Afghanistan Allt om Dagbok

”Orättvisorna mot kvinnor leder till stor oro i Afghanistan” – Dagbok från Kabul vecka 31.

Skolstart i Kabul men inte för alla. I veckans dagbok skriver Mohamad om fredsavtalet och de risker det innebär för landets kvinnor att talibanerna ges mer makt.

”IS-fångar har rymt från fängelset” – Dagbok från Kabul vecka 30.

"Fred är vad alla drömde om. Men nu pratas det om att det är fred och det är värre än någonsin," skriver Mohamed i veckans dagbok.

”Istället för att resa till Mecka borde fler hjälpa sina grannar” – Dagbok från Kabul vecka 29.

Snart firas Eid i Afghanistan, precis som i många andra muslimska länder. I dag ska jag skriva om en tradition, som det kanske är roligt att få veta mer om.

”Mammorna blir sjuka av sorg” – Dagbok från Kabul vecka 28.

I veckan som gick hände något väldigt sorgligt. Ett sextiotal personer drunknade när de skulle ta sig till Turkiet, av dem var 34 flyktingar från Afghanistan. Det skriver Mohammad om i veckans dagbok.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.