”Jag vet inte varför jag är kvar”

Av | 29 mars 2017
  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

Fem av de personer som skulle utvisats i går sattes aldrig på planet. Kvar är i förvaret i Kållered är journalisten Wares Kahn som inte vet varför han fortfarande sitter inlåst.

– Jag är både glad och ledsen på en gång. Jag har fått nytt liv igen, för andra gången, men samtidigt är jag jätteorolig för vad som ska hända, säger han.

I dagsläget är det ingenting som tyder på att Wares Kahn kommer att få stanna i Sverige. Troligen kommer han att sättas på nästa transport till Afghanistan.

– Jag tänker jättemycket på varför jag inte släpptes ur förvaret i går som en av de andra utvisade gjorde, säger han.

Wares Kahns juridiska ombud, Charlotta Lagnander, är kritisk till hanteringen av hans fall. Hon har inte fått veta varför han inte utvisades i går men misstänker att det berodde på att han saknade resehandlingar – precis som när han skulle utvisas vid Lucia 2016.

Enligt Charlotta Lagnander är det märkligt att polisen och Migrationsverket meddelar personer att de ska utvisas ett bestämt datum utan att de först har tagit reda på om det är praktiskt möjligt.

– Gränspolisen har haft flera månader på sig att organisera detta. Om det är så att resedokument krävs borde man rimligen ha sett till att det fanns resedokument, säger hon.

Enligt Blankspots källor var det fem personer som i sista stund inte sattes på planet till Kabul i går. Av någon anledning har den afghanska ambassaden inte velat utfärdat resehandlingar just till dessa personer.

– Min uppfattning är att afghanerna helt enkelt inte tycker att de ska utvisas, säger Charlotta Lagnander.

Hon misstänker att familjeskäl kan ligga bakom några av besluten. Så är troligen fallet med fembarnspappan Rezai Hashmatolla, som Blankspot har berättat om tidigare. De afghanska myndigheterna ska ha uppgett att de tyckte att det var olämpligt att man separerade honom från hans familj i Sverige.

När det gäller Wares Kahn, vars familj är i Afghanistan, är orsakerna mer oklara. Carlotta Lagnander överväger nu att kräva en ny prövning av hans fall eftersom det inte verkar vara praktiskt möjligt att utvisa honom.

– Wares Kahn har suttit i 11 månader i förvar nu. Det går uppenbarligen inte att utvisa honom. Man kan inte hålla på så här, säger hon.

Stefan Kristiansson, chef för gränspolisen i region väst, bekräftar att en av de utvisade saknade resehandlingar och därmed inte kunde utvisas i går. De andra personerna kan han inte uttala sig om. Orsaken till att det inte fanns resehandlingar ska ha varit ett ”administrativt strul”.

Kan det ha berott på att de afghanska myndigheterna inte ville ta emot just dessa personer, till exempel för att de inte ville splittra familjer?

– Jag håller inte det för otroligt men det är inget som jag har fått bekräftat, säger han.

Läs mer:

En längre intervju med journalisten Wares Khan inför utvisningen.

Övriga artiklar i reportageserien ”Uppdrag: Afghanistan

Följ reportageserien på Facebook:

Gå gärna med i Facebookgruppen ”Uppdrag: Afghanistan” där du kan följa arbetet bakom kulisserna och bidra med kunskap till den pågående reportageserien.

Av | 29 mars 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

”Afghanistans lärare har min största respekt” – Dagbok från Kabul vecka 40.

I veckans dagbok skriver Mohammad om det viktiga men riskfyllda arbete som det innebär att vara lärare i ett krigsdrabbat och politiskt oroligt land som Afghanistan.

Alla vill skicka sina barn till skolan, men de får inte plats – Dagbok från Kabul vecka 39.

När jag skriver ner detta är jag i Waras, en plats som ligger långt upp i bergen.

”En ny generation hazarer kräver sina rättigheter” – Dagbok från Kabul vecka 35.

Den här veckan tänkte jag skriva om historien. Om hazarernas historia. Från 1800-talet och fram tills idag. Men också om de nya proteströrelser bland hazarer som tar form.

”Äntligen regn!” – Dagbok från Kabul vecka 33.

Jag som skriver den här dagboken varje vecka heter Mohammad och utvisades 2019 från Sverige till Afghanistan. Jag skriver för att berätta om en verklighet som inte visas på tv.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.