Jakop Dalunde (mp): ”Tunisiens sak är vår”

Av | 3 september 2018

Tunisien är det enda land där den arabiska våren lyckats leda i riktning mot demokratisering. Utvecklingen är hoppfull men historien visar på nödvändigheten i att demokratiska reformer också följs av ekonomisk utveckling. Det skriver EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (mp) i ett debattinlägg.

Åren efter revolutionen i Tunisien har präglats av inflation och arbetslöshet och vi ser nu oroande tecken på hur stödet för demokrati som styrelseform sjunker bland landets befolkning.

Om utvecklingen inte bryts riskerar vi att odemokratiska och islamistiska krafter på nytt kan vinna mark i landet. Detta vore förödande, inte bara för Tunisien men också för utvecklingen i hela Nordafrika och Mellanöstern.

EU har en viktig roll i att stödja och underlätta Tunisiens demokratisering. Den romerska politikern Cato den äldre, såg för över två tusen år sedan den numera tunisiska handelsstaden Karthago som en så allvarlig konkurrent till Rom, att han avslutade samtliga anföranden i senaten med de bevingade orden ”för övrigt anser jag att Kartago bör förgöras”. För EU förhåller sig det precis tvärtom. Ett demokratiskt och välmående Tunisien skulle gynna EU:s ekonomi och unionens utrikespolitiska arbete i att sträva efter en världsordning byggd på demokrati och mänskliga rättigheter.

När jag i somras i egenskap av EU-parlamentariker besökte Tunisien blev det tydligt att EU kan bidra på flera områden i att stötta tunisierna i deras kamp för demokrati och en gynnsam ekonomisk utveckling.

Ekonomiskt stöd är en viktig del i arbetet men i samtal med bland annat Tunisiens utrikesminister Khemaies Jhinaoui och parlamentets president Mohamed Ennaceur blev det tydligt att det är framförallt inom områden av ömsesidigt utbyte mellan EU och Tunisien som skillnad kan göras från politiskt håll.

Jag vill därför lista tre områden där EU på ett konkret sätt kan bidra till en positiv utveckling i Tunisien.

Underlätta handel mellan Tunisien och EU

EU borde aktivt verka för att underlätta handel med Tunisien. Det är inte rimligt att vi med ena handen spenderar miljarder på gränskontroller för att hindra nordafrikanska migranter från att ta sig in i EU, samtidigt som vi med den andra lägger hinder som försvårar för länder på andra sidan medelhavet att frodas ekonomiskt.

Olivolja är bra exempel på en näring där förbättringar kan ske. Produktion av olivolja en av Tunisiens viktigaste näringar och sysselsätter en stor andel av Tunisiens befolkning. EU bör ta ytterligare steg för att slopa tullar vid införsel av olivolja från Tunisien och på så sätt stödja landets inhemska produktion. Inom EU måste insatser göras för att övertyga Grekland, Italien och Spanien om att försöken att skydda dessa länders marknadsandelar på olivoljemarknaden inte kan ske till priset av en negativ utveckling i Tunisien.

 Utveckla förutsättningarna för förnybar energi

EU bör investera i förnybar energi i Tunisien och undersöka möjligheterna att bygga en kabel som kan exportera energi till Europa. I Marocko arbetas det redan på ett liknande projekt, där det byggs enorma mängder solpaneler och det finns planer på en kabel till Spanien. Om vi skulle göra samma sak med solceller och vindkraft i tunisiska Saharaöknen, så skulle det både betyda arbetstillfällen i Tunisien samt utökade möjligheter att avveckla kol- och kärnkraft i Europa. Huvuddelen av elproduktionen bör gå till att göra länderna i Mellanöstern och Nordafrika fria från fossila bränslen. Med kablar för högspänd likström under medelhavet skulle dock uppemot 20 % kunna exporteras till den europeiska marknaden.

Stöd till hållbar turism

EU bör främja turismen till Tunisien. Efter att turismen minskat till följd av en rad terrordåd har den tunisiska regeringens miljöutskott fått i uppdrag att utveckla förutsättningarna för ekoturism och ekologisk odling, vilket börjat locka en ny typ av resenärer till Tunisien. Det finns numera flera program som går ut på att hjälpa lokalbefolkningen att satsa på ekoturism och ge finansiell hjälp till bönder som odlar ekologiskt. EU bör hjälpa den tunisiska regeringen i sin ambition att bli en destination för hållbart resande. Från stora delar av Europa går det dessutom enkelt att resa med båt till Tunisien. Utöver att stärka transitionen till demokrati i Tunisien kan ökad turism till landet bidra till ett mer hållbart resande.

Europa har ett moraliskt ansvar för en demokratisk och hållbar utveckling i vårt närområde. Ett välmående Tunisien ligger dessutom i det demokratiska Europas långsiktiga egenintresse. Det är dags att skrida till verket.

Tunisiens sak är vår!

/ Jakop Dalunde, EU-parlamentariker (MP), gruppledare i utskottet för transport och turism och suppleant i utrikesutskottet

 

**

Vad tror du om utvecklingen i Tunisien? Bland våra läsare finns det många som kan ge nya vinklar och perspektiv. För att öppna upp för sådana texter har vi lanserat kategorin ”Röster” på sajten. Skicka din text till [email protected] 

Av | 3 september 2018

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Tunisien

Tusentals judar har i veckan vallfärdat till Tunisien

Judar från många länder har den här veckan åkt på pilgrimsfärd till ön Djerba vid det muslimska Tunisiens kust vid Medelhavet. Pilgrimsfärden har utvecklats till en manifestation för fredlig samexistens mellan judar och muslimer. Det rapporterar den lokala journalisten Rym Benarous.

Debatt i Tunisien om rätten att inte fasta

I måndags började ramadan. I Tunisien varar fastan i år 16 timmar om dagen. Men vad gör de som inte vill eller kan fasta? Läs den lokala journalisten Rym Benarous rapport från landets stängda facebookgrupper där det tipsas om öppna matställen

Jakop Dalunde (mp): ”Tunisiens sak är vår”

Tunisien är det enda land där den arabiska våren lyckats leda i riktning mot demokratisering. Utvecklingen är hoppfull men historien visar på nödvändigheten i att demokratiska reformer också följs av ekonomisk utveckling. Det skriver EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (mp) i ett debattinlägg.

Korruptionskultur i spåren av tunisisk revolution

TUNIS: För sex år sedan flydde Tunisiens diktator Ben Ali landet. Revolutionen firas på gatorna,...

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.