Jamaica förbjuder sugrör och frigolit

Av | 18 september 2018

Den jamaicanska regeringen förbjöd i veckan engångsplastpåsar, sugrör och frigolit.

Förbudet rör även import, tillverkning, försäljning och användning av engångsplastpåsar, uppger lokaltidningen The Gleaner.

Plastpåsar som går att använda flera gånger är undantagna, detsamma gäller plastpåsar som används inom sjukvården eller inom matproduktionen för att förpacka rått kött, mjöl, ris, socker och bakverk.

Ett förbud kommer inom kort också att sätta stopp för all import av sugrör av plast. Är de tillverkade av andra material så kommer de fortsatt att vara tillåtna.

Jamaica är ett av många länder som tagit upp kampen mot plastpåsar under det senaste året. Tidigare i år förbjöd Dominica alla engångsartiklar av plast och frigolit.

Enligt ”Håll Sverige Rent” tar det ungefär 10–20 år för plastpåsar att sönderdelas till mikroplast, som i sin tur tar hundratals att bryta ner.

Förbudet mot frigolit och sugrör i Jamaica gäller från den första januari 2019.

Av | 18 september 2018

Utan dig – ingen journalistik

Genom att stödja oss ekonomiskt ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli supporter! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Klimat

Kamp för överlevnad i klimatförändringens spår

Möt människorna vid klimatförändringens frontlinjer - som redan tvingats anpassa sig till extremt väder, förskjutna årstider och oförutsedda temperaturomslag. Ögonblicksbilder från den dagliga kampen för överlevnad - och en förevisning om hur svår utmaningen att anpassa sig till klimatförändringen kommer vara för de som redan nu är drabbade. 

Debatt: En grön energiomställning gör Europa säkrare

En omställning av den europeiska energipolitiken till 100 procent förnybart är nödvändigt både för att bromsa klimatförändringarna och för att vi ska lyckas bygga ett motståndskraftigt och tryggt Europa. Låt oss börja nu, det skriver Jakop Dalunde (mp) och Wanja Kaufmann (mp) i ett debattinlägg.

Danmark vill förbjuda bensinbilar

År 2030 ska försäljningen av nya bensin- och dieselbilar stoppas i Danmark, enligt den danska regeringen.

Jamaica förbjuder sugrör och frigolit

Den jamaicanska regeringen förbjöd i veckan engångsplastpåsar, sugrör och frigolit.