Jas-stipendiater fick företräde till högskoleutbildning

Av | 3 november 2015

Chalmers tekniska högskola bröt mot sina egna antagningsrutiner för att ge plats åt thailändska studenter. Orsaken var det hemliga avtal om fri universitetsutbildning som skrevs när Sverige sålde Jas-flygplan till Thailand 2008.

 I september avslöjade Blank Spot Project att ett antal thailändska officerare hade fått gratis utbildning på svenska universitet och högskolor. Tillsammans med Uppsala studentkårs tidning Ergo har vi lyckats kartlägga en del av de studenter som universiteten har antagit på grund av flygplansaffären.

Genomgången visar att Försvarets materielverk (FMV) har beställt utbildningar från flera av de stora svenska universiteten. Utbildningsplatserna har betalats från budgeten för köpet av Jas-planen.

De thailändska studenterna har själva kunnat välja vilken utbildning de vill gå. Hittills har 40 studenter påbörjat eller slutfört en tvåårig mastersutbildning enligt FMV. Samtidigt uppger myndigheten att det finns utrymme för totalt 70 thailändska studenter att studera i Sverige.

I några fall har FMV ordnat så att studenterna får en gräddfil in i det svenska studiesystemet och det vanliga antagningssystemet har satts ur spel.

Ett exempel är Chalmers tekniska högskola i Göteborg. Under två år bröt de mot sina egna antagningsrutiner för att få in tre thailändare på kurser efter det att antagningstiden hade gått ut. Därmed särbehandlades dessa studenter av den prestigefulla högskolan. Jörgen Sjöberg, som är rådgivare åt Chalmers rektor, är i dag självkritisk.

– Vi vill inte ha ett system där man har en särskild antagningsomgång, säger han.

Av den anledningen har Chalmers i dag styrt upp sina rutiner och efter 2010 har inte högskolan särbehandlat de thailändska studenterna.

Varför bröt ni mot era egna regler – utsattes ni för påtryckningar från FMV?

– Nej, men det finns alltid ett intresse av att ta emot goda studenter på Chalmers, säger han.

Studenterna på Chalmers har fått hoppa in på högskolans ordinarie utbildningsprogram. Men merparten av de studenter som har kommit till Sverige har fått specialdesignade utbildningsprogram genom så kallade uppdragsutbildningar.

Hur mycket pengar som har avsats för utbildningen i Sverige är hemligt. Men sannolikt har studenterna fått fullt betalt för boende och uppehälle utöver kostnaden för den två år långa mastersutbildningen.

Av de studenter som Blank Spot och Ergo har kartlagt har studiekostnaden i genomsnitt uppgått till 360000 kronor. Om 70 studenter genomgår utbildningen kostar det omkring 25 miljoner kronor, exklusive boende och andra kostnader.

Enligt FMV är det thailändarna själva som har gjort urvalet av studenter. FMV har inte lagt sig i och de vet inte hur urvalet har gått till. I praktiken skulle stipendierna kunna ha gynnat den thailändska militärjuntan.

I ett e-mail skriver FMV att de utgick från den situation som rådde när avtalen undertecknades.

– Staten gjorde då en samlad riskbedömning av leveransåtagandet och fann att det var acceptabelt, skriver FMV.

Enligt Jörgen Sjöberg på Chalmers är det bekymmersamt att högskolorna inte har fått vara med och göra urvalet.

– Vi tycker normalt att man ska göra ett urval på grundval av kompetens. Vi är obekväma med att olika stipendieorganisationer väljer ut vilka som ska ha ett stipendium innan vi har gjort ett urval på vetenskaplig meritering, säger han.

Följ utvecklingen i reportagehubben

 

IMG_3655
Av | 3 november 2015

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.