Josef utvisas utan ett öre på fickan

Av | 28 mars 2017
  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

I dag väntas minst 12 personer deporteras från Landvetters flygplats till Afghanistan. En av dem är Josef Moradi som inte har bott i Afghanistan sedan han var barn. Han har inga pengar och saknar helt kontakter i det krigshärjade landet. En annan av de utvisade tvingas lämna fem barn efter sig i Örebro.

Utanför förvaret i Kållered står en grupp afghanska män och väntar. De ska alla ta ett sista farväl av sin vän Josef Moradi som i dag utvisas till Afghanistan. De får ett par minuter var med honom innan det är Blankspots tur att slussas genom säkerhetsentrén in i det kala besöksrummet.

Josef har suttit i två månader i Kållered efter att först ha blivit rundskickad till flera olika förvar i landet. Som barn bodde han i Afghanistan men har sedan levt som papperslös i Iran. Han känner ingen i Afghanistan och har aldrig tidigare varit i Kabul.

– Jag känner ingen jag är väldigt rädd och känner panik. Om vi kommer fram till Kabul kommer jag ta mitt liv, jag tror att det är bättre än att vara där, säger han.

Han har ingen aning om hur han ska klara sig i Kabul. Han har inga pengar, ingen möjlighet att försörja sig och han känner ingen som han kan bo hos.

– Jag får väl bo på gatan. Hur kan jag leva där? säger han.

Josef Moradi säger att han vill fly vidare men vet inte hur det ska gå till. Han har inga pengar och grannländerna Pakistan, Iran eller Syrien ger inger inte hopp om någon ljus framtid.

– Jag ville vara här, utbilda mig och fortsätta spela fotboll. Men de tvingar mig att åka, säger han.

Spänningen och oron har varit stor på förvaret i Kållered inför deportationen. Personalen gått igenom de utvisades bagage flera gånger i jakt på något vapen som de kan skada sig själva eller någon annan med. En av de utvisade har drabbats av en kollaps och förts med ambulans till sjukhus.

I kväll väntas mellan 12 och 15 personer skickas med specialtransport till Landvetter. Därifrån ska de slussas via en särskild ingång till flygplanet som ska ta dem till Kabul via Wien.

Enligt Josef finns det fler av de utvisade som saknar pengar medan andra har kontakter i landet och personer som möter dem.

I kväll väntas även Hashtollah Resai att utvisas. Han tvingas lämna fru och fem barn bakom sig i Örebro. Hans äldsta dotter, Sara, är förtvivlad. Tillsammans med sina syskon och mamman besökte de honom en sista gång i lördags.

– Vi var jätteledsna. Han mår inte alls bra, jag såg det i hans ansikte. Jag ber till gud att han inte ska åka tillbaka, säger hon.

Hennes pappa utvisas på grund av att han tidigare har misshandlat sin hustru, ett brott som han har dömdes för och som han har avtjänat ett nio månader långt fängelsestraff för.

– Pappa var sjuk och gick på medicin. Han visste inte vad han gjorde. Nu är allt bra och vi vill alla att han ska vara kvar hos oss säger dottern Sara.

**

Läs mer: I veckan greps Josef Moradi av gränspolisen och fördes till Migrationsverkets förvar.

Läs mer: I december började Sverige att utvisa ensamkommande afghaner. Men vad hände sedan? Hur gick det för de utvisade? Blankspots utsända rapporterar från Kabul. Läs: ”Utvisade till ovisshet”. 

Läs mer: Här finns fler artiklar i serien ”Uppdrag: Afghanistan” – gå gärna med i Facebookgruppen  ”Uppdrag: Afghanistan” där du kan följa arbetet bakom kulisserna och bidra med kunskap till den pågående reportageserien.

 

Av | 28 mars 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Afghanistan

Från hopp till förtvivlan – Dagbok från Kabul vecka 25

Flera parlamentariker kallar nu fredsprocessen för ett misslyckande och menar att den första tidens hopp nu förvandlats till förtvivlan.

”Kö till kyrkogården i Kabul” – Dagbok från Kabul vecka 24

Afghanistans sjukhus har inte plats för de som blir sjuka av viruset. Inte heller kyrkogårdarna.

”Livet blir aldrig detsamma” – Dagbok från Kabul vecka 19

Ni kanske tänker att detta var ännu ett attentat i Kabul, där det sker så ofta. Vi som bor här ser det inte så. Detta var något oerhört, skriver Mohammad i veckans dagbok.

Attack på förlossningsklinik i Kabul

Sjukhuset i Dasht-e-Barchi attackerades i dag av beväpnade män. Minst 13 personer har dödats, varav två var spädbarn.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.