Journalist gripen – anklagad för samröre med maoister

Av | 7 september 2018

I Indien har fem indiska människorättsaktivister satts i husarrest, misstänkta för samröre med maoistrebeller. En av dem, journalisten Gautam Navlakha, har bott i Sverige och haft familj här. 

Denna artikel publicerades först i tidskriften Sydasien. 

– Han är unik på det sättet. Det är inte bara det att han är en indisk intellektuell som har kunskap och vida nätverk i Indien. Han finns här i Sverige bland oss som man resonerar med, vi läser hans texter och kan ta kontakt, säger arkeologen Eva Myrdal som lärde känna honom inför en studieresa till Sri Lanka på 1980-talet.

Gautam Navlakha är tillsammans med fyra andra aktivister misstänkta för att i samröre med maoister planerat att mörda premiärminister Narendra Modi, men nekar till anklagelserna.

Han skriver i ett uttalande att gripandet är ett politiskt utspel där målet är att ta uppmärksamhet från regeringens egna oegentligheter och misslyckanden.

Det hindunationalistiska regeringspartiet Bjp har anklagats för att ge sig på meningsmotståndare och Gautam Navlakha är en känd kritiker av deras politik.

Han greps i sitt hem i Delhi i förra veckan och visste till en början inte vad han misstänktes för, då arresteringsordern var på marathi. Hans sambo Sabha Husain förklarar hur det är fullt med poliser utanför deras lägenhet som Gautam Navlakha inte tillåts lämna.

– Det är absurda anklagelser och även jag behandlas som en kriminell, säger hon.

Gautam Navlakha.

Husarresten fortsätter åtminstone till den 12 september då Högsta domstolen ska ta upp fallet.

Gautam Navlakha kan svenska, har haft familj i Sverige och studerade här på 1970-talet. Han följer utvecklingen här och har varit till en stor hjälp till bland andra Eva Myrdal i hennes forskning.

Det har varit mycket betydelsefullt, då egna direktkontakter är nödvändiga i ett land där politiska krafter utövar starka påtryckningar på forskningen.

– Det är jättebekymmersamt när man är i Sverige och vet att Sydasien är ett oerhört viktigt område, men inte kan vara säker på vem man samarbetar med och vilka samarbeten som man kan bygga upp. Då måste man känna till både historien och det som sker just nu, säger hon.

**

Gautam Navlakha var under sin tid i Sverige engagerad i uppstarten av Sydasienbulletinen, föregångaren till tidskriften Sydasien där denna nyhet och artikel först publicerades. 

Av | 7 september 2018

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Indien

Kvinnorna drabbas hårdast när Sydostasiens klädfabriker stänger

Coronaviruset slår hårt mot klädindustrin, jämställdhetskoordinator Andrea Spithoff uppmanar modeföretagen; "ta ert ansvar".

Dödsstraff löser ingenting

Fira aldrig en annan människas död, det skriver indienkännaren Julia Wiraeus i en analys efter avrättningarna av fyra våldtäktsmän i Delhi.

En mardröm som blev sann

Vad är det som sker i min älskade gamla hemstad Delhi – Dilli meri jaan. Det frågar sig författaren och journalisten Julia Wiraeus.

Indiska kvinnor utmanar ny medborgarskapslag

De nya lagarna möter omfattande protester, rapporterar den lokala journalisten Athar Parvaiz.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.