Journalisten Khan ska utvisas

Av | 21 december 2016
  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

Talibanerna har dömt honom till döden, men Migrationsverket utvisar honom. I kväll fick Wares Khan beskedet att han inte får en ny prövning och ska skickas tillbaka till Afghanistan.

– I dag har jag inte kunnat äta någonting, jag känner mig död och är så trött. Jag kan inte sova. För en timme sedan angrep talibanerna mål i Kabul och dödade tio personer. Det är katastrof. Jag förstår det inte. Ska jag skickas dit? frågar sig Wares Khan sent på onsdagskvällen från sin cell.

Som Blankspot tidigare har kunnat berätta skulle han ha utvisats i förra veckan. Men i sista stund ombads han att kliva ur polispiketen och leddes tillbaka in till förvaret i Märsta.

De senaste dagarna har han vågat hoppas på att få stanna och därför blev besvikelsen i kväll mycket stor.

– Jag känner mig som en levande död, säger Khan.

Under veckan har Blankspot kunnat berätta att Wares Khan på grund av sin journalistik hade hotats från talibanernas högsta ledning.

I ett brev, som är skickat från militärrådet i det islamska emiratet i Afghanistan, anklagas han för att ”sympatisera med de otrogna” och vara ett stort hinder mot rekryteringen av unga till talibanerna.

I Migrationsverkets beslut om utvisning avfärdades denna hotbild. Myndigheten menade att det inte fanns anledning att tro att han löper sådana risker som han själv hävdar.

Wares Khan kan nu utvisas vilken dag som helst. Hans juridiska ombud Elin Edin menar att flyktingarnas rättssäkerhet kraftigt har försämrats den senaste tiden.

– Vi ser är ett paradigmskifte. För några år sedan hade jag aldrig förlorat det här fallet, säger Elin Edin.

Hon tänker nu föra hans fall vidare till Europadomstolen och FN:s människorättskommitté.

– Jag kommer att kräva att de stoppar utvisningen och hävda att Sverige bryter mot lagar som handlar om att man inte ska utvisa någon om det finns överhängande risk att den som utvisas kommer drabbas av förföljelse, tortyr eller liknande när denne återvänder till hemlandet, säger Elin Edin.

I sitt avslagsbeslut skriver myndigheten att det inte tillkommit några nya skäl som hindrar utvisning. För att få en ny prövning ska det ha framkommit nya omständigheter och det ska också finnas skäl till att dessa inte presenterades första gången som man sökte asyl. Detta anser inte Migrationsverket är fallet.

Men Elin Edin har en annan uppfattning.

– Hotbrevet från talibanerna kom efter beslutet om avslag. Och i Migrationsverkets eget utlåtande hålls journalister fram som en särskilt utsatt grupp. Men detta vägs inte in av på grund av byråkratiskt paragrafrytteri, säger Elin Edin.

I förvaret i Åstorp fruktar Wares Khan för sitt liv.

– I kväll fick jag veta att Sverige chartrat ett nytt plan från Stockholm till Kabul i januari. Jag vill inte sitta på det planet, säger Wares Khan från sin cell.

 

Blankspot har ikväll bett om en filmad intervju med migrationsminister Morgan Johansson. 

 

**

Läs mer: I morgon är jag död – journalist utvisas till Afghanistan. 

Läs mer: Utvisningen av Kahn stoppad. 

Läs mer: Uppdrag: Afghanistan 

Läs mer: Talibanerna dödshotade journalisten Khan.

Läs mer: En av de utvisade slogs av svensk vakt på planet.

Läs mer: Frågor och svar om utvisningarna.

**

 

Följ Uppdrag Afghanistan:

 

Den sista veckan har över 2 500 personer bidragit till att vi ska kunna ta fram journalistik om Afghanistan genom att swisha till oss. Fortsätt stödja just denna satsning på en migrationskorrespondent genom att swisha till 123 554 35 41 (glöm ej att ange mailadress och märk bidraget med Afghanistan) eller sätta in valfritt belopp här. Bankgironumret är 640-8835.

Vi har också startat en grupp för reportaget ”Uppdrag Afghanistan” där ni alla kan bidra med er kunskap och följa reportageteamets arbete. Gå med i gruppen redan nu.

Av | 21 december 2016

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Afghanistan

”En ny generation hazarer kräver sina rättigheter” – Dagbok från Kabul vecka 35.

Den här veckan tänkte jag skriva om historien. Om hazarernas historia. Från 1800-talet och fram tills idag. Men också om de nya proteströrelser bland hazarer som tar form.

”Äntligen regn!” – Dagbok från Kabul vecka 33.

Jag som skriver den här dagboken varje vecka heter Mohammad och utvisades 2019 från Sverige till Afghanistan. Jag skriver för att berätta om en verklighet som inte visas på tv.

Från hopp till förtvivlan – Dagbok från Kabul vecka 25

Flera parlamentariker kallar nu fredsprocessen för ett misslyckande och menar att den första tidens hopp nu förvandlats till förtvivlan.

”Kö till kyrkogården i Kabul” – Dagbok från Kabul vecka 24

Afghanistans sjukhus har inte plats för de som blir sjuka av viruset. Inte heller kyrkogårdarna.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.