Del 4. Digital opinionsbildning, påverkan och konspirationsteorier

Hur sker påverkan idag - har det förändrats tack vare nätet? Vilka möjligheter finns för att göra sin röst hörd och påverka idag. Och hur klarar media att se igenom hur olika påverkansaktörer använder nätet idag. En övergripande fråga är också den om demokratin hotas eller gynnas av den digitala utvecklingen och möjligheten för konspirationsteorier att spridas.

En stor fördel med nätet är möjligheten för var och en av oss att göra sin röst hörd. Det finns idag stora möjligheter att påverka på helt nya sätt.

Å ena sidan är detta fantastiskt eftersom nätet är möjligt för alla att använda. Förr i tiden hade bara några få den möjligheten genom att de hade råd med en tryckpress för att få ut det de ville berätta. Idag kan man säga att var och en av oss har en tryckpress och en sändningsbuss i fickan genom våra smarta mobiltelefoner. Vi kan skriva och säga i stort sett vad vi vill. Via vänners vänner och ny teknik kan våra ord nå långt utanför den lilla kretsen av närmaste vänner.

Å andra sidan betyder det också att om man vill kan man några få personer ta stor plats i debatten. Precis som under ett möte där en person hörs och märks mycket. Men på nätet kan det lätt uppfattas som om det vore många människor. Som om det de tycker och tänker är något ”alla” tycker. Här blir kunskapen om att vara källkritisk viktig. Vem tycker såhär och varför? Och är man politiker eller journalist behöver man ta reda på om det här är något som verkligen ”alla” tycker. Deras jobb blir att ta reda på vad de som inte synts och hörts på nätet tycker. Det är ju inte alla som väljer att utnyttja de möjligheter att påverka som finns.

Med detta sagt vill vi här att ni funderar över de nya sätt som finns för att göra sin röst hörd. Ett väldigt aktuellt exempel på mer positiva rörelser som förenat människor är hur taggen #metoo fått kvinnor över hela världen att berätta om sexuella trakasserier och övergrepp.

Det finns många liknande fenomen som leder till förändring, bojkott av varumärken eller väcker uppmärksamhet för en fråga. Men det finns alltid två sidor av ett mynt. Nätet och enkelheten att sprida information innebär också att det är lätt att sprida så kallade konspirationsteorier där man tror att allt är en komplett eller sammansvärjning.

Möt Jenny Lindahl

Jenny Lindahl, chef för Arena Opinion, har varit politiskt aktiv länge och kan allt om påverkansarbete. Zandra Thuvesson samtalar med henne om hur opinionsbildning sker idag och vad som skiljer sig från förr. Hur når man ut och vad krävs för att få människor att engagera sig. Jenny lyfter också fram det ansvar man har att förvalta det engagemang man startat när några väl valt att börja bry sig om det man kampanjat om. Vidare pratar de om upphovsrätt, om vikten av respekten för upphovsrätt, att inte ta andras bilder och återpublicera dem på sin Facebooksida och vikten av att ha koll på källor.

Lästips:

Nätet ger fler chansen att påverka, Dagens nyheter

Övning 1: #metoo

Beskriv rörelsen #metoo, vad hände, vad handlar det om och hur går det till att vara med i #metoo?

Vem startade ”Me too” och varför tror du att det blivit så stort nu?

Vilka är skillnaderna och likheterna med kampanjen #prataomdet som var  stor för några år sedan.

Får man publicera namn på personer i media som anklagas för något av någon i sociala medier?

Hur försvarar Expressen att man först inte publicerade namnet på en av de utpekade mediemännen och sedan gjorde det?

Finns det något mer som kan vara negativt med ett upprop på nätet i sociala medier?

Lästips till frågorna:

Övning 2: Hitta fler digitala kampanjer

Leta reda på ett antal kända digitala fenomen som du minns. Sådana fenomen som Ice Bucket Challenge eller de häftiga reaktioner som fanns förra året under Åhléns luciakampanj. Vilka liknande fenomen minns du och vem låg bakom dessa kampanjer eller initiativ? Vad ville de åstadkomma?

Foto: Michael Howard https://creativecommons.org/licenses/by/2.0/

 

Tror du att sådant här kan påverka? Hur i så fall. Eller om du inte tror det. Varför inte?

Lästips till övningen:

Övning 3: Valet 2018 och digital opinionsbildning

Inför valet 2018 spekuleras det mycket i vilken roll nätet kommer att ha detta år. Vad tror du? Vilken roll spelar sociala medier? Hur skulle en digital kampanj för politik se ut tycker du för att väcka din uppmärksamhet? Vilka plattformar borde man vara på för att engagera dig?

Läs texten om supervalåret och sociala medier som finns som lästips till övningen. Vad tror du kommer vara likadant under den kommande valrörelsen och vad kommer att skilja sig åt?

Hur utvecklas demokratin idag?

Lästips till övningen:

Övning 4: Konspirationsteorier

Statens Medieråd har tagit fram om en övning med fokus på Vem är det som styr oss?

Syftet med övningen är att problematisera varför människor tror på konspirationsteorier och vad det kan leda till.

Hur gjorde ni?

Vi vill gärna veta om det här materialet var till nytta och inspirerade för er att kunna arbeta med medie- och informationskunnighet. Vilka övningar och lästips hade ni nytta av? Var det något som var extra intressant att arbeta med för just er klass?

Dela också gärna med er av tips om hur ni brukar examinera och undervisa i detta ämne. Allt från lektionsupplägg, prov och lästips så kan vi bygga ut de här sidorna med många aktuella exempel på hur skolor arbetar med MIK-frågor. Maila Lin Kleiven, [email protected]