Del 1. Medievanor

Eleverna får under en dag i uppgift att dokumentera sin mediekonsumtion och fundera över sina medievanor. Vad delar man och vad delar man inte?

Den allra första övningen går ut på att du ska fundera över hur du använder dig av media av alla de slag.

Under 24 timmar ska du dokumentera vilka medier du använder. Allt du gör! Både konsumerar och producerar.

Det du läser/tittar/lyssnar på = ”konsumerar”.

Att konsumera medier är allt du läser, tittar på eller lyssnar på. Det kan vara allt ifrån YouTube, lyssna på radio, se på tv, följa det andra skriver i alla digitala kanaler som Snapchat, WhatsApp, Facebook, Instagram eller vad det nu kan vara. Skriv ner allt utom om du använder mail eller ringer i telefonen.

Det du gör och skapar själv = att du ”producerar” innehåll.

Det är allt du skriver eller filmar och lägger ut på nätet så att det kan läsas av fler. Det kan vara ett videoklipp, en snap, ett inlägg på instagram eller recensioner i någon app. Skriv ner allt utom mail eller sms.

Såhär loggar du din dag

Vi tror det är enklast om du tar med dig ett papper och en penna hela dagen eller om du skriver in det i mobilen. Viktigast är att det är enkelt för dig och att du skriver ner så fort du gör något. Samla så mycket information du kan. Minst varje timme. Ange också om du använt dig av mobil, läsplatta eller dator. Vi vill också veta om du producerat eller konsumerat. Skriv ner så många aktiviteter du kan och beskriv vad du gjort och på vilken plattform, t.ex. skrivit en status, lagt upp en bild, gillat något eller läst, lyssnat eller tittat på något och i så fall vad.

Rapportera in

Efter att du loggat en dag, på papper eller i telefonen, är det dags att rapportera in det. Det gör du i formuläret längre ner på sidan.

OBS! Det finns inga rätt eller fel svar. Dina svar är också helt anonyma. Vi vill göra det här för att vi är nyfikna på vilka medier just du gillar. Vi tror också att det är en bra start för att du också kan fundera över vad du gör under en dag.

Ha så kul med loggandet!

Övning 1 – Dina Medievanor

Här loggar du dina medievanor. Fyll i hur många minuter du tillbringar i varje media under en dag och vad du har gjort där. Klicka på plus-tecknet för att lägga till fler rader.
  • Fyll i vilken vilken klass och skola du går i.
  • MediaTidAktivitet 
    Lägg till rad
    Fyll i en mediekanal per rad och hur många minuter du tillbringat där och vad du använde mediet till.
  • Dela gärna med dig av några tankar om dina medievanor.