Val i Bermuda

  • 2020-10-01
  • Bermuda

Bermudas premiärminister kallar till val nästan två år tidigare än planerat. Oppositionsledaren menar att ett ett val kostar för mycket och visar att premiärministern inte värnar om befolkningen.

Bermuda, general election, 1 oktober 2020

Folkmängd: 61 178 (2016)

Premiärminister David Burt, Progressive Labour Party (PLP), lämnade till guvenören Johan Ranklin en begäran om att hålla ett snabbval den 1 oktober. Det vill säga ett val, som vilket ordinarie val som helst, mellan mandatperioderna (inte att förväxla med nyval). Det ordinarie valet var planerat att hållas i juli 2022.

David Burt vet att ett snabbval är kostsamt man menar att det är värt det och att det behöver göras för att sedan kunna fokusera på arbetet med att återuppbygga ekonomin och öppna upp för möjligheter för Bermudaborna.

Craig Cannoier, One Bermuda Alliance (OBA), menar att David Burt tidigare klagat över att hålla ett nyval, vilket skulle kosta omkring 30 000 dollar, men nu kalla till snabbval vilket kommer att kosta över 1 miljon dollar. Cannoier säger också att man blir tvungen att skära i de resurser som annars skulle kunna gå till bekämpningen av COVID-19. Han menar att Burt inte är en man som värnar om folket.

Parlamentet består av 36 platser och 11 platser i senaten. Mandatperioden löper på fem år för båda ämbetena.

Senast det hölls val i Bermuda var 2017 då PLP vann med 59 procent och 24 platser i parlamentet. Brotsett från mandatperioden 2012-2017, då OBA vann med 51,5 procent, har PLP suttit vid makten sedan 1998.