Kamp mot klockan i Botswana för att stoppa JAS Gripen köp

Av | 7 november 2017

I Botswana kampanjar civilsamhället och oppositionspartier mot klockan för att stoppa regeringens planer på att köpa JAS Gripen. Nu vädjar oppositionspolitiker återigen till ledamöterna i den svenska Riksdagen om att stoppa försäljningen.

I veckan gick Duma Boko, ordföranden för paraplyorganisationen Umbrella for Democratic Change (UDC) ut med att de uppvaktat den svenska Riksdagen samt begärt ut all information om den förestående JAS affären.

Allt i syfte att i sista stund stoppa Botswanas planer på att köpa de svenska stridsflygplanen.

Oppositionsledaren Duma Boko menar att om man ökar landets militärutgifter leder det till en rustningsspiral där grannländerna tvingas följa efter.

I en skrivelse med titeln ”Botswana arms race in the midst of poverty, masive unemployment and social inequality” kräver organisationen att den svenska Riksdagen stoppar försäljningen.

Rapporten skrevs i början av året, men det är först nu som man kräver att även Sveriges regering är transparenta med försäljningen och lämnar ut all korrespondens.

– Vi har nu sagt till Sveriges ambassadör Cecilia Julin att vi kommer att begära ut den information om vapenförsäljningen som vi har rätt att begära ut enligt svensk lag, säger Duma Boko till The Southern Times.

Än så länge har oppositionen inte delgetts någon information om förhandlingarna inför köpet, något som upprör Duma Boko.

– Vi vill att nationen ska veta att vi är på tårna och kommer att pröva alla möjligheter för att få ut informationen.

Botswana är ett land som ständigt framhålls som det goda exemplet på kontinenten vad gäller stabil demokrati, låg korruption och säkra investeringar. Men trots framgångarna är ungdomsarbetslösheten hög och fattigdomen utanför de större städerna utbredd.

Landets president Ian Khama som nyligen var på statsbesök i Sverige och besökte Saab i Linköping har avvisat kritikerna som menar att landet fortfarande har för många fattiga för att satsa på dyra stridsflyg.

Landets försvarsminister Shaw Kgathi har i sin tur motiverat de ökande försvarsutgifterna med att landet står inför globala utmaningar som cyberkrigföring, terrorism och tjuvjakt.

Försvarets materielverk bekräftade i somras för Ekot att man för en ”pågående positiv dialog” med Botswana, men ville inte ge några detaljer.

Det har tidigare talats om åtta plan till en kostnad av runt 15 miljarder kronor.

Om två år är det val i Botswana. Oppositionens Duma Boko har lovat att riva upp ett avtal om flygplanen ifall de får makten i landet.

Av | 7 november 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Jas

Filippinerna allt närmare ett köp av JAS-plan

Enligt sajten defpost.com så testar det filippinska flygvapnet för närvarande de svenska JAS-planen som är tänkta att vid ett köp ersätta 12 stycken äldre koreanska stridsflygplan.

Kamp mot klockan i Botswana för att stoppa JAS Gripen köp

I Botswana kampanjar civilsamhället och oppositionspartier mot klockan för att stoppa regeringens planer på att köpa JAS Gripen. Nu vädjar oppositionspolitiker återigen till ledamöterna i den svenska Riksdagen om att stoppa försäljningen.

Ingen vill ta i de känsliga Jas-affärerna

Sveriges export av stridsflygplanet Jas kantas av skandaler. Åtalet i Brasilien är den nionde brottsutredningen...

Löfvens hemliga karriär som vapenlobbyist

I går kunde Blankspot berätta att Stefan Löfven hjälpte Saab att sälja Jasplan till Brasilien....

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.