Kaotisk utvisning till Kabul

Av | 4 januari 2017
  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

Blankspot har tidigare kunnat berätta om att våld förekom under resan med tvångsutvisade afghaner från Sverige den 13 december. Nu bekräftar Kriminalvårdens interna rapport att flera som skulle utvisas fängslades med body cuffs, och att personal attackerades och hotades.

Enligt Sveriges avtal med Afghanistan ska den ledsagande personalen på flyget ha genomgått en särskild utbildning och ”behandla alla återvändande med medkänsla och respekt”. Blankspot har tidigare berättat att bland de 13 personer som utvisades den 12 december uppges flera personer ha fått bära handfängsel och våld ska ha förekommit. En av de utvisade beskrev stämningen på planet mellan de utvisade och de 28 personerna från Kriminalvården på planet som mycket ”spänd”.

Gränspolisen, tillbakavisade då detta och uppgav att resan den 13 december hade gått lugnt till.

Men i en ny rapport från Kriminalvårdens transporttjänst som både Blankspot och Aftonbladet begärt ut och som Aftonbladet var först att berätta om, ges en helt annan bild.

Enligt rapporten började problemen redan på hangaren vid Arlanda när en av de utvisade uppviglade de andra till att göra motstånd. Vid ombordstigningen planerade man ett upplopp enligt kriminalvårdens rapport. Några av de utvisade hotade också personalen sexuellt enligt samma rapport. Efter detta låstes händerna vid höfterna med så kallade ”body cuffs”.

Under resan förekom enligt rapporterna inga incidenter, men enligt utvisade som Blankspot talat med var det protester under flygningen mot att de utvisade tvingades gå på toaletten med öppen dörr.

På plats i Kabul vägrade de som protesterat på Arlanda att lämna planet och nya oroligheter uppstod. Men efter ett ultimatum från Afghansk personal gick de självmant ut ur planet.

En av de utvisade har tidigare berättat för Blankspot att det då utbröt ett sista bråk mellan de som skulle utvisas och en av vakterna.

– Under resan fick vi inte gå på toaletten och inte kissa med stängd dörr. Dörren var öppen och två vakter tittade på en hela tiden. Då blev en av oss arg. När han skulle lämna planet slog han till vakten som tittat på honom när han skulle kissa, då slog vakten tillbaka.

Kort därefter började samtliga utvisade gå av planet under protest.

 

**

Läs mer: En av de utvisade slogs av svensk vakt på planet.

Läs mer: I morgon är jag död – journalist utvisas till Afghanistan. 

Läs mer: Utvisningen av Kahn stoppad. 

Läs mer: Uppdrag: Afghanistan 

Läs mer: Talibanerna dödshotade journalisten Khan.

Läs mer: Frågor och svar om utvisningarna.

**

 

Följ Uppdrag Afghanistan:

De senaste veckorna har över 2 500 personer bidragit till att vi ska kunna ta fram journalistik om Afghanistan genom att swisha till oss. Fortsätt stödja just denna satsning på en migrationskorrespondent genom att swisha till 123 554 35 41.

Vi har också startat en grupp för reportaget ”Uppdrag Afghanistan” där ni alla kan bidra med er kunskap och följa reportageteamets arbete. Gå med i gruppen redan nu.

Av | 4 januari 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Afghanistan

”En ny generation hazarer kräver sina rättigheter” – Dagbok från Kabul vecka 35.

Den här veckan tänkte jag skriva om historien. Om hazarernas historia. Från 1800-talet och fram tills idag. Men också om de nya proteströrelser bland hazarer som tar form.

”Äntligen regn!” – Dagbok från Kabul vecka 33.

Jag som skriver den här dagboken varje vecka heter Mohammad och utvisades 2019 från Sverige till Afghanistan. Jag skriver för att berätta om en verklighet som inte visas på tv.

Från hopp till förtvivlan – Dagbok från Kabul vecka 25

Flera parlamentariker kallar nu fredsprocessen för ett misslyckande och menar att den första tidens hopp nu förvandlats till förtvivlan.

”Kö till kyrkogården i Kabul” – Dagbok från Kabul vecka 24

Afghanistans sjukhus har inte plats för de som blir sjuka av viruset. Inte heller kyrkogårdarna.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.