Kinesiska mobilnät splittrar väst

Av | 28 november 2019

Vissa regeringar drar sig för att släppa in ett företag med nära band till Kina i sin infrastruktur. Andra öppnar sina marknader för Huawei.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Kina

Det kinesiska företaget Huawei är ett av världens största telekommunikations och IT-bolag. Marknadsandelen beräknas till nästan 30 procent av den globala telekomindustrin. Men företag har anklagats för att installera så kallade bakdörrar i sina produkter. Bakdörrar som sedan kan användas av den kinesiska regimen för att spionera på användarna, bland annat som ett sätt att stjäla intellektuell egendom från utländska tech-bolag.

Mest omstritt är företagets 5G teknik, den infrastruktur som kommer ligga till grund för nästa generations mobilnätverk. Företagets storlek återspeglar också förmågan att bjuda under konkurrenters lösningar vilket gör att de ofta erbjuder marknadens billigaste alternativ.

Frågetecknen kring företagets affärsmetoder är många.

Förutom spioneri anklagas företaget för att ha brutit mot USA:s sanktioner mot Iran, bankbedrägeri och korruption. I USA är företagets 5G teknik i stort sett bannlyst och ses som en nationell säkerhetsrisk.

Att Huawei spikat ihop ett ”icke-spionageavtal” som de bland annat erbjudit Storbritannien och Indien ökar i mångas ögon bara osäkerheten.

Hur kontrollerat är egentligen Huawei av Beijing?

Privata företag i Kina ansvarar fortfarande för grundläggande affärsbeslut. Men pressen från partikommittéerna att få en plats vid bordet när stora investeringar eller liknande beslut ska fattas innebär att linjerna mellan stat och privata företag ofta blir suddiga.

Sedan Xi Jinping tog över som generalsekreterare för Kinas kommunistiska parti 2012 har den kinesiska staten stärkt makten över privata företag.

Bland annat infördes en ny lag 2017 som slog fast att organisationer ska bidra och samarbeta med staten i underrättelsearbete.

Ren Zhengfei, företagets grundare, har bestämt förnekat anklagelserna om spionage.

– Vi deltar aldrig i spionage och vi tillåter inte någon av våra anställda att göra det. Vi installerar absolut aldrig några bakdörrar. Även om vi vore tvungna av kinesisk lag så skulle vi aldrig göra det, sa han tidigare i år till amerikansk TV.

Zhengfei har dock starka kopplingar till regimen i Kina. Under kulturrevolutionen arbetade han som ingenjör inom Folkets befrielsearmé och han gick senare med i kommunistpartiet.

Oron i Washington är att Kina med Huawei som proxy kommer använda tekniken som ett vapen. Ett vapen varigenom kommunistregimen smidigt kan spionera på eller rent av stänga ner utländska nätverk.

Företaget har även anklagats för att ha hjälpt auktoritära regimer i Uganda och Zambia att spionera på oppositionspolitiker. Anklagelser som företaget och regimerna förnekat.

Världen över ökar den amerikanska pressen på enskilda länder att stänga ute eller begränsa Huaweis teknik.

För många länder är detta inte ett enkelt val. Inte ens för USA:s närmsta allierade.

Underrättelsealliansen ”Five Eyes” som består av Australien, Nya Zeeland, USA, Kanada och Storbritannien skapades för att bevaka Sovjetunionen och Warszawapaktens informationsväxling. Nu svajar alliansen.

USA och Australien har portat Huawei. Nya Zeeland har hittills stängt ute företagets 5G teknik från ett av sina nätverk och undersöker om landet ska dra detta längre.

Kanada har inte fattat ett beslut men har varnats av USA för att delningen av underrättelseinformation kan komma begränsas om landet inte väljer att stänga ute Huawei från sina nätverk.

Samma budskap har framförts till Storbritannien men här har man stött på patrull. I slutet av oktober meddelade Boris Johnson att han vill tillåta företagets 5G teknik i landet – något som hans företrädare Theresa May också ville göra. Det formella beslutet kommer fattas efter valet 12 december.

Varför denna oenighet? Tekniken är ny och vad som är möjligt att göra med den är inte fullt ut kartlagt. I London verkar man vara villiga att ta risken.

Det verkar dock troligt att tilliten och trovärdigheten i alliansen länderna emellan kommer skadas om standarden inom cybersäkerhet inte är lika på alla sidor.

Utbyggnaden av 5G-tjänster i Europa har bromsats av USA:s sanktioner mot Huawei vilket gett euroepiska regeringar mer tid att granska effekterna av att använda den kinesiska utrustningen.

Tyskland velar fram och tillbaka i sitt beslut. Landet har fått samma besked av amerikanerna som Kanada och Storbritannien men Angela Merkels regering har trots detta velat tillåta Huaweis teknik. Inom hennes egna parti CDU finns det dock en hel del kritiska röster.

Norbert Röttgen från CDU och ordförande i tyska parlamentets utrikesutskott var av en tydlig åsikt förra veckan när han talade med Reuters:

– Det måste stå klart: vi kan inte anförtro Tysklands 5G nätverk till den kinesiska staten och det kommunistiska ledarskapet. Detta är en fråga om nationell säkerhet och den europeiska ambitionen.

En som stödjer Merkels linje är finansminister Peter Altmaier från CDU. I en TV sänd debatt frågade sig ministern varför man skulle särbehandla kinesiska bolag från amerikanska.

– USA kräver också från sina företag att de ska lämna över information som behövs för att bekämpa terrorism.

Han påminde även publiken om att Tyskland fortfarande tillåter amerikanska tech-företag trots NSA-skandalen 2013 när det uppdagades att den amerikanska myndigheten avlyssnat Angela Merkels mobiltelefon.

I slutändan ser det ut som att Tyskland går mot en kompromiss där Huaweis 5G teknik kommer få användas av tyska operatörer först efter långtgående säkerhetsanalyser och klartecken från parlamentet.

I flera andra NATO-länder ser det ut som att Huawei kommer begränsas på liknande sätt. Bland annat i Frankrike, Polen, Norge och Tjeckien. De stora vinnarna på detta, förutom USA, är telekom-företagen Ericsson och Nokia som också bygger 5G teknik.

I mellanöstern utövar USA också påtryckningar på landets allierade.

Kinas ekonomiska närvaro i regionen har dock fått Saudiarabien, Förenade Arabemiraten, Bahrain och Kuwait att tveka. Flera av länderna har redan ingått avtal med företaget och ser inte ut att vilja ge upp Huaweis teknik.

Länge österut sitter Sydkorea också fast i en liknande rävsax. Å ena sidan USA, landets viktigaste allierade. Å andra sidan Kina, landets största handelspartner.

Sydkorea var bland de första länderna att lansera 5G och har lämnat beslutet om vilken teknik som ska användas upp till de individuella operatörerna.

I dagsläget använder landets två största operatörer inte Huawei. Däremot gör landets tredje största operatör det. I Seoul talar man om att tekniken är isolerad från landets försvars- och säkerhetsnätverk men frågan är om amerikanerna kommer känna sig trygga i detta.

Backa spåret västerut och styr lite söderut så är vi i Indien.

Landet har världens näst största telekommunikationsmarknad. Trots detta har Huawei hittills haft en relativt liten närvaro här.

Detta kan vara på väg att ändras. New Delhi vill troligtvis inte reta upp den kinesiska regimen genom att införa ett totalförbud mot Huawei eftersom man är väldigt importberoende av kinesiska varor.

Samtidigt erbjuder företaget relativt billig 5G teknik. Om marknaden får bestämma självmant som i Sydkorea lär det nog bli Huawei i stort sett hela vägen bland Indiens operatörer framöver.

Både USA och Australien har dock varnat Indien för riskerna med detta. Och om Modiri verkligen vill att Indien ska fungera som en regional motvikt till Kina är 5G teknik från Huawei inte den rätta vägen.

Huawei utmanar USA:s dominans och det är nog mycket stolthet och fördom som driver amerikanerna.

Samtidigt tyder en hel del på kopplingar mellan Huawei och det kinesiska kommunistpartiet. Och respekt för de mänskliga rättigheterna är inte precis den kinesiska regimens paradgren.

Av | 28 november 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Kina

Stakston: Marionettspel med media

Den kinesiska staten har en omfattande verktygslåda för att driva propaganda och kontrollera medier världen över.

Kinesiska mobilnät splittrar väst

Vissa regeringar drar sig för att släppa in ett företag med nära band till Kina i sin infrastruktur. Andra öppnar sina marknader för Huawei.

Ny lag i Kina: inget internet utan ansiktsavläsning

Kina vidtar kontroversiella åtgärder för att verifiera identiteten hos över 850 miljoner internetanvändare.

Gui Minhais kollega öppnar bokhandel på Taiwan

Gui Minhais kollega drar in över en miljon kronor genom crowdfunding för att öppna ny bokhandel på Taiwan.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.