”Kö till kyrkogården i Kabul” – Dagbok från Kabul vecka 24

Av | 25 juni 2020

Afghanistans sjukhus har inte plats för de som blir sjuka av viruset. Inte heller kyrkogårdarna.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

Jag heter Mohammad och kommer från Afghanistan. I Sverige var jag asylsökande. Det här är min dagbok från Kabul.

För coronaviruset spelar det ingen roll vem som dör. I USA har många invånare dött och smittade finns i en mängd länder. Men i Afghanistan dör inte lika många som i resten av världen.

Det är i alla fall vad regeringen säger. Hur många som dör här varje dag får vi inte veta.

Jag har personligen upptäckt flera smittade och vet om personer som har dött runt om i Afghanistan. Men regeringen berättar bara om de som dör på sjukhus, inte de som dör när de inte får vård eller i väntan på testsvar. Om det ens finns tillräckligt med material för att kunna göra tester. 

Där jag bor i Kabul är det lång kö för anhöriga som vill begrava sina släktingar. Vem vet hur många av dem som nu dött av viruset? Kön växer men inte de officiella siffrorna. 

Afghanistans sjukhus har heller inte plats för de som blir sjuka av viruset. Inte heller kyrkogårdarna. På den som ligger närmast mig och som jag ser varje dag så begravs det 15 personer varje dag. Har de alla dött av naturliga orsaker? Nej, det som sker är inte normalt. Fler och fler börjar nu prata om att det behövs en striktare form av karantän i Kabul. När regeringen här stoppade bilar och verkställde karantänen så dog många på grund av brist på mat så nu följer ingen längre reglerna. 

I dag är allt öppet både affärerna och marknaderna och i bilarna trängs återigen passagerarna. I Sverige satt man högst fem personer i en bil men här kan det få plats upp till sju. 

Redan innan pandemin fanns det många tiggare i Afghanistan. Hur det blir för dem nu kommer bero på vad regeringen gör och hur hungern slår mot landet. Det finns tusentals kvinnor och män som måste tigga för att kunna köpa bröd i Kabul. 

Nu är det dessutom mellan 34 och 36 grader varmt. Så varmt att barn kan dö i värmen. Jag ser att flera av de som tigger måste ha sina barn med sig, trots att flera av dem bara är ett par månader gamla. 

En kvinna jag såg grät och bad om pengar medan barnet skrek. 

Många som får barn kan inte ta hand om dem. Miljoner barn i landet är undernärda och tvingas jobba. I tidig ålder kastas de ut på gatan för att försöka hitta mat till sig själva. Jag tänker att de familjerna inte borde skaffat barnen. Det liv de har är så tufft och hela tiden en kamp för att överleva. Det är inte ett värdigt liv det är bara besvärligheter. Miljoner av dessa barn kommer inte heller att få någon utbildning. Allt detta beror också på att papporna inte tar sitt ansvar och försörjer familjen. Eller så vill de inte. Ibland kan de se till att familjerna kan köpa bröd och te men aldrig kött, ris eller andra maträtter. 

För barn är Sverige är paradis. Svenska barn vet inte varifrån maten kommer ifrån, men här skaffar barnen mat själva. Barnen får inte jobba i Sverige men här i Afghanistan blir de tvingade av sina pappor. Alla måste jobba.

När jag ser en nioåring knuffa på skottkärran eller när jag ser ett barn som blir slaget av pappan för att han eller hon inte kunde samla pengar för att köpa mat så börjar jag gråta över situationen i Afghanistan. 

När man äter på restaurang är det vanligt att barn sitter och tittar på människorna som äter. De har kanske aldrig ätit på en restaurang och alltid varit hungriga. De vill ändå se på de som äter, trots att de inte kan få maten, de känns som om de skadar sig själva när de tittar.  

Den här veckan åkte några tjejer till Barchi för att träna olika sorters idrott i bergen. Man behöver röra på sig för att må bra. Men i Afghanistan ses det av flera som ett problem när tjejer idrottar. Framför allt om de gör det där det också finns män. 

Så de som tränar friidrott hotas av religiösa människor som har en gammal tro. De kallar idrotten för satans verk och tror att det beror på att USA förstört religionen i landet. 

Nu när dessa tjejer hotats så är inte lätt för andra att våga träna. 

Ibland känns det som om alla dessa gamla människor med deras gamla tankar kommer hindra Afghanistan från att bli ett land för människorna som bor här. Ett land med medmänsklighet.

**

Läs alla Mohammeds tidigare dagboksanteckningar här.

I kategorin ”röster” ger inbjudna skribenter perspektiv på frågor som rör Blankspots bevakningsområden. Följ arbetet med att bevaka Afghanistan i vår facebookgrupp ”Uppdrag: Afghanistan”. 

Av | 25 juni 2020

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Afghanistan Allt om Dagbok

”Afghanistans barn måste få lära sig vad fred är” – Dagbok från Kabul vecka 37.

Dag efter dag passerar med krig, mord och elände. Men det beror inte enbart på andra. Vi kan inte skylla ifrån oss. Det beror också på att vi försummat våra barns rätt till utbildning. Det skriver Mohammad i veckans dagbok.

Barnkonventionen rår inte på krigets eldar – Dagbok från Kabul vecka 36

Nästan hälften av Afghanistans befolkning är under 15 år. Våld och konflikter är ett stort hot mot deras möjligheter att utvecklas. Om det skriver Mohammad i veckans dagbok.

”En ny generation hazarer kräver sina rättigheter” – Dagbok från Kabul vecka 35.

Den här veckan tänkte jag skriva om historien. Om hazarernas historia. Från 1800-talet och fram tills idag. Men också om de nya proteströrelser bland hazarer som tar form.

Vad händer om man blir sjuk? – Dagbok från Kabul vecka 34

Oron för att bli sjuk finns hos många Kabulbor. Och vid attentat blir sjukhusen snabbt fulla. Det skriver Mohamed om i veckans dagbok.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.