Kongo: Ärkebiskopen i Kinshasa vill att den gamla regimen släpper makten och ger den nya presidenten fria händer

Av | 25 juli 2019

Sex månader efter president Felix Tshisekedi tillträde har Kongo fortfarande ingen regering. En ny premiärminister utsågs den 20 maj i år men alla väntar fortfarande på bildandet av en regering. En process som dragit ut på tiden. Det rapporterar den kongolesiska journalisten Joseph Kafuka,

I en intervju med Vatikanstatens Radio onsdagen den 3 juli beklagar biskop Fridolin Ambongo situationen och tror att dröjsmålet har politiska orsaker.

En av anledningarna till att det hölls val i Kongo var den katolska kyrkans envisa kamp mot regimens försök att klamra sig fast vid makten. När valresultatet väl kom överklagades det till landets författningsdomstol, som dock fastställde resultatet och Felix Tshisekedi svors in som president. Han har sedan dess beslutat om att ingå en koalition med sin företrädare Joseph Kabila och dennes koalition FCC. Men ännu finns ingen regering på plats.

I den exklusiva intervjun uttrycker nu ärkebiskopen av Kinshasa oro över att den tidigare regimen fortfarande kontrollerar den politiska makten och att den valde presidenten inte fått ”fria händer”.

Biskopen Ambongo uppmanar Felix Tshisekedi att arbeta med sina tidigare kamrater från den politiska oppositionen för att lösa situationen: ”Blockera inte folkets vilja till förändring”, varnade han och tillade att ”den gamla regimen kontrollerar fortfarande parlamentet, den konstitutionella domstolen, polisen, armén och säkerhetstjänsterna. Vi ser fram emot bildandet av en ny regering.”

Under tiden, för att hjälpa den nya presidenten har biskopen flera idéer: ”Det första är det vanliga samarbetet mellan kyrkan och myndigheterna, det som alltid har funnits”.

För det andra vill man hjälpa honom på andra sätt ”med tanke på hans delikata situation”. Biskopen menar att han nu måste samarbeta med hans tidigare oppositionskamrater, ”eftersom landet inte är tillräckligt befriat”.

Samtidigt poängterar biskopen Ambongo att om det inte skipas någon riktig rättvisa, vilken är ”ryggraden för framtiden” så ”kommer ingenting att fungera”

Biskopens huvudbudskap är att folket krävt förändring – men trots detta fortsätter det gamla systemet att leda landet: ”Så vi påminner beslutsfattare om att oavsett karaktären av deras koalition – vill folket ha förändring. Blockera nu inte detta folks önskan.”

Av | 25 juli 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Så drabbar viruset utbildningen för världens barn

Brit Stakston tittar närmare på två aktuella rapporter från OECD och Human Right Watch som visar hur allvarligt coronapandemin slagit mot utbildningsväsendet runt om i världen.

Pandemin tände gnistan hos belarusierna

En omtumlande vår bäddade för stort politiskt engagemang hos det belarusiska folket. Men varför reste sig medborgarna just i år? Blankspot har talat med Alesia Rudnik, ordförande i organisationen Sveriges Belarusier.

Montenegros nya majoritet på väg att bilda regering

Igår valdes Aleksa Bečić från center-koalitionen MNN till riksdagens talman i Montenegro vid ett historiskt installationsmöte, där Zdravko Krivokapić från konservativa ZBCG föreslogs till premiärministerposten.

Reklam som undergräver folkviljan – Nej tack!

Politisk annonsering online har blivit en demokratisk risk. Nätjättarna bär ett särskilt ansvar för att avvärja den.

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.