Korruptionskultur i spåren av tunisisk revolution

Av | 15 januari 2017

TUNIS: För sex år sedan flydde Tunisiens diktator Ben Ali landet. Revolutionen firas på gatorna, men euforin från den arabiska våren har hos många bytts i ilska och besvikelse.

Det blåser kallt längs med Avenue Habib Bourguiba i huvudstaden Tunis där talen avlöser varandra.

Barn viftar med flaggor och en sångare försöker överrösta politikernas tal med distad sång.

Mohamed Ali Mahfoudh betraktar, snarare än deltar i festligheterna. För sex år sedan var han en av de som firade, efter att under flera veckor ha deltagit i de protester som var starten på den arabiska våren.

– När jag ser barnen blir jag stolt, då känner jag att vi ändå lyckades med någonting viktigt. De här barnen växer upp utan en diktator och de har yttrandefrihet. De kan kritisera regeringen, utan att hamna i fängelse.

Anledning till kritik finns. Tunisien är ett samhälle där såväl arbetslöshet som korruption har ökat. Många unga vittnar, liksom Mohamed, om en känsla av meningslöshet. Inga jobb. Inga framtidsutsikter. Och den vi-känsla som fanns för sex år sedan, är borta.

– Idag är vi ett splittrat samhälle, säger Mohamed.

De senaste två åren har Tunisien skakats av massiva demonstrationer under parollen ”Winou el Pétrole” – var är vår olja? Tusentals människor har protesterat mot korrupta oljekontrakt, där vinsterna går till utländska företag och mycket lite, eller ingenting, stannar i landet.

En opinionsundersökning visade att 75% av tunisierna stödde oljeprotesterna.

Imed Daïmi är en välkänd oppositionspolitiker och parlamentsledamot. Under Ben Alis tid vid makten levde han i exil, men återvände efter revolutionen. Korruptionen inom oljeindustrin är en av hans hjärtefrågor.

– De utländska företagen har betalat mutor för att få kontrakt och kringgå regler och lagar. Tunisien har förlorat stora pengar, säger han till Blank Spot Project.

Enligt honom och många fler så har bristande lagstiftning och ett icke-existerande kontrollsystem korrumperat energisektorn.

– Vi vet alla att företagen har profiterat på vår bristande lagstiftning. Kontrakt har förnyats automatiskt, utan att villkor uppfyllts, säger han.

Imed Daïmi och flera jurister och aktivister jobbar för att samtliga oljekontrakt ska offentliggöras och menar att hela oljesektorn behöver organiseras om.

Men korruptionen finns överallt i samhället. Chawki Tabib är sedan ett år chef för antikorruptionsmyndigheten och har förklarat att krigstillstånd råder.

– Korruptionen är en epidemi. Revolten mot Ben Ali var nödvändig, men sedan revolutionen har korruptionen ökat explosionsartat. Förut var det bara Ben Ali och hans närmaste som skodde sig, nu har vi fått en mutkultur. Korruptionen har demokratiserats – alla deltar, säger Chawki Tabib som lever under mordhot på grund av sitt engagemang.

Tillbaka till firandet: på trappan till Stora Teatern har Rörelsen för Revolutionens Skydd samlats. En av frontfigurerna kallas Recoba, för sin utseendemässiga likhet med den uruguyanska fotbollsspelaren.

– Ut med regeringen! De har svikit vår revolution – det är inte vår regering. De är djur! vrålar han i megafonen. Hans anhängare jublar och applåderar.

Mohamed Ali Mahfoudh tittar efter dem då de tågar iväg längs med avenyn, sjungande sina slagord.

– De har delvis rätt, men tidigare hade de alla suttit i fängelse på grund av sin kritik. Det är den stora skillnaden mot förr.

 

**

Läs mer: Blankspot granskar tunisiska oljeprotester

Läs mer: Blankspot lanserar en råvarukorrespondent

Läs mer: Blankspot inleder granskning i Nordafrika.

Upplev: Guld, gruvor och grävskopor.  360-reportage om konfliktmineraler i Burma.

**

 

Stöd det fortsatta arbetet med att granska konfliktmineraler

Om du vill stödja just denna satsning på en råvarukorrespondent kan du swisha till 123 554 35 41 (glöm ej att ange mailadress och märk bidraget med råvaror) eller sätt in valfritt belopp här. Bankgironumret är 640-8835.

Du som vill bli prenumerant kan gå med i Blankspot här, och gå sedan med i Carolina Jemsbys Facebookgrupp för alla som är intresserade av att följa och bidra i arbetet med att bevaka råvaror och konfliktmineraler.

Av | 15 januari 2017

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Tunisien

Tusentals judar har i veckan vallfärdat till Tunisien

Judar från många länder har den här veckan åkt på pilgrimsfärd till ön Djerba vid det muslimska Tunisiens kust vid Medelhavet. Pilgrimsfärden har utvecklats till en manifestation för fredlig samexistens mellan judar och muslimer. Det rapporterar den lokala journalisten Rym Benarous.

Debatt i Tunisien om rätten att inte fasta

I måndags började ramadan. I Tunisien varar fastan i år 16 timmar om dagen. Men vad gör de som inte vill eller kan fasta? Läs den lokala journalisten Rym Benarous rapport från landets stängda facebookgrupper där det tipsas om öppna matställen

Jakop Dalunde (mp): ”Tunisiens sak är vår”

Tunisien är det enda land där den arabiska våren lyckats leda i riktning mot demokratisering. Utvecklingen är hoppfull men historien visar på nödvändigheten i att demokratiska reformer också följs av ekonomisk utveckling. Det skriver EU-parlamentarikern Jakop Dalunde (mp) i ett debattinlägg.

Korruptionskultur i spåren av tunisisk revolution

TUNIS: För sex år sedan flydde Tunisiens diktator Ben Ali landet. Revolutionen firas på gatorna,...

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.