Krigskorrespondenten som fruktar freden

Av | 1 juli 2019

Wali Arian har bevakat kriget i Afghanistan sedan han var 19 år. Men till slut blev hoten från talibanerna så pass allvarliga att han inte längre kunde vara kvar i hemlandet. I dag är han orolig över att talibanerna villkorar fredsprocessen så att de lokala medierna kan tvingas ta flera steg tillbaka.

  • Artikeln fortsätter på Facebook
  • Blankspots journalistik görs tillsammans med dig. Om du vill bidra med din kunskap och dina idéer, gå med i Facebookgruppen som finns för reportageserien och följ arbetet bakom kulisserna.
  • Till gruppen om Afghanistan

Wali Arian tar upp sin mobiltelefon och visar bilderna på ett rökmoln som sakta stiger över Kabul. Några timmar tidigare har en bomb sprängts i huvudstaden och hans före detta kollegor på tv-stationen TOLO-news är snabbt på plats.

– En stor explosion inträffade på försvarsministeriet vilket är en strategisk plats. Efter en lång eldstrid dödades fem talibaner av säkerhetsstyrkor. Åtminstone en har dödats, och över 50 personer skadats. Talibanerna säger sig ligga bakom dådet. Men detta är inte det första eller det sista, säger Wali Arian och lägger ned telefonen.

Wali Arian utbildades till journalist vid universitetet i Kabul och redan som 19-åring började han skildra krigets verklighet, men när han 2015 rapporterade om talibanernas attacker mot civila och våldtäkter mot kvinnor i staden Kunduz korsade han en farlig gräns.

– Det jag rapporterade väckte ilska hos talibanerna och det gavs en order: Tillfångata Tolo-journalisten Wali Arian och halshugg honom, berättar Wali Arian.

Talibanerna meddelade också att flera tv-kanaler, däribland Tolo, var legitima ”militära mål” eftersom de spred ”propaganda” om extremiströrelsen. 

– 2016 mördades sju av mina medarbetare och ytterligare 25 medarbetare skadades, berättar Wali Arian.

Beslutet att söka sig från Afghanistan kom efter att hoten började riktas mot hans familj och särskilt mot den fyraåriga dottern.

Under veckan är han i Almedalen för att berätta om sitt liv och om den pågående fredsprocessen.

Efter flera möten mellan representanter från USA:s regering och talibanerna lades det i januari i år fram ett första utkast till ett fredsavtal.  

Men Wali Arian är orolig för vad som sker med den journalistiska friheten om talibanerna får diktera villkoren i fredsförhandlingarna. 

– Jag är orolig. Det afghanska folket har det senaste åren lärt sig uppskatta fria medier. Men under talibanerna fanns ingen fri media. Dessutom var det ett brott att lyssna på musik eller att som kvinna röra sig fritt.

Just nu är läget låst i fredsförhandlingarna eftersom talibanernas och amerikanernas krav inte är förenliga. USA kräver att talibanerna inleder samtal med regeringen och går med på vapenvila, talibanerna kräver i sin tur att amerikanerna drar tillbaka sina trupper innan de är beredda att gå vidare med andra frågor. 

Men Wali Arian menar att både journalister och kvinnoorganisationer borde ingå i ett samtal om villkoren för fred. Det finns värden som varken han eller hans landsmän är beredd att ge upp och han lyfter fram det faktum att en hel generation har växt upp efter talibanernas fall.

– Situationen för journalister är tuff och det är ett riskfyllt yrke men jag är trygg med att det afghanska folket inte kommer att vilja gå tillbaka.

Wali Arian berättar att talibanerna numera är mer aktiva än på länge och att de har möjlighet att slå till i centrala Kabul är ett styrkebesked.

I veckan gick också talibanernas tidsfrist ut för att afghanska medier, enligt talibanerna, ska sluta vinkla nyheter till den väpnade motståndsgruppers nackdel. Om så inte sker hotar man med att medier kan klassas som militära mål.

Men Wali Arian tror inte dagens attack var en varning till medier. 

– De har krävt att medier ska sluta bedriva propaganda och sagt att om de inte slutar kommer medier att attackeras. Men dagens attack var nog mer en attack och ett budskap till den afghanska militären, tror Wali Arian.

Interview with the afghan journalist Wali Arian about the peace process and todays attack.

Publicerat av Blank Spot Project Måndag 1 juli 2019
Av | 1 juli 2019

Utan dig – inga reportage

Genom att bli medlem ser du till att vi kan fortsätta göra oberoende kvalitetsjournalistik som är fri för alla att läsa.

Bli medlem! Du kan också stödja oss med ett engångsbelopp. Swisha 123 554 35 41.

Mer från Blankspot

Allt om Afghanistan

”I byn tycker många att det är konstigt att jag inte fick stanna i Sverige” – Dagbok från Kabul vecka 50

Vår dagboksskrivare Mohammed återvänder för första gången till sin hemby efter utvisningen.

”På väg till Bamyan”: Dagbok från Kabul vecka 49

Den här veckan är Mohammad på resa ute på landsbygden och har sällan internetuppkoppling. Dagboken...

”Jag måste fly igen” – Dagbok från Kabul vecka 48

Jag heter Mohammad och kommer från Afghanistan. I Sverige var jag asylsökande. Just nu är min situation i Afghanistan bara för dålig. Det här är min dagbok:

”Snart börjar vintern” – Dagbok från Kabul vecka 47

Jag heter Mohammad och kommer från Afghanistan. I Sverige var jag asylsökande. Just nu är min situation i Afghanistan bara för dålig. Det här är min dagbok:

Bli medlem!

Genom att bli medlem i Blankspot möjliggör du oberoende kvalitetsjournalistik från världens och Sveriges vita fläckar.

Med och för dig

Vårt nätverk av medlemmar är vår viktigaste tillgång. Utöver att finansiera journalistiken bidrar våra medlemmar även med tips, idéer och expertis.

Som medlem bjuds du in att delta i arbetsprocessen. Du får unik inblick i hur reportagen blir till och ges möjlighet att bidra med dina kunskaper och åsikter.

För 70 kronor i månaden, eller 599 kronor om året, kan du bli en del av vår rörelse för att bevaka de vita fläckarna i Sverige och världen.

Blankspot är fri för alla att läsa, så genom att bli medlem ger du inte bara dig själv oberoende kvalitetsjournalistik, du ger den även till någon annan.

Som medlem blir du inbjuden till Blankspots tematräffar 4-6 gånger om året.

Allt detta får du som medlem

4-6

löpande reportageserier från Sverige och världen som presenteras i longreadformat.

600+

nyheter om obevakade ämnen och oväntade händelser.

4-6

Tematräffar med inbjudna experter, samtal och intervjuer.

≈60

nyhetsbrev med höjdpunkter, inbjudningar och saker att hålla koll på.

2

poddar med spaningar och intervjuer av Martin Schibbye och Brit Stakston.

med deltagande i Facebookgrupper om de pågående reportagen.

Nätverket skapar reportagen

Journalistik bygger på förtroende. Förtroende skapas med insyn. Därför är det viktigt för oss att bjuda in våra medlemmar till att vara en aktiv del i den redaktionella processen.

På redaktionen

Flera gånger om året har vi tematräffar tillsammans med våra medlemmar. Utöver att bjuda in dig, bjuder vi även in experter på de ämnen som diskuteras.

Om du inte kan komma till redaktionen i Stockholm kan du alltid följa mötena via livesändning.

På nätet

Blankspots reportage växer fram i de facebookgrupper vi skapar inom våra bevakningsområden.

Som medlem kan du delta i grupperna för att bidra med kunskap, tankar och expertis, innan, under och efter det att ett reportage publiceras. Ditt deltagande gör journalistiken bättre.

På riktigt

För att vår demokrati ska fungera behövs oberoende och förtroendeingivande journalistik.

Genom att delta i den redaktionella processen gör våra medlemmar reportagen vassare, samtidigt som de får ökad kunskap om – och bidrar till att stärka förtroendet för – journalistiken.

För medlemmar, fast inte bara!

Om du gillar det vi gör, men inte vill bli medlem, finns det fler sätt att stötta oss.

Få vårt nyhetsbrev

Blankspots nyhetsbrev kommer varje fredag morgon, året runt, och innehåller reportage, nyheter, kalendarium och mer.

Stöd oss direkt

Vill du bidra med pengar så att vi kan göra fler reportage är du varmt välkommen att swisha valfritt belopp till:

123 554 35 41

Sprid ordet!

Vi blir glada när du läser, delar och pratar om det vi gör. Ju fler som upptäcker oss desto bättre blir vi!

Bli företagspartner

Blankspot samarbetar gärna med organisationer som vill bidra till en bättre bevakning av ett ämne.